התחום הרפואי של אורתופדיה הוא תחום נפוץ שהרבה אנשים עושים בו שימוש. אם זאת בעקבות מחלה, תאונת דרכים או פציעה, המתמחים בתחום האורתופדיה נמצאים שם בכדי לעזור לנו לשפר את מצבנו הגופני. אולם, מה קורה כאשר רופא אורתופד כושל בטיפול הוא מכך נוצרת רשלנות רפואית?
כמובן שגם רופאים הם בני אדם ומכך שגם הם מועדים לטעויות אולם כאשר הם עושים טעות, עשויה להתרחש רשלנות רפואית שתוביל לנזק אצל המטופל. מהו תחום האורתופדיה? מה היא רשלנות רפואית ובאיזה מקרים היא עשויה להתרחש? המשיכו לקרוא ולמדו עוד על הנושא של רשלנות רפואית אורתופדיה.
מהו תחום האורתופדיה?
אורתופדיה לפעמים נקראת גם כירורגיה אורתופדית והיא למעשה תחום רפואי אשר מתעסק בליקויים, פגיעות ומחלות הקשורות למערכת העצמות והשרירים אשר בגוף האדם. כחלק מהתחום, אורתופדיה עוסקת בין היתר בזיהומים, שברים וכן בדלקות בעצמות ובשרירים וגם במחלות הקשורות לשלד. אורתופדיה עוסקת גם בבעיות פיזיותרפיות הקשורות לעמידה, להליכה וליציבה.
בישראל, אורתופדיה היא תחום התמחות רשמי מתוך עולם הרפואה ובסיום תוכנית ההתמחות הרופא מקבל תעודת מומחה אשר מוענקת לו על ידי משרד הבריאות. אורתופד הוא למעשה אדם שלמד רפואה במשך 7 שנים ולאחר מכן עשה התמחות באורתופדיה שאורכה שש שנים. במקרים רבים, לאחר ההתמחות, האורתופדים ממשיכים לתת התמחות של שנתיים בכדי להתמקצע בתחום או באזור ספציפי.
מהי רשלנות רפואית?
המושג המשפטי ״רשלנות רפואית״ בא לתאר מצב שבו רופא או צוות רפואי מעניקים טיפול רפואי שאינו תואם את הסטנדרטים הרפואיים המקובלים והידועים בקהילה הרפואית, ובעקבות זאת נגרם נזק למטופל.
אין ברשלנות רפואית אספקט של רצון לפגוע, לכן היא נקראת ״רשלנות״. לא מדובר במקרים בהם הרופא רצה להזיק למטופל אלא במקרים בהם הרופא פעל בצורה לא נכונה והתרשל במלאכתו. התחום של רשלנות רפואית נמצא תחת דיני הנזיקין אשר נחקקו בכדי לסייע לאנשים שנפגעו, בנפשם או בגופם, לקבל פיצוי כספי אשר יסייע להם לחזור, עד כמה שאפשר, למצב שבו הם היו טרם הפגיעה הרשלנית.
רשלנות רפואית יכולה להתרחש בכל אחד ואחד מהשלבים בתהליך הרפואי, למשל: פענוח שגוי של בדיקות או צילומים, מעקב רשלני, מתן טיפול שגוי, מניעת בדיקות וכו׳.
באיזה מקרים עשויה להתרחש רשלנות רפואית אורתופדיה?
רשלנות רפואית אורתופדיה יכולה להתרחש במגוון דרכים, להלן מספר דוגמאות:
- זיהום בעקבות ניתוח שבוצע במטופל
- פגיעה במערכת העצבים של המטופל
- השתלת תותבת שאינה בגודל המתאים
- אי הסכמה מדעת של המטופל לניתוח
- איתור לא נכון של שברים
כאשר מתרחשת רשלנות רפואית אורתופדיה מדובר במקרה מצער מאוד עבור המטופל אשר יכול לגרום להסתבכויות רבות, לכאבים לא הכרחיים ולהוצאות כספיות מיותרות.
במידה ואתם חושדים שהתרחשה רשלנות רפואית במקרה שלכם, מה שתוכלו לעשות זה לפנות לעורך דין אשר מתמחה ברשלנות רפואית אורתופדיה לקבל ייעוץ. עורך הדין יבדוק את התיק ויראה אם ניתן להוכיח שאכן התקיימה רשלנות רפואית.
כיצד ניתן להוכיח שהתקיימה רשלנות רפואית?
על מנת להוכיח שהתקיימה רשלנות רפואית אורתופדיה צריך להשיג חוות דעת של רופא מומחה אשר תחום ההתמחות שלו, בו הוא התמקצע, הוא תחום האורתופדיה.
בעזרת חוות הדעת הרפואית של המומחה הרפואי נצטרך להוכיח את שלושת האלמנטים המצטברים אשר מרכיבים את עילת התביעה ברשלנות רפואית:
- רשלנות – יש להוכיח שהרופא המטפל או הצוות הרפואי נהגו באופן רשלני, קרי, הם נהגו בצורה שאינה תואמת את הסטנדרטים הרפואיים שהיו קיימים בזמן הנתון שבו התקבל הטיפול. על מנת לבדוק זאת, יעשה בית המשפט שימוש ב-״מבחן הרופא הסביר״. מבחן זה בודק האם כל רופא סביר אחר היה נוהג, באותה נקודת זמן ובאותה סיטואציה, כפי שנהג הרופא המטפל הזה.
- נזק – על מנת להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית יש להוכיח שנגרם למטופל נזק כלשהו עקב המעשה הרשלני.
- קשר סיבתי – יש להצביע על קשר ישיר של סיבה ותוצאה בין הרשלנות של הרופא המטפל לנזק שנגרם למטופל, כלומר, שהרשלנות של הרופא היא אכן זו אשר גרמה לנזק אצל המטופל.