מהו ניתוח קיצור קיבה?
ניתוח קיצור קיבה, הנקרא גם ניתוח הצרת קיבה, הינו הליך פולשני המיועד לטיפול בדרך כלל בבעיות של השמנת יתר אצל אנשים המאובחנים ככאלה.
הליך הניתוח מבוצע בטכנולוגיה לפרוסקופית אשר מתקינה טבעת סביב החלק העליון של הקיבה. כיס הקיבה הקטן שנוצר גורם לתחושת שובע מוקדמת ובכך מסייע בהקטנה של כמות המזון.
יש לציין כי כיום מבוצעים גם ניתוחים הנוקטים בהליך אחר, ה"עוקף את הקיבה" זוהי פעולה שבה המנתח תופר חלק מסוים שיישאר פעיל והוא מחובר באופן ישיר אל המעי הדק. עם זאת, הליך זה נחשב למסוכן מעט יותר עקב העובדה כי שיעור הסיבוכים והתמותה בו יחסית גבוה.
הסיבוכים הנפוצים ביותר מתרחשים בטווח הקצר כחסימת מעי או אולקוס. כמו כן, ייתכן כי עקב ההליך ייגרמו זיהומים בדרכי השתן או תסחיפים ריאתיים, אך סיבוכים אלו נחשבים נדירים יחסית להליך זה.
ניתוח זה מסייע לא אחת לאנשים רבים בעלי השמנת יתר כרונית בניהול חייהם בצורה בריאה ותקינה יותר. עם זאת, חשוב לזכור כי הליך כירורגי זה טומן בחובו סיכונים מעצם טבעו ויכול לגרום לסיבוכים שונים, ואף לבעיות קשות במקרים בהם בוצעה רשלנות או מחדל.
כמו כן, לשם הליך זה יש לעבור שורה של בדיקות קדם מקיפות לשם התאמה להליך. כך למשל יש לעשות בדיקות אק"ג, צילומי חזה, צילומי קיבה, בדיקות דם, הערכות תזונתיות ובדיקות נוספות.
רשלנות רפואית בשלב האבחון לניתוח קיצור קיבה
כפי שצוין לעיל, הליך ניתוח קיצור קיבה הינה פעולה כירורגית מורכבת, אשר מטבעה דורשת הכנה מקדימה ובדיקות קדם שונות. על הצוות הרפואי מוטלת חובה לאבחן ולערוך בדיקות לשם קבלת החלטה נכונה בכל הנוגע לאישור ההליך הרפואי.
לעיתים קרובות ישנם פרמטרים שונים, המשתנים מאדם לאדם, כמו רגישויות, בעיות גנטיות ועוד, המונעות ממנו את ביצוע ההליך, ועל הצוות מוטלת חובה לגלות משתנים אלו ולקחת אותם בחשבון.
אבחון שגוי יכול להביא במקרים מסוימים אף למות המטופל. כך למשל בתביעה שהוגשה כנגד משרד הבריאות לפני כשנה, נטען כי חלה רשלנות רפואית בהליך קיצור קיבה שגרמה למותו של גבר בן 45.
המנוח ביקש לעבור את ההליך בשל משקלו הגבוה אבל הוא נפטר במהלך ההרדמה שמבוצעת לפני ההליך הכירורגי. למעשה סקירה מוקדמת של ההיסטוריה הרפואית של המנוח מראה כי בדיקות שונות, הקריטיות לאבחונו של הרופא המרדים, כלל לא הוצגו בפניו. כך למעשה לאחר קבלת חומר ההרדמה, הדרדר מצבו עד למותו.
נמצאנו למדים כי רשלנות צוות רפואי יכולה לבוא לא אחת בשל חוסר הבנה של מצב מיוחד של מטופל הפוגם בהערכה מוקדמת של המצב הרפואי. חשוב לציין כי בסוגי עילות תביעה מעין אלו, מוטלת חובה על הנפגע או על בני משפחתו להוכיח קשר סיבתי מובהק בין הכשל שבא לידי ביטוי באבחון שגוי או אף אי אבחון, לבין הנזק הפיזי שנגרם למטופל בעקבות ההחלטה לביצוע ההליך.
רשלנות רפואית בהליכי ניתוח קיצור קיבה
כמו כן, רשלנות רפואית מצד הצוות המטפל יכולה להתרחש גם בעת הליך הניתוח עצמו בצורת מחדל כלשהוא שאירע בידי אחד מגורמי הטיפול.
חשוב לומר שמחדל בהליך הטיפולי אינו מצטמצם אך ורק לשלב הניתוח עצמו, אלא גם לאופן הטיפול הראוי לאחר הניתוח ושמירה על המטופל לאורך כל שלבי ההליך. כך למשל לעיתים לא רחוקות, ביצוע לקוי של ההליך יכול לגרום לשרשרת של סיבוכים באיזור הקיבה ובחלקים חיצוניים ואף לגרום שם לנזקים צמיתים.
חשוב גם לציין כי ביצוע של ההליך על ידי צוות לא מנוסה או לא על פי התקנות הקבועות לשם כך, מהווים גם הם מחדל רפואי היכול לבוא כדי רשלנות. יש לבדוק האם התנהלות הניתוח נעשתה בהתאם לפרמטרים בסטנדרט הרפואי המקובל.
במידה ואכן אירע מחדל רפואי כלשהוא, אין די בהוכחת הכשל הרפואי לשם קבלת פיצויים בעילת תביעת רשלנות. יש להוכיח במאזן הסתברותי כי המחדל עצמו קשור בקשר סיבתי לקרות הנזק וכי לולא המחדל לא היה מתרחש הנזק למטופל.
עקב מורכבות עילות תביעות אלו, מומלץ מאוד להיעזר בגורם מקצועי הבקיא ומנוסה בתחום אשר יידע לנצל באופן אופטימלי את נסיבות המקרה ולהתאימו לסוג התביעה האפשרית לקבלת פיצוי מקסימלי.
ראו גם:
רשלנות רפואית בטיפולים להסרת שיער