דלקת במפרקים יכולה להיות התוצאה של למעלה ממאתיים מחלות שונות שעליהן ניתן למנות למשל דלקת מפרקים זיהומית, דלקת מפרקים ניוונית, דלקת מפרקים שגרונית ועוד.
בכל מקרה שבו קיימת דלקת במפרק ישנה חשיבות עליונה לאבחן באופן מדויק את הגורם לדלקת כיוון שכל גורם לדלקת במפרקים מצריך טיפול שונה והתייחסות רפואית שונה.
ללא אבחון נכון עלול להיגרם מצב שבו מצד אחד המטופל לא מקבל את הטיפול לו הוא זקוק ובעקבות כך הוא ממשיך לסבול מהמחלה הראשונית שבמקרים רבים עלולה להחמיר ומצד שני הטיפול עצמו עלול לגרום לו לנזק.
מהם התסמינים של דלקת מפרקים?
מאחר וישנם סוגים רבים של מחלות שבאות לידי ביטוי בדלקת במפרקים, קיימת גם שונות רבה בהסתמנות הקלינית של דלקת מפרקים.
כך למשל התסמינים יכולים לכלול למשל כאב שמורגש בעיקר לאחר מנוחה רבה או לאחר הקימה מהשינה אך במקרים אחרים התסמינים יכולים לכלול כאבים שמורגשים בעיקר בזמן מאמץ שנעשים קלים יותר במנוחה.
תסמינים נוספים להיות למשל נפיחות מוגברת, אודם מקומי, בעיות תפקוד, צמצום טווח התנועה של המפרק, שינוי במבנה המפרק ועוד.
רשלנות רפואית באבחון לקוי ובהגשת טיפול לא מתאים
כפי שציינו, ישנה חשיבות עליונה לאבחון המדויק של הגורם להופעת הדלקת. לדוגמה ניתן למשל את המקרה של ראובן (שם בדוי) שסבל מדלקת מפרקים זיהומית במפרק הקרסול.
מחלה זו נגרמת כתוצאה מחדירה של פתוגן לנוזל הסינוביאלי במפרק. על ידי אבחון נכון ומתן אנטיביוטיקה למשל במקרה של זיהום חיידקי, ניתן למנוע את הנזק למפרק לחלוטין ברוב המוחלט של המקרים.
עם זאת, במקרה של ראובן הוא אובחן כסובל מדלקת מפרקים בעקבות פעילות יתר והונחה לשכב במנוחה ימים אחדים. לרוע המזל הזיהום במפרק הקרסול של ראובן הלך והתפשט וכתוצאה מכך בסופו של דבר נאלץ לעבור ניתוח להחלפת המפרק במפרק מלאכותי. אבחון מוקדם ונכון והגשת טיפול מתאים היו יכולים להציל את המפרק של ראובן.
רשלנות רפואית מסוג אי הסכמה מדעת
לפני כל הליך רפואי ישנו צורך להסביר למטופל על מצבו הרפואי, על הסיבות בגינן הוא נדרש לעבור את ההליך הרפואי, על הסיכונים האפשריים, על הסיבוכים שייתכן שיתרחשו, על האלטרנטיבות האפשריות העומדות בפניו ועוד.
לאחר מכן יש צורך להחתים אותו על טופס הסכמה מדעת ובכך בעצם לאשר כי הוא הבין את הנאמר לו. ללא הקפדה על פרוטוקול זה בהחלט ייתכן וניתן יהיה להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית.
כך היה למשל במקרה של רפי (שם בדוי) שסבל מדלקת מפרקים שגרונית במפרק הברך. רפי טופל בסטרואידים למשך תקופה ארוכה מבלי שהוסבר לו על תופעות הלוואי האפשריות של טיפול זה.
לאחר שמצבו החמיר מאוד הגיש תביעה נגד המוסד הרפואי שבו טופל ובכתב התביעה ציין כי לו היה מודע לסכנות הכרוכות בטיפול בסטרואידים היה בוחר באלטרנטיבה אחרת אך משלא הוסבר לו ההליך ועל האלטרנטיבות הקיימות למעשה נשללה ממנו הזכות לבחור בהליך רפואי אחר.
רשלנות רפואית בגרימת דלקת במפרקים
הסוג האחרון של רשלנות רפואית בהקשר של דלקת מפרקים שנזכיר במאמר זה נוגע למקרה מיוחד שאירע לדורית (שם בדוי). דורית עברה ניתוח להחלפת מפרק הברך בעקבות פציעה ובעקבות רשלנות בניתוח סבלה מזיהום מקומי. הזיהום בא לידי ביטוי בדלקת קשה במפרק שכתוצאה ממנה סבלה דורית מכאבים חזקים לאחר הניתוח.
לרוע המזל, כאשר פנתה דורית למנתח והתלוננה בפניו על הכאבים מהם סבלה, פטר אותה הרופא המנתח בטענה שמדובר על תופעות לוואי שכיחות לאחר ניתוח להחלפת המפרק. בסופו של דבר הזיהום הלך והחריף ודורית נאלצה לעבור ניתוח נוסף להחלפת המפרק המלאכותי.
במשפט שהתקיים מאוחר יותר התברר כי המנתח לא ביצע את הניתוח לפי הפרוטוקול ובעקבות כך נגרמה לדורית דלקת חמורה באזור הניתוח שלא אובחנה בזמן ולא טופלה בעקבות כך.
האם זו רשלנות רפואית?
ישנם אספקטים שונים של רשלנות רפואית שיכולים לבוא לידי ביטוי בכל התחום הנרחב של דלקות במפרקים. עם זאת, לא כל מקרה של נזק שנגרם בהקשר זה הוא תוצאה של רשלנות רפואית גרידא. אי לכך, בכל מקרה שבו נגרם לאדם נזק, עליו להתייעץ ראשית עם עורך דין שמתמחה בתחום.