ילד נולד עם אצבעות חסרות וההורים תבעו על רשלנות רפואית

במאמר זה נבקש לבחון מקרה של תביעת רשלנות רפואית באי אבחון מום בעובר. קופת חולים כללית מצאה את עצמה חשופהילד נולד עם אצבעות חסרות: רשלנות רפואית לתביעה בגין רשלנות רפואית עקב, לפי מה שהתביעה טוענת, התעלמות ממצאים חריגים בבדיקות ובסקירות שנעשו במהלך ההיריון של האישה ומשכך גרמו להולדה של ילד על הספקטרום האוטיסטי ועם חוסר באצבעות.

במאמר זה נדון במקרה ספציפי זה כדוגמה לרשלנות רפואית ונספק מידע לגבי מהי רשלנות רפואית? ואיך ניתן להוכיח אותה בבית המשפט?

מהו הרקע של המקרה?

מדובר בזוג הורים צעירים שיש להם כבר שלושה ילדים שנולדו בריאים וללא שום בעיות מיוחדות. האישה נכנסה להיריון שוב ולאחר שילדה את ילדם הרביעי הם גילו שהוא סובל מתסמונת רצינית מאוד ושחסרות לו אצבעות, גם בכפות הידיים וגם בכפות הרגליים.

תוך כדי ההיריון בני הזוג, שכבר עברו שלושה היריונות, עשו את כל הבדיקות והסריקות הנדרשות מהם, אולם, למרות שהם עשו את כל הבדיקות שיכולות להעיד על כך, הרופאים ״פספסו״ לאבחן את התסמונת הקשה ממנה סובל הילד וכן את העובדה שחסרות לו אצבעות בידיים וברגליים.

כעת, ההורים הגישו תביעה בגין רשלנות רפואית כנגד קופת חולים כללית בטענה שהתרחשה רשלנות רפואית והם מבקשים פיצוי על כך.

מה טען כל אחד מן הצדדים בתביעה?

הרקע העובדתי של הסיפור, כפי שהוא מובא מפי התובעים, מציג מצב שבו הרופאים של קופת החולים כללית היו יכולים, לכאורה, לגלות את התסמונת וחוסר האצבעות בשלב ההיריון ובכך לתת להורים את האפשרות לקבל בעצמם החלטה – האם הם רוצים להפסיק את ההיריון ולחסוך מהילד את החיים בצל תסמונת קשה ומום פיזי או שמא הם רוצים בכל זאת להולידו ולנסות ולתת לו את החיים הכי טובים ביותר שהם יכולים לתת לו.

זוג ההורים הגיש את תביעתם לבית המשפט המחוזי בתל אביב וטענו למספר דברים, כגון:

  • מצבו הרפואי הגנטי של האב לא קיבל משקל אצל הרופאים, אשר, לטענת התביעה, התעלמו מכך לחלוטין למרות שזה יכול להשפיע על ההיריון.
  • הרופא אשר ביצע את המעקב אחר ההיריון, התעלם ממצאים חריגים שהופיעו בבדיקות האולטרסאונד והסקירות שנערכו במהלך ההיריון.

בנוסף, טוענים התובעים, שהמעקבים אחר הגדילה גם הם בוצעו בצורה רשלנית, בחוסר מקצועיות יחד עם אי שימת לב לסיכון שהתרחש. עוד הם טוענים שנוצר מצג שווא בפניהם בכך שאמרו להם שכל האיברים של העובר נראים תקינים ואין איתו שום בעיה.

לגבי הצד הנתבע, קופת חולים כללית, נכון לכתיבת שורות אלו הגיבו בכך שציינו שהם רק לא מזמן קיבלו את התביעה ושהדבר יתברר בבית המשפט.

מהי הלקות ממנה סובל הילד?

כפי שציינו הילד סובל מתסמונת מאוד קשה וחסרות לו מספר אצבעות בכפות הרגליים ובכפות הידיים.

התסמונת אשר הילד סובל ממנה נקראת תסמונת Split Hand, לעיתים היא גם מוכרת כתסמונת Foot Malformation. על הילד זה השפיע בצורה כזו שבכל כף רגל חסרות לו 3 אצבעות ולמעשה זה יוצר מצב שכפות רגליו נראות כלובסטר. בנוסף, בכפות הידיים, בכל אחת מכפות הידיים ישנן שתי אצבעות הצמודות אחת לשנייה.

בשל הליקויים הפיזיים הללו נאלץ הילד לעבור מספר של ניתוחים והוא עוד יהיה זקוק לניתוחים נוספים בעתיד.

מעבר לליקויים הפיזיים, הילד סובל גם מליקוי קוגניטיבי. לילד בעיות התפתחות וגם אובחן שהוא על הספקטרום האוטיסטי.

האם במקרה הנדון קמה רשלנות רפואית?

במקרה עליו אנו מדברים, נראה קשה מאוד להאמין שהגורם המקצועי שאבחן את בדיקות והסריקות פספס כזה מום גופני שאמור להיות מאוד בולט, כמובן, שמי שיכריע בעניין יהיה בית המשפט.

בתביעות בגין רשלנות רפואית יש להוכיח 3 מרכיבים מצטברים:

  1. האם התרחשה רשלנות: מה שנבחן כאן הוא האם הרופא או המוסד הרפואי התנהגו בצורה רשלנית? מה שעוזר לנו כאן הוא מבחן הרופא הסביר. בית המשפט יבדוק האם הרופא תנהג בצורה סבירה וכפי שכל רופא סביר אחר היה מתנהג באותב סיטואציה ובאותה נקודת זמן.
  2. האם נגרם נזק: האם יש נזק ממשי שנגרם למטופל או למטופלת. אם התרחשה רשלנות רפואית אך היא לא גרמה לנזק לא תוכל לקום עילת תביעה בגין רשלנות רפואית.
  3. קשר סיבתי: צריך להראות שיש קשר של סיבה ותוצאה בין המעשה הרשלני והנזק.

המקרה הנידון מדבר על מצב מצער מאוד של רשלנות רפואית וחיים עם תסמונת קשה שאולי היו יכולים להימנע. אם אתם חושבים שנפגעתם מרשלנות רפואית, פנו במהירות האפשרית לעורך דין המתמחה בתחום לקבלת ייעוץ מקצועי.

דילוג לתוכן