סרטן האשכים הוא סרטן יחסית נדיר והוא יותר נפוץ אצל גברים עד גיל 39 ומעל גיל 60. סרטן האשכים הוא סרטן המתפתח ברקמת האשך וכאשר ישנו גילוי מוקדם סיכויי הריפוי של החולה הם משמעותיים וכ-90%-95% מהמקרים של גילוי מוקדם ניתנים לריפוי. כאשר ישנם סימנים לכך שהגבר סובל מסרטן האשכים והוא לא נשלח לבדיקות הנכונות או שהבדיקות פוענחו לא נכון ובכך גרמו לזה שהסרטן התגלה בשלב מאוחר ולא בשלב מוקדם כשעוד היה ניתן לטפל בו, ייתכן ויהיה מדובר ברשלנות רפואית.
מה זה סרטן האשכים ומה התסמינים שלו? מהי רשלנות רפואית ואיך ניתן להוכיח אותה? המשיכו לקרוא וגלו עוד על הנושא של רשלנות רפואית סרטן האשכים.
מהו סרטן האשכים?
סרטן האשכים לרוב יופיע אצל גברים בין הגילאים 20 ל-39 וישנן פעמים נדירות בהן הוא עשוי להופיע לפני גיל 15. שיעורי התמותה בסרטן זה נמוכים מאוד מאחר וגילוי מוקדם של המחלה מאפשר שיעור הישרדות מאוד גבוה המגיע לכדי 95%. השכיחות של סרטן האשכים גבוהה יותר אצל גברים לבנים מאשר אצל גברים שחורים או גברים אסייתים, הסיבה לכך איננה ידועה. איננו יודעים מהי בדיוק הסיבה לכך שמתפתח סרטן האשכים אצל גברים מסוימים, אך, ישנם כמה גורמים המעלים את הסיכון לחלות בו, למשל:
- בעיות בפוריות
- נטייה תורשתית
- אשך טמיר
- תסמונות גנטיות (למשל: תסמונת דאון)
- כאשר היה לחולה סרטן באשך השני
- בכורות -סרטן האשכים נפוץ יותר אצל גברים שהם בכורים ואצל בנים יחידים.
מהם תסמיני סרטן האשכים?
ישנם מספר תסמינים אשר מהווים תמרורי אזהרה ואם הם מופיעים יש לפנות כמה שיותר מהר לבדיקה אצל הרופא, והם:
- תחושה של כבדות באשך
- מציאת גוש באשך על ידי מישוש
- נפיחות בשק האשכים
תסמינים נוספים, שגם אותם כמובן צריך לבדוק, יכולים להיות: כאב חד או כאב עמום בחלק התחתון של הבטן או בחלק התחתון של אזור האשכים, כאבים בגב התחתון ולעיתים כאשר כבר התפתחו גרורות, בריאות למשל, יכולים להופיע קוצר נשימה שיעול או גניחת דם.
כיצד מאבחנים את סרטן האשכים?
כאשר מופיעים אחד מהסימפטומים לעיל יש לבדוק האם לגבר או לנער יש גוש באשך, במרבית המקרים הגבר יחוש זאת בעצמו ויפנה לרופא לבדיקה. לאחר שהרופא ביצע בדיקה גופנית ואכן מצא גוש, הוא לרוב ישלח את המטופל לבדיקות נוספות, למשל: בדיקת דם לסימני סרטן, בדיקת דם לאנזים LDH ובדיקת אולטרסאונד אשכים בעזרת מכשיר דופלר. אם לאחר ביצוע בדיקות אלה התגלה שאכן המטופל סובל מסרטן האשכים תתבצע ביופסיה.
מהי רשלנות רפואית?
רשלנות רפואית היא מושג המתאר מצב בו רופא או צוות רפואי העניק טיפול רפואי רשלני שאינו תואם לסטנדרטים הרפואיים הידועים והמקובלים, ועקב כך נגרם באופן ישיר נזק למטופל. הרופא או הרופאה אינם צריכים לרצות לגרום נזק למטופל אלה הם עושים זאת עקב טעות או עקב התנהגות רשלנית. רשלנות רפואית היא חלק מדיני הנזיקין אשר נמצאים שם בכדי לסייע לאנשים שנפגעו בגופם או בנפשם לקבל פיצוי אשר יחזיר אותם, או ינסה להחזיר אותם ,לאותו מצב בו הם היו לפני שנגרם להם נזק. רשלנות רפואית יכולה להתרחש בכל השלבים של הטיפול הרפואי, למשל: אי שליחה לבדיקות מתאימות, פענוח לא נכון של בדיקות, מתן טיפול לא נכון, רשלנות בזמן ניתוח ועוד.
כיצד מוכיחים רשלנות רפואית?
בכדי להוכיח רשלנות רפואית יש צורך לקבל חוות דעת של רופא מומחה אשר תחום התמחותו הוא התחום הרפואי אשר נידון בתביעה שאנו מגישים. בעזרתו של המומחה הרפואי יהיה עלינו להוכיח את שלושת האלמנטים המצטברים המרכיבים את עילת התביעה ברשלנות רפואית:
- רשלנות – יהיה עלינו להוכיח שהרופא או הצוות הרפואי נהג בצורה רשלנית, כלומר, הם נהגו בורה שלא תואמת את הסטנדרטים הרפואיים הקיימים בזמן שבו התקבל הטיפול. בכדי לבדוק זאת, בית המשפט עושה שימוש ב-״מבחן הרופא הסביר״, בו הוא בוחן האם כל רופא סביר אחר היה נוהג, באותה נקודת זמן ובאותה סיטואציה, כפי שנהג הרופא הזה.
- נזק – בכדי להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית יש להוכיח שנגרם למטופל נזק.
- קשר סיבתי – יש להראות קשר של סיבה ותוצאה בין הרשלנות לנזק, כלומר, שהרשלנות היא זו שגרמה לנזק ואם היא לא הייתה מתרחשת, הנזק לא היה נגרם.
מן הפסיקה: רשלנות רפואית בחולים שסבלו בסרטן האשכים
בתביעה שנידונה בבית המשפט תבע מטופל של בית החולים הדסה בטענה שרשלנות רפואית גרמה לזה שהאשך השמאלי שלו התנוון משום שהוא היה מחוץ לשק האשכים. בתביעתו טען התובע שהרופאים לא אבחנו את זה שהאשך היה מחוץ לשק האשכים ולכן לא טיפלו בו בצורה נכונה. עוד טען, כי לא נעשה מעקב כמו שצריך אחר השינויים שחלו באשך וכן הצוות הרפואי לא ביצע בדיקות לצורך אבחון של סרטן האשכים, והם בייחוד היו צריכים לבדוק זאת משום שהוא נמצא בקבוצת סיכון כי הוא סובל מאשך טמיר. לבסוף, בית המשפט פסק לטובת התובע וקבע שעל בית-החולים לפצות אותו.