מבחן אפגר הוא מבחן הבנוי ממספר מדדים אשר נערך מיד לאחר הלידה בכדי להעריך את מצבו של התינוק שזה עתה נולד. הרופא המיילד או הרופאה המיילדת הם אלה שמבצעים את המבחן הראשון שבו יתקל התינוק בחייו והם יתנו תוצאה שנעה בין 0-10 נקודות.
ממה מורכב מבחן אפגר ומה הסיכונים בעריכתו בצורה לא נכונה שיכולה להשפיע על חייו של התינוק?
מה מודדים במהלך במבחן אפגר?
נתחיל ונציין שמבחן אפגר קרוי על שמה של הרופאה שהמציאה אותו, שמה וירג׳יניה אפגר. למבחן אפגר ישנם חמישה מדדים והם נבדקים פעמיים, פעם ראשונה דקה אחרי הלידה ופעם נוספת חמש דקות אחרי הלידה.
אלו המדדים אשר נבחנים במבחן אפגר:
- צבע העור – האם התינוק חיוור או כחול, האם הגוף ורוד והגפיים כחולות או האם התינוק ורוד.
- דופק הלב – האם לא נשמע דופק לב, האם דופק הלב מתחת ל-100 או האם דופק הלב מעל 100.
- תגובה לגירוי במגע – האם אין תגובה, האם יש עיוות פנים או האם התינוק בוכה.
- טונוס שרירים – האם הגפיים רפויות, ,האם ישנן תנועות גפיים קלות או האם ישנן תנועות גפיים מרובות.
- נשימה – האם אין נשימה, האם הנשימה היא איטית ולא סדירה או האם הנשימה היא טובה ועם בכי.
כל מדד יכול לקבל ציון של בין 0 נקודות ל-2 נקודות, כאשר 2 נקודות זה הציון הטוב ביותר.
אם הציון הכללי שמתקבל הוא מתחת ל-4 נקודות זה מעיד על כך שתינוק צריך סיוע רפואי דחוף. ציון בין 6-4 נקודות מעיד על כך שיש צורך בהתערבות רפואית בהתאם למדדים. ציון בין 7-10 נקודות בדרך כלל יעיד על כך שהתינוק בסדר.
מכך ניתן להבין שזהו מבחן חשוב וקריטי, בייחוד, כמובן, במקרים בהם ישנו ציון נמוך ודרושה עזרה דחופה. כיום, בשל התפתחות הרפואה והודות לטכנולוגיה, גם תינוקות שנקבע להם ציון נמוך במבחן אפגר יכולים להתפתח בצורה טובה.
אך, מה קורה כאשר המבחן לא נעשה בצורה נכונה כך שניתן ציון גבוה יותר וגרם לכך שפספסו את חלון ההזדמנויות לסייע לתינוק? או כאשר הטיפול שקיבל התינוק אינו נכון ובכך נגרם לו נזק? ייתכן שתקום במקרים אלה עילת לתביעה לרשלנות רפואית במבחן אפגר.
תוצאות נמוכות במבחן אפגר יכולות להוביל למחסור בחמצן
אחד המצבים המסוכנים ביותר הוא חוסר הגעה של חמצן למוח של התינוק או תשניק לידתי. בזמן הלידה מצבים של הפרעה בנשימה ו/או הפרעה בדופק יכולים להביא את התינוק למצב של חנק בו חמצן פשוט לא מגיע למוח וזה עשוי לגרום לנזקים מוחיים בלתי הפיכים.
ציון מבחן אפגר שתוצאתו נמוכה מ-5 נקודות יכול להיות אינדיקציה לכך שהייתה הפרעה בהגעת חמצן למוח התינוק. ציון מתחת ל-5 נקודות מאפשר לצוות הרפואי לזהות במהירות פגיעה במערכות הלב, הדם, העצבים או הנשימה.
מבחן אפגר וקשיים נשימתיים
כחלק מהמדדים במבחן אפגר יש לבדוק את נשימתו של הילוד. כמובן שזיהוי קשיי נשימה אצל התינוק שזה עתה נולד הוא קריטי וגילוי מהיר יוכל להוביל לטיפול מציל חיים.
אם הרופא שערך את מבחן אפגר לא קרא נכון את המדדים ולא זיהה את הקושי הנשימתי, יכול להיות שתישלל מהתינוק האפשרות לקבל החייאה במהירות. במידה וזה אכן קורה ובמידה ונגרם לתינוק עקב כך נזק, יכול להיות שתקום עילת תביעה בגין רשלנות רפואית במבחן אפגר.
היסודות בתביעת רשלנות רפואית
בעת הגשת תביעת רשלנות רפואית צריך להוכיח את מבחן הרופא הסביר, את הנזק ואת הקשר הסיבתי בין המעשה הרשלני לבין הנזק.
מבחן הרופא הסביר הוא המבחן העיקרי שמנחה את בתי המשפט לקביעת רשלנות רפואית. במבחן זה בית המשפט בודק האם הרופא המואשם נהג בצורה סבירה שבה היה נוהג כל רופא סביר אחר שהיה במצבו. בנוסף, נבחן גם, האם ההתנהגות של הרופא הייתה סבירה ביחס לידע הרפואי שהיה מצוי בידי הקהילה הרפואית בזמן שקרה המקרה.
חשיבות הסיוע המקצועי בהגשת תביעת רשלנות רפואית מבחן אפגר
אם אתם חוששים שנגרם לילד שלכם נזק בעקבות מבחן אפגר שהתרחש בצורה לא נכונה, פנו מיד לייעוץ משפטי אצל עורך דין המתמחה בתחום של רשלנות רפואית. עורך הדין יוכל לסייע לכם עם השאלות המשפטיות וילווה אתכם לאורך התהליך.