מהי רפואת משפחה?
מתוך שלל התחומים הקיימים בתוך עולם הרפואה, תחום עולם רפואת המשפחה עוסק בבריאותם ובמחלותיהם של אנשים בתוך הקהילה, בכל מצבי הבריאות והחולי השונים, בכל הגילאים לאורך שנות החיים.
מטבע הדברים תחום זה דורש הבנה כללית של תחומי רפואה שונים, הנקרים לפתחו של רופא המשפחה.
כיום קיימת בישראל התמחות של רפואת משפחה הנמשכת במשך ארבע שנים בהם לומד המתמחה את דרך העבודה לשם הכללתו באיגוד רופאי המשפחה בישראל.
תפקידו של רופא המשפחה
רופא המשפחה צריך להבין בתחומים רפואיים רבים, ובעיקר בניהולם של מצבים נפוצים בקרב הקהילה. כך למשל עליו להיות בקיא בדרכי טיפול והתנהלות של יתר לחץ דם, סכרת, מחלות לב ומחלות ריאות.
על הרופא המטפל לאבחן כראוי ולנהל מצבים רפואיים שונים כמו דלקות בדרכי הנשימה ודרכי השתן, כאבי גב ואלמנטים רבים נוספים. כפי שנראה בהמשך, אחריות זו חשובה מאוד לצורכי בריאותו של המטופל ויכולים להוות עילת רשלנות רפואית במקרים שונים.
רשלנות רפואית ברפואת משפחה
חשוב מאוד לציין כי תחום האחריות של רופא המשפחה שונה באופן מהותי מאחריות של גורם מטפל למטופל בהליך ספציפי.
ברוב המכריע של המקרים, רופא המשפחה מכיר את הנפגע ואת הרקע הרפואי שלו, ומצופה ממנו לאור ההיכרות לנקוט באחריות גבוהה יותר עבור המטופל. זאת בשונה ממטפל חד פעמי להליך ספציפי, אשר אינו מכיר בדרך כלל באופן אישי את המטופל.
אפשר לומר שכיום מרבית הבירורים הרפואיים כולל ביופסיות והדמיות, צנתורים וכולי, מבוצעים בתוך הקהילה. רופא המשפחה מטפל במגוון של בעיות רפואית שונות שעליו מוטל הניהול והטיפול השוטף.
ייחודו של הרופא המטפל בתביעות רשלנות רפואית נובעת מן העובדה כי ברוב רובם של המקרים, הרופא המטפל מהווה "הכתובת הראשונה" של המטופל. המטופל פונה אל רופא המשפחה עם תלונות וכאבים שונים, בכל איזור ותחום כלשהוא.
על רופא המשפחה להקשיב לתלונות השונות, לאבחן אותם, ולנהל את המצב הרפואי כראות עיניו. התנהלות זו יכולה להיות על ידי טיפול תרופתי, שליחה לייעוץ מומחה או שליחה לבדיקות.
תביעות רשלנות רפואית רבות המוגשות כנגד רופאי משפחה בקהילה מושתתות על העובדה כי הרופא המטפל לא הבחין כראוי בתלונות השונות ו/או לא טיפל בהם כראוי. למעשה יש להוכיח כי לו הרופא המטפל בקהילה היה שולח לבדיקות מקדימות או מאבחן בצורה נכונה ואיכותית את כאבי הנפגע, ניתן היה למנוע או לפחות להקטין בצורה משמעותית את התרחשות הנזק.
כפי שנפסק בשורה ארוכה של פסקי דין, רופא המשפחה צריך להיות בקיא בחידושי הרפואה השונים. ידע עדכני זה קריטי עבור רופא המשפחה בכדי לתת עבור המטופלים את הטיפול התואם בסטנדרט הרפואי המתאים.
חשוב לציין כי הפסיקה לא דורשת מומחיות בכל אחד מתחומי הרפואה מרופא המשפחה, עם זאת, מצופה ממנו הבנה כללית וידע לאבחון לשם שליחה למומחה או ביצוע כל פעולה אחרת.
עילות לתביעת רשלנות רפואית
על פי רוב תביעות הרשלנות הרפואית הנוגעות כלפי מחדלים שבוצעו על ידי רופאי משפחה עוסקים בסוגיות ובעילות הבאות:
א. במקרים בהם רופא המשפחה לא הפנה בזמן הנכון לבדיקות הנכונות אשר גרמו לאי אבחון של המחלה. המחלה לא אובחנה בזמן הראוי והתפתחה לנזקים חמורים ואף במקרים שונים לבלתי הפיכים.
ב. תביעות רשלנות נוספות מוגשות במקרים בהם לא בוצע מעקב ראוי של הצוות המטפל אחרי הבדיקות השונות שהופנה אליהם המטופל בעקבות התלונות. על רופא המשפחה מוטלות חובות מעקב וטיפול בתלונותיו של הנפגע.
חשוב לציין כי לשם הגשת תביעת רשלנות רפואית כנגד רופא משפחה, יש להביא תימוכין לקרות המחדל. תימוכין אלו יבואו לידי ביטוי בהגשת חוות דעת רפואיות של מומחים בתחום רפואת המשפחה.
חוות הדעת יבחנו האם התנהגות רופא המשפחה עולה בקנה אחד עם הפרקטיקה הרפואית הנוהגת ובאם לא, האם ישנו קשר סיבתי בין מחדלו של הרופא לבין קרות הנזק או אי מניעתו.
בכל מקרים מורכבים אלו, הדורשים ידע משפטי ורפואי רחב, מומלץ להיוועץ יחד עם גורם מקצועי ומנוסה בתחום, הן מן הפן המשפטי והן מן הפן הרפואי. המומחה יבחן את נסיבות המקרה בפרוטרוט ויוכל להמליץ על דרכי פעולה אפשרויות לשם מיצוי זכויות בצורה המיטבית ככל האפשר.
אולי יעניין אותך גם: