רשלנות רפואית בפרע כתפיים

רשלנות רפואית בפרע כתפייםפרע כתפיים הוא מצב שבו על מנת לחלץ את העובר יש צורך בביצוע תמרונים שונים, מעבר לחיתוך החיץ ומשיכה של הראש.

לא ניתן לצפות פרע כתפיים ברוב המקרים ולכן אין צורך בניתוח קיסרי או בהשראת לידה על מנת למנוע מצב זה, אלא אם כן מדובר על עובר גדול במיוחד. בפרע כתפיים לאחר צאתו של הראש, מתרחשת מחיצה של חבל הטבור כנגד הקירות של הנרתיק ועלול להיווצר מצב של ירידה בחמצון.

רוב התינוקות שבאים לעולם לאחר שעברו פרע כתפיים לא סובלים מבעיות לאחר הלידה. עם זאת, כרבע מהם סובלים מנזקים פיזיים. שני שליש מהם סובלים משיתוק על שם ארב, שישים ושמונה מהם סובלים משברים בעצם הבריח ואילו קרוב לעשרים אחוז מהם סובלים משברים בעצם הזרוע.

רשלנות רפואית באי מניעת פרע כתפיים

במחקר מפורסם שפורסם בשנת 1997, בחנו את ההשפעה של טיפול שמרני לעומת השראת לידה ב- 273 מקרים שבהם משקלו של העובר הוערך כבין ארבעה לארבעה וחצי קילוגרמים. בין שתי הקבוצות לא היה הבדל משמעותי בשכיחות פרע הכתפיים.

בהתאם למסקנות החוקרים לפיהן על מנת למנוע מצב אחד של פרע כתפיים, יהיה צורך לבצע אלף ניתוחים קיסריים ולפי מסקנות של חוקרים אחרים שערכו מחקרים דומים בנושא, המליץ הקונגרס האמריקאי של מיילדים וגניקולוגים בשנת 2002 על כך שניתוח קיסרי שמבוצע בשל מקרוזומיה, יבוצע על מנת למנוע פרע כתפיים רק במצבים שבהם הערכת המשקל היא מעל חמישה ק"ג או מעל 4.5 ק"ג בנשים סוכרתיות.

לפי המלצת הקונגרס, נשים לפני לידה שעברו בעברן לידה במהלכה התרחש פרע כתפיים, צריכות לעבור הערכת סיכון לגבי ההחלטה בנוגע לביצוע ניתוח קיסרי. לצורך כך יש להתחשב בגיל ההיריון, להעריך את משקל העובר, להתחשב בנוכחות סוכרת ובחומרת הפגיעה ביילוד הקודם.

במידה וכל הנתונים הנ"ל לא נלקחים בחשבון, במידה ולא בוצעה הערכה של משקל היילוד, במידה ובוצעה הערכה שגויה או במידה ובוצעה הערכה מדויקת, אך בכל זאת הוחלט ליילד את העובר בלידה רגילה ובעקבות זאת התרחש מצב של פרע כתפיים, ייתכן מאוד שקיימת עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית.

רשלנות רפואית בטיפול בפרע כתפיים

כפי שציינו, לא תמיד ניתן לצפות מראש מצב של פרע כתפיים. עם זאת, גם במצבים שבהם מצב זה התרחש באופן בלתי צפוי, עדיין ייתכן כי קיימת עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית, במיוחד במקרים שבהם היילוד או האם סובלים מנזקים רפואיים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שבקרות מצב זה, יש לטפל בו באופן מסוים. במקרים בהם מתברר כי הצוות הרפואי לא טיפל במצב זה כראוי ובהתאם לפרוטוקולים הרפואיים, ייתכן כי מדובר על מקרה של רשלנות רפואית.

כך למשל לא אחת מתברר כי נעשה שימוש בכוח רב מדי על מנת לחלץ את היילוד ובמקרים אחרים מתברר כי לא בוצעו כל המניפולציות המקובלות על מנת לחלץ את היילוד ממצב מסוכן זה. בנוסף לכך, במקרים רבים מאוד מתברר כי למרות שנוצר מצב של פרע כתפיים, עדיין לא טרחו להזעיק למחלקה את המיילד המנוסה ביותר וישנם אף מקרים שבהם מתברר כי את הטיפול העניק רופא מתמחה חסר כל ניסיון בתחום.

ישנו מגוון רחב ביותר של תמרונים שמטרתם לשחרר את הכתף הממוקמת מלפנים מאחורי עצם החיק. בין היתר מדובר על לחץ על-חיקי, חילוץ כתף אחורית, חתך של מאחה החיק, תמרון על שם היברד, תמרון חולץ הפקקים על שום וודס ועוד.

כיצד ניתן לבסס תביעה בגין רשלנות רפואית בפרע כתפיים?

הדבר הראשון שיש לעשות על מנת לבסס תביעה בגין רשלנות רפואית בפרע כתפיים הוא לפנות לעורך דין לענייני נזיקין המתמחה בהגשת תביעות בגין רשלנות רפואית תוך מתן עדיפות לעורך דין המתמחה בהגשת תביעות בגין רשלנות רפואית בלידה. במידה ויחליט כי ישנה עילה להגשת תביעה, יקשר ביניכם לבין רופא מומחה שתפקידו לסקור את פרטי המקרה באופן מפורט ולכתוב חוות דעת רפואית שתהווה מסמך בעל תוקף משפטי.

עליכם יהיה לאסוף את כל הניירת הרפואית הרלוונטית לרבות מסמכים המעידים על קיום הסיבוך, מסמכים המעידים על הטיפולים שעבר התינוק לאחר הלידה ועוד.

דילוג לתוכן