מהו גניקולוג?
רופא גניקולוג הינו רופא המתמחה ברפואת נשים. הביקור הראשון אצל גניקולוג מתרחש בדרך כלל אצל נערות בגיל ההתבגרות, בעת התחלת קיום יחסי המין, ונמשך למעשה לאורך כל חייה – אף לאחר סיום קבלת הווסת וגיל הפריון.
בין היתר, מתמחה הגניקולוג בכל הנושאים שהינם ייחודיים ואופייניים לנשים כגון היריון, התאמת אמצעי מניעה, מחלות באיברי המין הנשיים ובעיות שחלתיות ורחמיות.
מומלץ לכל אישה להיבדק לפחות פעם בשנה על ידי גניקולוג, אף אם אין אירוע מיוחד כגון היריון או כאבים המעלים חשד לבעיה רפואית כלשהי. המטרה היא לאבחן ולמנוע בשלב מוקדם ככל הניתן התפרצות של מחלות כאלה ואחרות, ולמעקב אחר מצב פיסי תקין.
הזכות לפרטיות והזכות לסודיות רפואית
מהלך הביקור והבדיקה הגניקולוגית עלולים להיות לא נעימים לנשים רבות, בעיקר לנערות שזוהי להם הפעם הראשונה בה הן נבדקות על ידי גניקולוג. אף שהבדיקה נעשית על כיסא מיוחד וכרוכה בהתערטלות, היא חיונית ומשמעותית לבריאותה התקינה של האישה.
בסיום הבדיקה יוכל הרופא לאבחן את מצב הנבדקת ולהמליץ על אופן טיפול ומעקב ספציפיים במידת הצורך.
שתי הזכויות העיקריות שהרופא הגניקולוג חייב בהן הינן שמירה על פרטיות הנבדקת ושמירה על סודיות רפואית. על כל נבדקת לדעת שבאפשרותה לדרוש נוכחות של אדם נוסף קרוב שיהיה עמה בחדר בעת הבדיקה.
פרט לכך חייב הרופא הגניקולוג, ככל רופא, לשמור על סודיות מוחלטת בכל הנוגע למצבה הגופני של המטופלת ולבחירותיה הרפואיות והאישיות, מבלי להעביר כל מידע אישי לכל אדם או גורם כלשהו ללא הסכמת המטופלת מפורשות.
רשלנות רפואית בטיפול גניקולוגי
אף שהתחום הגניקולוגי אינו שונה משמעותית מתחומים אחרים ברפואה בכל הנוגע להיקף תביעות רשלנות רפואית, יש לתחום זה מאפיינים שהינם ייחודיים רק לו. יובהר, כי לא כל מקרה שבו אירע לאישה או לעוברה נזק מהווה עילה לתביעת רשלנות רפואית כנגד הרופא הגניקולוג.
לפיכך, חשוב מאד לפנות לעורך דין המתמחה בתחום הרשלנות הרפואית לצורך בחינת עילת התביעה, בירור זכויותיכם, גיבוש אסטרטגיה מתאימה והפניה לקבלת חוות דעת רפואית ממומחה רפואי משפטי בתחום.
תביעה בגין רשלנות רפואית אשר מתקבלת על ידי בית המשפט, יכולה לזכות את הניזוקה בדרך כלל בפיצויים גבוהים במטרה לבטא את נזקיה החמורים ולעיתים אף בלתי הפיכים, ואת הפגיעה באיכות חייה.
אף שמרבית התביעות בגין רשלנות רפואית של רופא גניקולוג מוגשות עקב נזקים שנגרמו במהלך או בעקבות היריון לאישה ו/או לעובר, רשלנות רפואית של גניקולוג יכולה להתרחש גם במקרים רבים נוספים, כגון:
- אבחון וטיפול בסרטן צוואר הרחם.
- רשלנות בביצוע הפלה.
- טיפול לא נכון באישה שנמצאת בהיריון בסיכון.
- החדרת התקן תוך רחמי.
- אי אבחון מומים במהלך ההיריון אשר הובילו להולדה בעוולה.
- איחור באבחון של מחלה או בעיות רחמיות ושחלתיות.
- מהלך טיפולי שגוי.
- אי הפניה על ידי הרופא המטפל לבדיקות הכרחיות.
- פענוח שגוי של ממצאי בדיקות רפואיות.
פסק דין לדוגמא – רשלנות באבחון סרטן צוואר הרחם
בפסק דין שניתן על ידי בית המשפט המחוזי נדון מקרה שבו אישה נפטרה כתוצאה מאבחון מאוחר של סרטן צוואר הרחם.
המנוחה הגיעה לבדיקה רפואית אצל הרופא מספר פעמים למעקב וביקורת. בביקור השני שלה אצל הרופא, שבו היא ביקשה לחדש מרשם לגלולות למניעת הריון שרשם לה הרופא, היא התלוננה בפני הרופא כי היא סובלת מדימומים. הנתבע לא ייחס חשיבות לכך וטען שמדובר בעניין שכיח אצל נשים הנוטלות גלולות למניעת הריון.
רק כאשר הגיעה המנוחה לבדיקה בפעם הרביעית (כשנה שלמה לאחר הלידה), והלינה בפניו על דימומים והפרשות מרובים מהנרתיק, הרופא הפנה אותה לבדיקת משטח צוואר הרחם (PAP), ממנה עלה כי נמצאה אצלה התפתחות טרום סרטנית בצוואר הרחם.
הנתבע הפנה את המנוחה לרופא אונקולוג ולבדיקות נוספות, אשר ממצאיהן העלו כי קיים אצלה גוש סרטני, וכי היא סובלת מסרטן צוואר רחמי בשלב מתקדם. בעקבות כך עברה המנוחה טיפולים כימותרפיים בשל השלב המתקדם של המחלה, אולם אלה לא הייטיבו עם מצבה ולבסוף היא נפטרה.
בית המשפט קבע בפסק דינו כי התרשלותו של הרופא הייתה בכך שלא אבחן את המחלה במועד ובכך הפחית את סיכויי המנוחה להחלים. לפיכך, נקבע כי על הרופא וקופת החולים לפצות את משפחת המנוחה.
ראו גם:
רשלנות רפואית בטיפולי פיזיותרפיה