מהי סוכרת?
אדם החולה בסוכרת, סובל מחוסר באינסולין, אשר תפקידו הוא לווסת את רמת הסוכר בדם.
העדר כמות מספקת של אינסולין, מונעת מהסוכר להתפרק ועלולה לגרום להתקפי היפרגליקמיה, כאשר סוכרת לא מאוזנת עלולה לגרום לסיבוכים בריאותיים רבים, כגון: פגיעה בכליות, פגיעה בראייה, רגל סוכרתית, בעיות לב ועוד.
עם זאת, חשוב לציין כי אבחון מוקדם של סוכרת ושמירה על רמת סוכר תקינה, מסייעים במניעת סיבוכי המחלה. במחלת הסוכרת יש תרכיב תורשתי אך יש לה גורמים רבים נוספים וביניהם השמנת יתר ולחץ נפשי.
סוגים של סוכרת
ישנם שלושה סוגים של סוכרת:
- סוכרת נעורים (סוכרת Type A) כשמה כן היא, מתפתחת בתקופת הילדות או הנעורים. החולים בסוכרת נעורים, תלויים בהזרקה חיצונית של אינסולין וזקוקים למעקב של רמת הסוכר מדי מספר שעות.
- סוכרת מבוגרים (סוכרת Type B): מרבית החולים בסוכרת מבוגרים הם קשישים או מבוגרים מעל גיל 40. החולה בסוכרת זו, אינו זקוק להזרקת אינסולין אך עליו לשמור על דיאטה מאוזנת בכדי שרמת הסוכר בדם תהיה תקינה.
- סוכרת היריון: אחד הסיבוכים הנפוצים והמסוכנים במהלך היריון הוא סוכרת היריון, ייצור האינסולין נפגע ורמת הסוכר בדם גבוהה. אישה בהיריון הלוקה בסוכרת היריון, צריכה להיות במעקב רפואי קפדני על מנת למנוע נזקים לה ולעובר.
רשלנות באבחון סוכרת
מחלת הסוכרת ניתנת לאבחון באמצעות מספר בדיקות שונות. ראשית, באמצעות בדיקת דם הבודקת את רמת הגלוקוז לאחר צום. כך ניתן לראות, האם רמת הסוכר תקינה או האם היא גבוהה וישנו חשש לסוכרת.
רמת סוכר גבוהה לאחר צום, מעידה על כך שהפרשת האינסולין בגוף אינה תקינה. ניתן גם לבצע בדיקה של A1C: בדיקה של רמת הגלוקוז בדם לאורך מספר חודשים. רמה גבוהה מעידה על חשש לסוכרת.
ישנה גם אפשרות לאבחן סוכרת באמצעות בדיקה של העמסת סוכר, אשר מאפשרת אבחון מדויק יותר. כמו כן, ניתן לאבחן סוכרת גם על ידי בדיקת שתן ובדיקת עיניים.
רשלנות באבחון סוכרת מסוכנת מאוד בכל סוגי הסוכרת, הן בשל הצורך בטיפול מיידי והן בשל הסיבוכים העתידיים של המחלה. התקף היפוגליקמיה יכול להיות מסכן חיים אם אינו מטופל באופן מיידי וכאשר המחלה איננה מאוזנת לאורך זמן, היא עלולה לגרום לסיבוכים שונים כפי שפורט לעיל.
כאשר מדובר על סוכרת היריון, עלול להיגרם נזק פיזי משמעותי מאוד הן לאם והן לעובר ואישה בהיריון המאובחנת כלוקה בסוכרת היריון, הריונה מוגדר כהיריון בסיכון גבוה. המשמעות: האם והעובר נמצאים במעקב רפואי קפדני במיוחד, על מנת למנוע נזקים וסיבוכים.
כאשר עולה מבדיקת דם רגילה, חשד לסוכרת היריון, על הרופא לשלוח את המטופלת לבדיקה של העמסת סוכר, אשר באמצעותה ניתן לאבחן בוודאות גדולה יותר קיומה של סוכרת היריון.
אי שליחת המטופלת לבדיקה זו, היא חריגה מחובת הזהירות ומסטנדרט הטיפול הסביר ואם יתגלה כי המטופלת אכן סובלת מסוכרת היריון והאבחון המאוחר גרם לנזקים, הרי מדובר ברשלנות באבחון.
רשלנות באבחון מתרחשת גם כאשר הרופא שולל סוכרת על פי בדיקות הדם, היכן שלא היה צריך לשלול, קרי, אבחון שגוי ונמנע מהמשך בירור רפואי, היכן שהיה צריך לבצעו. במקרים אחרים, הרופא מתעלם מקיומה של סוכרת במשפחה ולא דואג למעקב רפואי מתאים אחר האם והעובר, דבר אשר עלול לגרום להעדר אבחון או לאבחון מאוחר של סוכרת היריון.
רשלנות בטיפול במחלת הסוכרת
הטיפול במחלת הסוכרת נעשה על ידי איזון רמת הסוכר, באמצעות דיאטה מאוזנת, פעילות גופנית ובמקרה הצורך, טיפול תרופתי. המטרה היא למנוע התקפי היפוגליקמיה ואת סיבוכי המחלה.
חולי סוכרת צריכים להימנע ממזונות ומשקאות עתירי סוכר וממזונות מטוגנים. עליהם להרבות באכילת ירקות, להקפיד על שתיית מים ולאכול פחמימות מורכבות. חולי סוכרת הסובלים מעודף משקל, צריכים לרדת במשקל, משום שהשומן העודף מפריע לפעולת האינסולין וירידה במשקל יכולה לעצור את סיבוכי המחלה.
חולי סוכרת מטופלים על ידי רופא המתמחה בסוכרת, במסגרת מרפאה כללית/ בית חולים או מרפאת סוכרת. על הרופא לערוך מעקב רפואי מסודר אחר המטופל ולשנות את הנחיותיו למטופל, בהתאם למצבו.
רשלנות בטיפול בסוכרת יכולה לבוא לידי ביטוי בצורות שונות, למשל: אי טיפול רפואי ראוי בהתקף היפוגליקמיה, אי מתן טיפול תרופתי כשיש צורך בכך או מתן טיפול תרופתי לא נכון.
אולי יעניין אותך גם:
במקרים של אבחנה מאוחרת, מתי תקום רשלנות רפואית?