רשלנות רפואית רופא תעסוקתי

רופא תעסוקתי הוא רופא אשר תחום התמחותו הוא הבריאות של עובדים והוא גם עוסק בנושאים רפואיים הקשורים לתנאי העבודהרשלנות רפואית רופא תעסוקתי של העובדים. רופא תעסוקתי יכול לעסוק במגוון היבטים, למשל: מבחני כושר בריאותי בקבלה לעבודה, ייעוץ למעסיקים ולעובדים, קידום רוח חיים בריא במקום העבודה ועוד.

רשלנות רפואית יכולה לקרות במגוון תחומים, גם בתחום של רפואה תעסוקתית. במאמר זה נבקש להרחיב על עבודתו של הרופא התעסוקתי, על הנושא של רשלנות רפואית ועל הקשר בין השניים. רוצים ללמוד עוד על הנושא של רשלנות רפואית רופא תעסוקתי? המשיכו לקרוא!

מהי רפואה תעסוקתית?

רפואה תעסוקתית היא למעשה תחום בעולם הרפואה הקלינית שבו הרופא מתמקד בפן הבריאותי של העובדים ובתנאי העבודה בהם הם עובדים.

בישראל, מומחים רפואיים עוברים התמחות של 4 שנים אשר במסגרתן הם מתמחים 3 שנים ברפואה תעסוקתית, 9 חודשים ברפואה פנימית ובנוסף לכך הם גם לומדים עם תחומי רפואה נוספים כמו אורתופדיה, פסיכיאטריה, אפידמיולוגיה וכו׳. לאחר תקופת ההתמחות עליהם לעבור מבחן ובסיום התהליך הם מקבלים את התואר – מומחה ברפואה תעסוקתית.

תפקידו של הרופא התעסוקתי

התפקיד של הרופא התעסוקתי כולל מגוון אספקטים במקום העבודה, לדוגמא:

  • בדיקות הקשורות לקבלה לתפקיד – במקרים מסויים ועבור תפקידים מסוימים או מקומות עבודה מסוימים על מועמדים למשרה לעבור בדיקות רפואיות על מנת לבדוק אם הם מתאימים לתפקיד, כאן נכנסת התמחותו של הרופא התעסוקתי.
  • בדיקות כשירות לעבודה – כאשר עובד חלה או נפצע, הרופא התעסוקתי יכול לבדוק האם הוא כשיר לחזור לתפקידו.
  • בדיקות רפואיות עבור עובדים המועסקים בתנאי עבודה קשים וחשופים לגורמי סיכון במקום העבודה.
  • ייעוץ לעובדים ולמעסיקים – כאשר, למשל, ישנם גורמי סיכון במקום העבודה הרופא התעסוקתי יכול לייעץ לגבי השלכות רפואיות על בריאותם של העובדים במקום.

מהי רשלנות רפואית?

רשלנות רפואית יכולה להתרחש בכל תחומי הרפואה ובכל שלבי הטיפול בחולה. ברשלנות רפואית אין צורך בכוונת זדון, כלומר שהרופא ירצה לגרום לנזק אצל המטופל, לכן זה נקרא רשלנות.

כאשר רופא, למשל, טועה בפענוח של בדיקות רפואיות (למשל פענוח בדיקות הריון) או צילומי רנטגן יכולה להתקיים רשלנות רפואית. כאשר הרופא לא מפנה את המטופל לבדיקות נוספות אשר נדרשות או כאשר מתרחשת רשלנות במהלך ניתוח.

איך מוכיחים רשלנות רפואית?

בכדי להוכיח רשלנות רפואית, יש צורך להוכיח את שלושת התנאים המצטברים הבאים:

  1. רשלנות – יש להוכיח שאכן התרחש מעשה רשלני. בכדי לבחון זאת עושים שימוש במבחן הרופא הסביר, כלומר, האם כל רופא סביר אחר, באותה סיטואציה ובאותה נקודת זמן, היה נוהג באותו אופן.
  2. נזק – יש להוכיח שאכן נגרם למטופל נזק. אם לא נגרם למטופל נזק, לא תוכל לקום עילת תביעה בגין רשלנות רפואית.
  3. קשר סיבתי – במידה והתרחש מעשה של רשלנות רפואית ונגרם למטופל נזק, יש להוכיח את הקשר בין השניים, כלומר, שהרשלנות הרפואית היא זאת שגרמה לנזק של המטופל באופן ישיר.

איך יכולה להתרחש רשלנות רפואית ברפואה תעסוקתית?

בכדי להבין מהי רשלנות ברפואה תעסוקתית, יש קודם לשלול שמדובר בהתרשלות של המעסיק. אם המעסיק הוא זה שלא עמד בסטנדרטים הקשורים לבטיחות סבירה במקום העבודה, הרי שהרשלנות נמצאת אצל המעסיק ולא אצל הרופא התעסוקתי.

במידה והרופא התעסוקתי התרשל, למשל בכך שהוא קבע שהעובד יכול לחזור למקום העבודה אבל למעשה הוא אינו כשיר לעבוד, ייתכן שתוכל לקום עילת תביעה בגין רשלנות רפואית רופא תעסוקתי.

יש לציין שבפסקי דין רבים בית המשפט דחה תביעות נגד רופאים תעסוקתיים משום שבית המשפט רואה את האחריות של הרופא התעסוקתי כנמוכה יותר מאשר של רופא רגיל.

אם יש לכם חשש שנפגעתם עקב רשלנות רפואית רופא תעסוקתי, מומלץ לפנות לעורך דין אשר מתמחה בתחום. עורך דין המתמחה בתחום או חברות למימוש זכויות רפואיות יכול לבדוק את הנושא לעומק ולקבל החלטה האם ישנה עילת תביעה בגין רשלנות רפואית.

דילוג לתוכן