רשלנות רפואית אבחנה מאוחרת

רשלנות רפואית הוא תחום מצער מאוד. רובנו מאמינים לרופאים שלנו וסומכים עליהם שהם יודעים מה הם עושים ושההחלטות שלהם רשלנות רפואית אבחנה מאוחרתנכונות. אך מה קורה במקרים בהם מחלה שהייתה יכולה להתגלות מוקדם, והיה ניתן לטפל בה באופן שהיה מציל את חיי החולה או מונע התדרדרות של המחלה, התגלתה באיחור בשל טעות של הרופא?

במקרים מסוג זה ייתכן ותקום לחולה עילת תביעה בגין רשלנות רפואית. במאמר זה נסקור את הסוגיה של רשלנות רפואית בשל אבחנה מאוחרת וניקח כדוגמה רשלנות רפואית בשל אבחנה מאוחרת במקרה של סרטן השד.

על חשיבות הגילוי המוקדם של סרטן השד

הסטטיסטיקה סוברת שאחת מתוך שמונה נשים עשויה לחלות בסרטן השד וזהו הסרטן הנפוץ ביותר אצל נשים. סרטן השד הוא למעשה גידול ממאיר ברקמות השד וישנם מספר סוגים שלו ובכולם גילוי מוקדם הינו חשוב מאוד ויכול לסייע בהעלאת סיכויי ההחלמה של החולה.

כאשר מגלים את סרטן השד בשלב מוקדם ניתן למגר אותו על ידי טיפולים, אולם, כאשר לא ״תופסים״ את המחלה בזמן הנכון' אלא בשלב מאוחר יותר' הסרטן עלול להתפשט לאיברים אחרים בגופה של החולה, לגרום לסיבוכים רבים, להקטין את סיכויי החלמה. אבחון מאוחר של סרטן השד עשוי אף להביא למותה של החולה בשל התפשטות המחלה בגופה.

מכך שלרופאים ישנה אחריות גדולה בידיהם כאשר מגיעה אליהם מטופלת אשר מעלה סימפטומים אשר אמורים להעלות חשד לסרטן השד.

רשלנות רפואית עקב אבחנה מאוחרת: העדר התייחסות לתסמינים

ישנם סימפטומים מסוימים אשר יכולים להעיד על צורך לבצע בדיקות נוספות ולבחון האם מדובר בסרטן השד, לדוגמה: גוש בשד, גירודים, פריחות, שינויים בצורתו של השד ועוד.

כאשר מטופלת מגיעה לקליניקה של הרופא ומספרת על סימפטומים כאלו הרופא לרוב ישלח אותו לבדיקות נוספות בכדי לברר את המצב יותר לעומק. במקרים בהם מתגלה שאכן מדובר במצב השד, יש לקבוע את השלב של המחלה, באיזה סוג של סרטן השד מדובר, את אופן הטיפול בהתאם לקריטריונים מסוימים ועוד.

אולם, אם מטופלת מגיעה לקליניקה של הרופא ומספרת על הסימפטומים הללו אך הוא מבטל אותם כלאחר יד ו/או לא שולח אותה לבדיקות נוספות, זהו מצב שאינו תקין. במקרה ואכן התגלה בשלב מאוחר יותר שיש לאישה סרטן השד, שהיה יוכל להתגלות עקב הביקור ההוא אצל הרופא, ובשל האבחון המאוחר שנכפה עליה נגרם לה נזק (למשל: הסרטן התפשט למקומות אחרים בגוף)ייתכן ותקום לחולה עילת תביעה בגין רשלנות רפואית עקב אבחנה מאוחרת.

רשלנות רפואית בשל אבחנה מאוחרת: שגיאה באבחון

לפענוח נכון של בדיקות יש חשיבות עצומה. פענוח נכון, או לא נכון, יכול להכריע את גורלה של האישה. ישנם מקרים רבים בהם האישה אכן נשלחה לבצע את הבדיקות המתאימות, לאחר הבאת המקרה לידי הרופא, אך הקריאה, כלומר הפיענוח, שלהן נעשתה באופן שגוי.

הבדיקה העיקרית לאבחון סרטן השד היא ממוגרפיה והמאבחן של בדיקה זו הוא הרדיולוג. אם יש לאישה סרטן השד והרדיולוג אבחן זאת בתוצאות הבדיקה, האישה תוכל לקבל לקבל את הממצאים האמתיים של המחלה ובכך לפנות לבדיקות נוספות ולקבל טיפול הולם.

במקרים בהם לאישה יש סרטן השד אך הרדיולוג לא אבחן זאת או אבחן את התוצאות בצורה לא נכונה, יכול להיגרם נזק עצום לחולה וישנה אף סכנה אמתית לחייה.

אילו מקרים אינם יחשבו לרשלנות רפואית?

ישנם מקרים בהם למרות שנגרם נזק לחולה, הם לא ייחשבו כרשלנות רפואית במובן המשפטי, כלומר, לא יקימו לחולה עילת תביעה בגין רשלנות רפואית.

המבחן הרלוונטי במקרים של רשלנות רפואית הוא מבחן הרופא הסביר, קרי, האם הרופא הסביר באותה נקודת זמן (מבחינת הידע הרפואי המצוי) היה נוהג כפי שנהג הרופא שיש חשש לגביו שהוא התנהג בצורה רשלנית.

במידה והרופא נהג בצורה חריגה, לא אתית, לא סבירה או מקובלת מהנורמות הרפואיות שהיו קבועות בזמן שקרה המקרה ייתכן שתקום עילה בגין רשלנות רפואית.

חשוב לציין שרשלנות רפואית מסתכלת על הידע הרפואי שהיה מצוי בקהילה הרפואית בזמן שנעשה האבחון. אם המקרה הרשלני לכאורה התרחש לפני 20 שנים ואז הנורמות של הקהילה הרפואית לא היו דורשות לשלוח את המטופלת לבדיקה – אין זה מצב של רשלנות רפואית.

דילוג לתוכן