שיתוק מוחין הוא מצב רפואי שבו נגרם נזק למוחו של העובר, או התינוק, בזמן ההיריון, הלידה או לאחריה.
שיתוק מוחין בא לידי ביטוי בתסמינים שונים כגון פיגור שכלי, קשיים בדיבור, שיתוק בגפיים, עיוורון או פזילה, חירשות או שמיעה ירודה וכיוצא בזה.
חומרת הנזק התפקודי תלויה בחומרת הפגיעה המוחית, כאשר הגורמים לשיתוק מוחין משתנים בהתאם לשלב שבו התרחש הנזק המוחי. אם הנזק התרחש במהלך ההיריון, הגורמים לו יכולים להיות למשל חוסר חמצן, מחלות שונות בהן לקתה האם במהלך ההיריון כמו דלקת קרום המוח וכולי.
במהלך הלידה, יכול להיגרם שיתוק מוחין מסיבות אחרות, כדוגמת לידת פג, ניהול לקוי של הלידה, לרבות בחירה לא מתאימה בשיטת הלידה וכדומה. שיתוק מוחין אשר התפתח לאחר הלידה, נגרם עקב מחלה אשר גרמה לחום גבוה מאוד, חבלה אשר גרמה לפגיעה מוחית וכיוצא בזה.
שיתוק מוחין נגרם לעיתים בשל נסיבות שאינן תלויות בצוות הרפואי, אשר טיפל באם ובעובר, בצורה האופטימאלית, אך לעיתים, הוא נגרם בשל רשלנות רפואית. למשל, התנהלות שגויה של הלידה בשלביה השונים, כמו בחירה שגויה של שיטת הלידה. כך לדוגמה, ניסיון ליילד עובר באמצעות מכשירים שונים ולא באמצעות ניתוח קיסרי, משום שמשקלו לא הוערך באופן מדויק, עלול לגרום לעובר לנזקים חמורים שונים, לרבות שיתוק מוחין.
כאשר ישנה התלבטות לגבי שיטת הלידה המתאימה, יש לנקוט בפעולות שונות, על מנת לקבל את ההחלטה הטובה ביותר, כמו הערכת משקל העובר באמצעות אולטרסאונד. אי נקיטת כל הפעולות הנחוצות, היא חריגה מסטנדרט הטיפול הרפואי המקובל ואם תגרום לנזק לעובר, הרי בפנינו מקרה של רשלנות רפואית.
רשלנות באבחון שיתוק מוחין
ילדים מאובחנים בשיתוק מוחין לרוב, עד גיל שנתיים. ישנם כלים שונים המאפשרים לרופא לאבחן כי הילד סובל משיתוק מוחין למשל, כאשר ישנן בעיות בתפקוד השרירים ו/או עיכוב בהתפתחות של הילד.
עת עולה חשד לשיתוק מוחין, מחויב הרופא לעשות בירור מקיף, על מנת לאבחן האם מדובר בשיתוק מוחין או בעיה אחרת וככל שהאבחון יעשה בשלב מוקדם יותר, כך ניתן יהיה לתת לילד את הטיפול המתאים.
הצעד הראשון באבחון, הוא להקשיב לדיווח ההורים על סימפטומים שונים של הילד ועל התנהגותו. לאחר מכן, הרופא יבצע את כל הבדיקות הדרושות, על פי הפרוטוקול הרפואי, כדי להגיע לאבחנה.
לא ביצע הרופא את כל הצעדים הדרושים לאבחון ובכך גרם להעדר אבחון או אבחון מאוחר, הרי שיכול הוא לגרום לנזק לילד, אשר נמנע ממנו לקבל טיפול מתאים.
רשלנות בטיפול בשיתוק מוחין
למרבה הצער, לא ניתן לרפא שיתוק מוחין, אך באמצעות אבחון מדויק של המגבלות של הילד ומתן טיפול רפואי וחברתי נכון, ניתן לשפר משמעותית את איכות חייו של הילד.
למשל, טיפול שיקומי מגיל צעיר, מאפשר ללוקים בשיתוק מוחין, לנהל חיים עצמאיים, ברמה כזו או אחרת, בגיל מבוגר יותר. אולם, לשם כך, יש לבנות תכנית טיפולית המתאימה באופן ספציפי לכל ילד, אשר תטפל הן בבעיות המוטוריות והן בבעיות הרפואיות השונות מהן הוא סובל.
רשלנות בטיפול בחולים בשיתוק מוחין, יכולה לבוא לידי ביטוי בצורות שונות, כגון אי התאמה של הטיפול למטופל, הפוגע ביכולת של המטופל להשתקם ולשפר את יכולותיו המוטוריות ולהרגיש טוב יותר מבחינה בריאותית.
כאשר שיתוק מוחין הוא תוצאה של רשלנות רפואית, רשאים ההורים לקבל פיצוי על כל הנזק אשר נגרם להם בשל רשלנות הצוות הרפואי. ניתן לעשות זאת באמצעות הגשת תביעה לבית המשפט. במסגרת התביעה, ידרשו ההורים פיצוי על מלוא הנזק, לרבות ההוצאות רפואיות, הפסדי שכר, פיצוי בגין כאב וסבל, קיצור תוחלת החיים וכיוצא בזה.