בצל אי הוודאות של המערכת הרפואית מספר מדינות בארצות הברית העניקו חסינות לרופאים המטפלים בחולי קורונה. החסינות היא עבור תביעות בגין רשלנות רפואית בשל אבחון שגוי וטיפול לא נכון או הזנחה של מטופלים אחרים. אולם, מהן ההשלכות המשפטיות של זה?
עורכי דין רבים סבורים שזוהי פרקטיקה לא נכונה ולא טובה עבור החולים ואף מהווה פגיעה בזכויות שלהם. מחד יש את הצוותים הרפואיים אשר חוששים מתביעות בצל הוירוס החדש וחוסר הידע בקהילה הרפואית ומנגד יש את החולים שדורשים טיפול ראוי. מה פרטי המקרה ואיך מתמודדים עם בעיה זו בישראל?
המלאכים בלבן: על הרופאים בזמן משבר הקורונה
המלאכים בלבן, קרי: הצוותים הרפואיים קיבלו המון הערכה, כבוד ואהבה מכל העם. חברות העניקו להם משלוחי מזון ושי והאוכלוסייה כולה הודתה להם על העבודה הנהדרת שהם עושים ועל ההשקעה שלהם. הרופאים היו ״הכוכבים״ של תקופת הקורונה וכולנו תלינו את עיננו אליהם.
בעת משבר הקורונה שכולו הושפע מהמצב הבריאותי לא נותר לנו אלא לפנות למשרד הבריאות, לרופאים ולאחיות בשביל לנסות ולקבל מהם מעט ביטחון. אולם, המלאכים בלבן הם אינם באמת מלאכים, הם בשר ודם, אנשים שגם יכולים לעשות טעויות, במיוחד במצב זה.
היו מצבים לא מועטים בהם הרופאים לא אבחנו נכון את הקורונה, לפעמים תלונות שהחולה העלה בכלל לא היו ידועות עדיין כתסמינים של קורונה, לדוגמה איבוד חוש הטעם. אם כך, האם זוהי אשמתם של הרופאים?
הדילמה המוסרית
מה צריך לקרות במקרה של אבחון לא נכון של קורונה? האם ניתן להטיל אשמה על הרופאים כאשר ישנו חוסר ידע באופן רוחבי בכל המערכת הרפואית ובכל העולם?
ניקח לדוגמה מצב שבו מגיע חולה עם תסמינים שאינם מוכרים לנו כתסמיני קורונה, לדוגמה לפני שידענו שאיבוד חוש הטעם והריח הוא חלק מהתסמינים של הקורונה. אם הרופא לא אבחן את התסמינים האלה כקשורים לקורונה, האם מדובר ברשלנות רפואית?
האם ניתן להאשים רופאים אשר מסכנים את חייהם ועובדים תחת סיכון תמידי לבריאותם משום שהם חשופים בבתי החולים לחולי קורונה פוטנציאלים, או אף לחולי קורונה מאומתים? זהו פן חברתי לדילמה, איך אנחנו יכולים להעריץ אותם על התרומה שלהם אבל אם הם טועים לבקש לתבוע אותם?
הדילמה המשפטית
מנגד, יהיו כאלה שיטענו שבמקרים מסוימים אכן צריכה לקום עילת תביעה בגין רשלנות רפואית במקרים בהם אכן נעשתה רשלנות רפואית מצד הרופאים. למשל, אם החולה חובר למכונת הנשמה מאוחר מידי ונפטר, אם ניתן יהיה להוכיח על ידי חוות דעת רפואית שאם היו מחברים אותו למכונת ההנשמה מוקדם יותר הוא היה שורד אולי זה כן נכון לתבוע בגין רשלנות רפואית במקרה כזה. אם לאדם יש משפחה וילדים שהסתמכו עליו, הרי שזה רק הגיוני שהם יבקשו סעד בדמות פיצוי כספי על אובדן בן משפחתם.
פתרון הדילמות בארצות הברית
בארצות הברית וירוס הקורונה פגע בצורה חמורה מאוד, בעיקר בשל תגובה מאוחרת מידי לטיפול במגיפה. בשל המספרים הגבוהים של החולים המערכת הרפואית עמדה לקרוס והצוותים הרפואיים נמצאו תחת לחץ רב ובמצב של חוסר וודאות. עקב כך, רופאים ואחיות רבים החלו לדאוג מפני הגשת תביעות רשלנות רפואית מצד המטופלים בקורונה וגם בקרב המטופלים במחלקות אחרות, משום שגם הם סבלו בשל חולי הקורונה שהציפו את המחלקות.
בכדי להגן על הרופאים והאחיות נציגי ציבור הרופאים החלו לפנות למושלים במדינות ארצות הברית השונות בכדי שאלה יעניקו לרופאים המטפלים בחולי קורונה חסינות מלאה בפני תביעות הנוגעות לאבחון של המחלה ולטיפול בה. המדינות הראשונות להיענות לבקשת נציגי ציבור הרופאים היו ניו-יורק ואילינוי.
מנגד, עורכי הדין לא היו מרוצים מכך כלל וכלל וטענו שהם חוששים לזכויותיהם של החולים, למשל במקרים כמו שהזכרנו לעיל, כמו חיבור מאוחר למכונת הנשמה שעלתה לאדם בחייו.
המלאכים בלבן הם בני אדם כמו כולנו וגם הם יכולים לטעות. יש כאלה שיראו בתביעת רשלנות רפואית הקשורות לקורונה כדבר לא מוסרי כנגד הרופאים הגיבורים הנמצאים בחזית, וישנם גם כאלה אשר יגידו שהם עדיין צריכים לשאת באחריות על מעשים רשלניים שגרמו לנזק. ככל שזה נראה, בזמן רגיש זה, ייתכן שנטל ההוכחה יהיה גבוה יותר כאשר תעמוד תביעה כזו בפני בתי המשפט.