מהי הרדמה וכיצד היא פועלת?
מערכת העצבים בגוף האדם מורכבת מביליוני תאי עצב, אשר מעבירים סיגנלים אלקטרו כימיים מקצות העצבים אל חוט השדרה וממנו לאזורים שונים במוח.
חלק מהסיגנלים הללו הינם תחושות של כאב, שתפקידן ליידע את המוח בדבר פציעה או חבלה בגוף. ההליך הרפואי המכונה "הרדמה", חוסם למעשה את התקשורת בין תאי העצב למוח.
אילו סוגי הרדמה קיימים?
קיימים שלושה סוגים של הרדמה:
- הרדמה מקומית – אלחוש של תאי העצב באזור קטן ונקודתי בגוף.
- הרדמה אזורית – אלחוש של תאי העצב באזור גדול בגוף, הכולל מספר קבוצות גדולות של עצבים או אף של חוט השדרה עצמו.
- הרדמה כללית – הפיכת הגוף לחסר הכרה לפרק זמן מסוים, כך שהמוח אינו מסוגל כלל לחוות כאב או כל תחושה אחרת.
ללא הרדמה, הליכים רפואיים רבים המוכרים לנו כיום לא היו ניתנים כלל לביצוע. תחום ההרדמה התפתח מאד בעשורים האחרונים, ואף ממשיך להתפתח בקצב מהיר מדי יום, באופן המאפשר כיום לבצע ניתוחים מורכבים וחדשניים שלא היה ניתן לבצע עד לפני מספר שנים.
מיהו רופא מרדים?
רופא מרדים הינו רופא המומחה בכל הקשור למגוון רחב של תרופות מאלחשות ודרך השפעתן על גופנו, ובעל ידע רב מאד על הגוף האנושי וכלל מערכותיו.
הרופא המרדים מתמחה גם בהפעלת מכשור חדשני ומתקדם אשר עוקב אחר תפקוד מערכות הגוף במהלך ניתוח, ויודע לתת מענה וטיפול תרופתי בדרכים שונות ובמידת הצורך לפני הניתוח, במהלכו ולאחריו.
כאשר מבוצע ניתוח, בוחר הרופא המרדים את התרופות הספציפיות והשילוב הנכון ביניהן באופן המותאם לניתוח. לטיפול זה יכולות להיות מספר מטרות וביניהן אלחוש, הפסקת כאב, הרפיית שרירים שונים בגוף והרדמה. בין סוגי התרופות השונים ישנן תרופות הניתנות בשאיפה (אינהלציה), בעירוי או בזריקה. הרופא המרדים חייב להיות מיומן בכלל סוגי התרופות ודרך נתינתן על פי צרכי המנותח וההליך הרפואי.
טרם הניתוח, מבצע הרופא המרדים הערכה רפואית של המטופל ובונה לו תכנית הרדמה אישית בהתאם למצבו הפיסי. בנוסף, אחראי הרופא המרדים על המעקב אחר מצב המטופל במהלך הניתוח, וטיפול בכל בעיה הנוצרת במהלך הניתוח או כתוצאה ממנו.
לצורך כך משתמש הרופא המרדים בציוד ומכשור רפואי המציגים על גבי מוניטור את תפקוד מערכות הגוף השונות בזמן אמת, כך שיוכל לווסת את מינון התרופות השונות במהלך הניתוח ולנטרל את השפעתן בסיומו.
רשלנות רפואית של רופא מרדים
כאמור, לרופא המרדים תפקיד חשוב הן במהלך הניתוח והן לפניו ולאחריו. הרופא המרדים אחראי לטפל מידית ולהתריע על כל בעיה שמתרחשת וכן לטפל בבעיות שהתרחשו לאחר הניתוח כתוצאה ממנו.
רשלנות רפואית של רופא מרדים יכולה לגרום לנזק גופני חמור ואף למוות. בין היתר, היא יכולה להתרחש בבדיקה המקדימה לניתוח ובניית תכנית הרדמה שאינה מותאמת למטופל (למשל, אי גביית אנמנזה נכונה, מתן תרופות שהמטופל רגיש אליהן, אי התייחסות למצב רפואי רגיש המציב סיכונים בפני הרדמה וכיוצא בזה), ביצוע הרדמה בצורה לא נכונה בשל חוסר זהירות או שימוש בכלים לא מתאימים, מתן מינון לא נכון של תרופות וכן הלאה.
לפיכך, אם נגרם לך או ליקירך נזק רפואי כתוצאה מהרדמה, מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין המתמחה ברשלנות רפואית לצורך בירור זכויותיכם, גיבוש אסטרטגיה והפניה לקבלת חוות דעת רפואית ממומחה בתחום.
דוגמא לפסק דין בעניין רשלנות רפואית בהרדמה
בפסק הדין שניתן בעניין אלמליח נ' ד"ר גורביץ וקופת החולים של ההסתדרות הכללית, דן בית המשפט במקרה של אישה אשר ילדה את בנה בניתוח קיסרי בבית חולים. הניתוח בוצע בהרדמה מקומית של עמוד השדרה, ולטענת המנותחת בעת ביצוע ההרדמה חשה כאב עז ברגל שמאל אשר ליווה אותה אף לאחר הניתוח.
מומחה שמונה על ידי בית המשפט קבע כי למנותחת נגרם נזק ברגלה השמאלית כתוצאה מציסטה שנוצרה כתוצאה מזריקת ההרדמה, וכי נותרה לה נכות צמיתה בגובה 10%.
בית המשפט קבע כי הרופאים שביצעו את ההרדמה העניקו לה טיפול רפואי כושל והוסיף כי הן הרופא המרדים והן עוזרו לא היו בעלי תואר מומחה בהרדמה, כמתחייב על פי הנהלים. לכן, נפסקו למנותחת פיצויים בסך כולל של 230,000 ₪, בתוספת הוצאות משפט ושכר טרחה לעורך דין.