הזרעה מלאכותית היא טכניקה שבה מוחדר זרע לביצית באופן מלאכותי מבלי שבני הזוג יקיימו יחסי מין.
הטכניקה מתאימה לשימוש בקרב זוגות שסובלים מבעיות פוריות או בקרב נשים שמעוניינות להביא ילד לעולם ולא נמצאות במערכת יחסים.
ישנן מספר טכניקות שבהן ניתן לבצע את ההזרעה המלאכותית אך המשותף לכולן הוא שמדובר ביצירה של ביצית מופרית באופן מלאכותי.
הסיכונים הכרוכים בהזרעה מלאכותית
ישנם סיכונים רבים שמקושרים לתהליך של הזרעה מלאכותית. כך למשל התינוקות שבאים לעולם בהזרעה מלאכותית נמצאים בסיכון גבוה יותר להיוולד לאחר היריון מרובה עוברים, נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות במחלות גנטיות, נמצאים בסיכון מוגבר להיוולד במשקל לידה נמוך ועוד.
לרמת הסיכון הגבוהה שבה נמצאים אלו שבאו לעולם כתוצאה מהזרעה מלאכותית ישנם גורמים רבים מספור. בין היתר נראה כי לחומרים שמעודדים ביוץ ישנה השפעה על העובר המתפתח וכן בתהליך זה ייתכן וכן יכול להיווצר מצב שבו נבחר זרע לא תקין שבאופן טבעי ללא הזרעה מלאכותית לא יכול היה לחדור לביצה ולהפרות אותה.
מתי מתרחשת רשלנות רפואית?
הזרעה מלאכותית היא תהליך ארוך ומורכב ובמקרים מסוימים יש לבצע אותו שוב ושוב במשך מספר שנים עד שמצליחים להשיג היריון תקין ומוצלח שמסתיים בלידת חי.
כתוצאה ממורכבות זו לא אחת עולה האפשרות להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית. אחד מהמקרים המפורסמים ביותר בהם הוגשה תביעה בגין רשלנות רפואית בהקשר של הזרעה מלאכותית התרחש באנגליה לפני מספר שנים.
במקרה המדובר נולד תינוק שחור לזוג הורים לבנים. בבדיקה שנעשתה לאחר מעשה התברר שלרחמה של האישה הוחדר עובר שהיה שייך לזוג אחר. במשך תשעת חודשי ההיריון לא הייתה מודעת האם כלל לכך שהיא נושאת תינוק שנוצר מזרע וביצית של זוג אחר מה שעורר בעיות אתיות וטכניות רבות.
רשלנות רפואית בהזרעה מלאכותית – תרופות
כדי להביא לכך שההיריון ייקלט ושגופה של האישה יהיה במצב הטוב ביותר לקליטת ההיריון ולשמירה עליו ניתנות לאישה תרופות שונות שמכילות הורמונים רבים.
כיום ידוע כי לתרופות רבות שבהן עושים שימוש כדי להשרות ביוץ או כדי לסייע לגוף האישה להתמודד עם ההיריון ולשמור עליו, ישנן תופעות לוואי שונות שכוללות בין היתר הגדלת הסיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם וסרטן השד וכן יצירה של זקיקים רבים מדי בשחלות מה שעלול באופן פרדוקסלי לעכב עוד יותר את הכניסה להיריון.
מדובר על תהליך מורכב של התאמת המינונים המתאימים לכל אישה ואישה תוך ביצוע מעקב אחר השפעת התרופות השונות על האישה.
מעבר לכך, חלה על הרופא המטפל החובה המקצועית ליידע את האישה שעוברת את הטיפולים בנוגע לתופעות הלוואי האפשריות של התרופות השונות ולוודא כי הבינה את שהוסבר לה.
בכל מקרה שבו הועלמו מן האישה פרטים מסוימים בנוגע לתופעות הלוואי של התרופות ובכל מקרה שבו לא בוצע מעקב נאות אחרי מצבה של האישה ייתכן ויתעורר מצב שמאפשר להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית.
רשלנות רפואית בהזרעה מלאכותית – אבחון שגוי
ישנם גורמים רבים שיכולים לגרום לבעיות פוריות. בין היתר מדובר על בעיות הורמונליות, על בעיות מכניות או אנטומיות, על בעיות גנטיות ועוד. עם זאת, לא כל בעיית פוריות צריכה להיות מטופלת בהזרעה מלאכותית.
לרוע המזל, במקרים מסוימים ההזרעה המלאכותית מתבצעת גם במקרים בהם אינה הפתרון היחיד לבעיה וגם במקרים בהם אינה הפתרון המוצלח, הפשוט או היעיל ביותר לבעיה. גם במקרים אלו ייתכן ותתעורר עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית.
רשלנות רפואית בהזרעה מלאכותית – אי מתן הסכמה מדעת
לפני ביצוע של פעולה רפואית כלשהי בדגש על פעילויות פולשניות כמו למשל הזרעה מלאכותית הרופא המטפל צריך לוודא כי המטופלים מבינים את ההשלכות המקיפות של הפעולה הרפואית.
בין היתר הוא צריך להסביר להם על התהליך שהם עתידים לעבור, על הציפיות הריאליות מהתהליך, על הסיכונים הכרוכים בו, על ההשלכות שלו על הבריאות שלהם וכמובן שגם על מגוון האלטרנטיבות שעומדות לפניהם.
בסופו של ההסבר עליו לוודא כי הם הבינו את שנאמר להם ועליו להחתים אותם על טופס שנקרא טופס הסכמה מדעת שבו הם מאשרים כי הם מבינים את שנאמר להם וכי הם מסכימים לעבור את התהליך הרפואי.
במידה ותהליך זה לא בוצע בהתאם לפרוטוקול ניתן להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית גם במקרים בהם לא נגרם כל נזק בעקבות ההליך. כמו כן את טופס ההסכמה מדעת על הרופא לשמור לעת הצורך באופן מסודר ונגיש.