נהוג לומר כי תקופת היריון מלאה עומדת על 40 שבועות, אולם לא כל לידה לפני מועד זה נחשבת ללידה מוקדמת. זאת, כיוון שכבר החל מהשבוע ה-37, העובר מפותח באופן מלא ולמעשה "מוכן" לצאת לאוויר העולם. לכן, רק כאשר לידה מתרחשת לפני השבוע ה-37, היא מוגדרת כלידה מוקדמת.
מהם הגורמים ללידה מוקדמת?
לא ניתן לחזות מראש לידה מוקדמת, אולם קיימים מקרים בהם ישנו סיכוי גבוה יותר להתרחשותה:
- התרחשות לידה מוקדמת בעבר.
- הופעת צירים מוקדמים בהריון קודם.
- הריון באמצעות הפריה מלאכותית.
- הריון מרובה עוברים (תאומים, שלישייה וכולי).
- רעלת היריון.
- סכרת היריון.
- זיהום במי השפיר.
- זיהום באיבר המין.
- היסטוריה של הפלות.
- לידה בגיל מוקדם (מתחת ל-18) או מאוחר (מעל ל-35).
- מרווח של פחות משישה חודשים בין הריונות.
כמו כן, לידה מוקדמת יכולה להיגרם כתוצאה מבעיות בריאותיות, פיסיות או נפשיות, של האם כגון: התרחשות אירוע מלחיץ או טראומתי, אי הקפדה על מנוחה, עבודה ומאמץ פיסי משך שעות רבות, עישון, שימוש בסמים ואלכוהול, תזונה לקויה, רזון, עודף משקל, פציעה, אלימות וכדומה.
מהם הסימנים ללידה מוקדמת?
לרוב, תלווה הלידה המוקדמת באחד או יותר מהסימנים המוקדמים הבאים:
- התכווצויות תכופות של הרחם, בתדירות של כשמונה פעמים בשעה (מלוות בכאבים המזכירים כאבי מחזור).
- ירידת מי שפיר.
- שלשולים.
- כאבי בטן.
- כאבים בגב התחתון.
- לחץ על האגן היוצר פתיחה ומחיקה של צוואר הרחם (סימן לכך שהעובר מנסה לדחוף למטה).
- דימום נרתיקי.
הופעה של אחד או יותר מהסימנים הללו מחייבת יצירת קשר באופן מיידי עם הרופא המטפל או מיון יולדות בבית החולים.
האם ניתן למנוע או לעכב לידה מוקדמת?
מהרגע שמתחיל תהליך הלידה, בין אם בהופעת צירי לידה ובין אם בירידת מים, לא ניתן למנוע לידה מוקדמת. עם זאת, יש אפשרות לעכב את הלידה עד מספר ימים, על מנת לאפשר לעובר להתפתח ברחם ככל שניתן. הדבר נעשה על ידי טיפול במתן פרוגסטרון על מנת לעכב ככל הניתן את הלידה, כאשר היה זיהוי מוקדם מספיק של התהליך.
מהם הסיכונים והסיבוכים הרפואיים הכרוכים בלידה מוקדמת?
מאחר ובלידה מוקדמת נולד העובר פג, שמערכותיו טרם התפתחו דיין עקב חוסר זמן מספיק ברחם האם, הוא נמצא בסיכון גבוה יותר לסיבוכים בריאותיים וחשוף יותר למחלות.
בכדי לצמצם את הסיכונים להם חשוף העובר ככל האפשר, ועל מנת לאפשר להם להתפתח לגמרי באופן תקין, נמצאים הפגים תחת השגחה מתמדת במחלקה נפרדת בבית החולים הנקראת "פגייה". המכשור הרפואי הקיים בפגייה בא לדמות באופן מלא את תנאי השהייה של העובר בתוך הרחם.
לרוב, הלידה המוקדמת אינה מסוכנת עבור האם כיוון שהיא דומה ללידה רגילה, אולם תיתכנה תופעות לוואי כאלה ואחרות כתוצאה מהתרופות או ההורמונים שיינתנו לאם כחלק מהטיפול הרפואי.
הסיכונים והסיבוכים החמורים יותר יכולים להיווצר אצל העובר שלא התפתח דיו. תינוק שנולד פג חשוף יותר לזיהומים כיוון שהמערכת החיסונית שלו אינה מפותחת דיה, והוא אינו מסוגל לשמור על חום גוף, חלש יותר מתינוק מפותח ומתקשה באכילה באופן עצמאי.
בנוסף, יכולות להיווצר אצל הפג בעיות במערכות הגוף שלא התפתחו דיין:
- מערכת הנשימה – קשיי נשימה או דום נשימה עקב ריאות לא מפותחות.
- מערכת העיכול – בעיות במעיים.
- מערכת השמיעה.
- מערכת הראייה.
- הצטברות נוזל במוח.
- דימום תוך גולגולתי.
- אנמיה עקב ריכוז נמוך של כדוריות דם אדומות.
- צהבת עקב כבד לא מפותח דיו.
מהי רשלנות רפואית בלידה מוקדמת?
כאשר אישה מגיעה לבדיקה רפואית עם תסמינים המעלים חשד ללידה מוקדמת, חייב הרופא המטפל לבצע בדיקה ידנית ואולטרה סאונד, וניטור העובר והפעילות הרחמית.
אם זוהתה לידה מוקדמת, על הרופא להפנות את האישה מיידית למיון או למרכז שלישוני שם תיבחן האפשרות לעכב את הלידה באמצעות מתן סטרואידים לצורך השגת בשלות התפתחותית אצל העובר ומניעת שטפי דם בחדרי וברקמות המוח.
אם ילדך נולד בלידה מוקדמת ונגרם לו נזק כתוצאה מהפגות, מומלץ לבחון האם לא אירעה רשלנות רפואית באבחון ובטיפול בלידה ובעובר. אם עלה חשד כאמור, מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין המתמחה ברשלנות רפואית לבחינת קיומה של עילת תביעה וקבלת חוות דעת רפואית ממומחה מתאים.
ראו גם:
רשלנות רפואית מבחן אפגר הקריטי לבריאות הילוד