מחלות ריאה הן מחלות שפוגעות באופן כללי באחת מהריאות או בשתיהן.
תחת הגדרת המטריה הרחבה של מחלות ריאה ניתן לכלול את המחלות הבאות אך חשוב לזכור שיש עוד רבות: סרטן הריאות, COPD, אוטם של הריאה, אי ספיקת ריאות, דלקת ריאות, בצקת ריאות, פנאומוטורקס ועוד.
מאחר והריאות הן האיברים החשובים ביותר במערכת הנשימה, הרי שכל פגיעה בהן יכולה להביא לפגיעה ניכרת באיכות החיים של החולים.
ישנן מחלות ריאה שונות שנחשבות לחשוכות מרפא, אך אין משמעות הדבר כי אין טיפולים שמיועדים עבור החולים במחלות אלה. לחלק ממחלות הריאה יש טיפולים שונים שמטרתם להקל על חומרת התסמינים של הסובלים מהן, גם אם אין בכוחם של הטיפולים להביא להיעלמות המחלה ולהחלמה מלאה ממנה.
יש לציין כי ישנן מספר מחלות ריאה מתקדמות שבמידה והן מאובחנות בזמן, הרי שקיימת אפשרות לטפל בהן במועד מוקדם ובמקרים מסוימים אפילו להציל את חיי החולה. עם זאת, אי אבחון מוקדם שמוביל לאי הגשת טיפול בזמן עלול להיות קטלני במקרים רבים.
רשלנות רפואית באבחון מחלות ריאה
ישנן מחלות ריאה רבות שיכולות לבוא לידי באותו האופן מבחינה סימפטומטית. כך למשל שיעול הוא אחד התסמינים המרכזיים של מחלות ריאה רבות והדבר נכון גם לגבי נשימה כבדה, קושי לנשום, עייפות רבה ועוד.
אי לכך, פעמים רבות אנשים שמציגים תסמינים מסוימים מאובחנים בטעות כסובלים ממחלה מסוימת ולפיכך לא זוכים לטיפול לו הם ראויים. במקרים מסוימים חולפות שנים רבות מהרגע בו הופיעו התסמינים ועד שאכן זכו החולים לטיפול המתאים להם ולאבחון נכון של מחלתם.
אחת מהמחלות הקטלניות ביותר בהקשר זה היא כמובן מחלת סרטן הריאות. במקרה של מחלת סרטן הריאות כל עיכוב ולו של יום אחד במתן האבחנה הנכונה עלול להיות הרה אסון עבור המטופלים.
דוגמא לרשלנות רפואית באבחון של מחלות ריאה
מחלות ריאה אינטרסטיציאליות הן מחלות שונות שבהן ההסתמנות הסימפטומטית פחות או יותר זהה. מדובר על משפחה שלמה של מחלות שבהן ישנה הופעה של כיח דמי, קוצר נשימה שהולך ונהיה חמור יותר עם השנים, שיעול יבש מאוד וכרוני, כאבים בחזה, צפצופים בזמן הנשימה ועוד.
הנקודה החשובה שיש להבין בכל הקשור למחלות מהמשפחה הענפה הזו היא שמדובר על מחלות שמביאות לנזק בלתי הפיך לריאות. אי לכך, ככל שמקדימים להבין מה הוא הגורם למחלה הספציפית ממנה סובל החולה, כך ניתן להאט את המהלך של המחלה ולהועיל לבריאות הריאה.
אחד מהעקרונות הטיפוליים החשובים ביותר בכל הקשור למחלות ריאה אינטרסטיציאליות הוא לאתר את הגורם שהביא להתרצות המחלה ולהפסיקו (עישון, חשיפה לחומרים מסוימים ועוד).
לרוע המזל, כפי שציינו לא תמיד המחלות מאובחנות בזמן וכך קרה גם במקרה של דוד (שם בדוי) שעבד בנמל אשדוד והחל לסבול משיעול יבש מאוד וטורדני מאוד בשנת 1998. הרופאה אליה הופנה דוד אבחנה כי הוא סובל ממחלת שנקראת ברונכיטיס. מיותר לציין שהטיפול שקיבל למחלת הברונכיטיס לא הועיל למחלת הריאה ממנה אכן סבל.
למרות שעד לחודש אפריל 2004 בוצעו לו מספר צילומי ריאות על רקע התלונות שלו, הרי שרק בחודש זה בוצעה האבחנה הנכונה. מן הסתם בשלב זה מצבו כבר היה חמור מאוד והוא נזקק לבלון חמצן.
הרופא המומחה שהעיד במשפטו של דוד קבע כי את המחלה ממנה סבל ניתן גם ניתן היה לאבחן עוד בשנת 1998 ובכך למנוע את הנזק הרב שנגרם לרקמת הריאה שלו. בסופו של דבר דוד נזקק להשתלת ריאה ובית המשפט פסק לו פיצויים בגובה של שלוש מאות אלף ₪.
רשלנות רפואית על רקע אי אבחון וחוסר המשך בירור של דלקת ריאות
מקרה מעניין נוסף שברצוננו להביא בפניכם אירע לדניאלה (שם בדוי) מנהריה. דניאלה שירתה בבסיס צה"לי מרוחק בדרום הארץ ובמהלך שירותה הצבאי סבלה מתסמינים שונים במערכת הנשימה.
פעם אחר פעם אובחנה כסובלת מדלקת ריאות אך חרף התדירות הגבוהה של אבחנה זו לא סופקו לה הקלות כלשהן במהלך השירות והיא לא הופנתה להמשך בירור מעמיק. רק לאחר שחרורה מצה"ל אובחנה כסובלת ממום לידתי בריאה.
במהלך השירות הצבאי נאלצה ליטול תרופות אנטיביוטיות רבות שגרמו להחמרה במצב בריאותה שכן נטילת אנטיביוטיקה שלא לצורך אינה פעולה רצויה או חיובית. בשל כך שלא טרחו לברר את מצבה הבריאותי לעומק ותחת זאת פטרו אותה פעם אחר פעם בטענה כי היא סובלת מדלקת בריאות התרשלו הרופאים הצבאיים בעבודתם המקצועית ובית המשפט פסק לה פיצויים בגובה של מאה וחמישים אלף ₪.
אולי יעניין אותך גם:
רשלנות רפואית מזותליומה: מה עושים במקרה של רשלנות רפואית בסוג זה של סרטן?