לידה, היא אחת הפרוצדורות הרפואיות המרכזיות, בהן מתרחשת רשלנות רפואית, הגורמת לנזק לעובר ולעיתים גם ליולדת.
ככלל, לידה איננה הליך רפואי מסובך, אך לכל חריגה מסטנדרט הטיפול המקובל, יכולות להיות תוצאות הרות גורל: נזקים פיזיים חמורים כמו שיתוק מוחין, בעיות מוטוריות, מום וכיוצא בזה.
לכן, חייב הצוות הרפואי, לפעול בשיקול דעת ולקבל החלטות מקצועיות זהירות, על מנת לשמור על בריאות היולדת והעובר.
מטבע הדברים, לידת תאומים יכולה להיות מסובכת יותר, בשל העובדה כי מדובר בשני עוברים ולמרבה הצער, יש לא מעט מקרים של רשלנות רפואית, הגורמת לנזקים חמורים לאחד התאומים או לשניהם. רשלנות רפואית יכולה להתרחש מסיבות שונות, למשל בשל בחירת שיטת לידה לא נכונה או בשל אי קבלת הסכמה מדעת של היולדת לשיטת הלידה.
בחירה שגויה בשיטת הלידה
אחד המקרים השכיחים של רשלנות רפואית בלידה, הוא תוצאה של בחירה לא נכונה בשיטת הלידה. בחירת שיטת הלידה, חייבת להיעשות משיקולים רפואיים, תוך הפעלת שיקול דעת והקפדה על חובת הזהירות, שאם לא, עלול להיגרם נזק חמור לעובר.
ישנם מצבים בהם, הבחירה של שיטת הלידה לא נעשתה משיקולים רפואיים מקצועיים, אלא משיקולים טכניים, למשל, בחירה בלידת ואקום, על פני ניתוח קיסרי המחייב חדר ניתוח. ראשית, הדבר עלול לגרום לנזק בלתי הפיך לתאומים ובנוסף לזאת, העדר חדר ניתוח זמין בכל עת, הוא חריגה מכל סטנדרט רפואי מקובל.
מקרה אחר, הוא מצב שבו לא ניתן ליילד את התאומים באותו אופן, כך למשל, יכול לקרות מצב שבו תאום אחד יצא בלידה רגילה, בעוד השני, נמצא במצב המצריך שיטת לידה אחרת, למשל לידת מלקחיים או ניתוח קיסרי.
על מנת לשמור על בריאותם של התאומים, חייב הרופא לשקול היטב ובזהירות, מהי שיטת הלידה הטובה ביותר באותן הנסיבות. עליו לא רק לבחור נכונה את שיטת הלידה, אלא גם לבצע את הלידה עצמה באופן מקצועי, היות שרשלנות רפואית במהלך הלידה עצמה, עלולה לגרום לנזקים חמורים מאוד לתאומים, עד כדי מומים, אשר יפגעו באופן המהותי ביותר, באיכות חייהם.
אי הסכמה מדעת
ישנם מקרים של רשלנות רפואית בלידה, אשר נגרמים בשל כך כי הרופא לא קיבל הסכמה מדעת לשיטת הלידה ובכך, מנע למעשה מן היולדת את הבחירה. החוק מחייב את הרופא, ליידע את המטופלת, אודות שיטת הלידה המתאימה לדעתו, לנמק את בחירתו ולהסביר לה אודות היתרונות והחסרונות של אותה שיטת לידה, בדגש על הסיכונים הקיימים. עליו גם להציג את שיטות הלידה החלופיות האפשריות.
כאשר הרופא לא מוסר ליולדת את כל המידע הרפואי הרלוונטי, הסכמתה ללדת בשיטה שהציע הרופא, אינה הסכמה מדעת וזוהי הפרה של חובת זהירות אותה חב הרופא לכל מטופלת.
במצב שבו נגרם נזק ליולדת ו/או לתאומים, בעקבות הלידה, נזק שלו ידעה היולדת על הסיכוי להתרחשותו, הייתה בוחרת בשיטת לידה אחרת, מדובר ברשלנות רפואית.
הגשת תביעת פיצויים
בכל מקרה של רשלנות רפואית בלידה, אם בשל בחירה שגויה של שיטת הלידה, התרשלות בלידה עצמה או אי קבלת הסכמה מדעת, רשאים ההורים להגיש תביעת פיצויים, במסגרתה יתבעו פיצוי עבור כל נזק שנגרם לילדיהם ולהם, בעקבות הטיפול הרשלני שקיבלה היולדת בזמן הלידה.
ראו גם:
רשלנות רפואית שגרמה לשיתוק של האם במהלך הלידה