רשלנות רפואית בפרפור פרוזדורים – פרפור עליות

רשלנות רפואית פרפור פרוזדוריםפרפור פרוזדורים היא הצורה הנפוצה ביותר של הפרעת קצב הלב. בהפרעה זו מעורבות שתי העליות של הלב ולכן לעתים היא נקראת גם "פרפור עליות".

בפרפור פרוזדורים ישנה הפרעה מסוימת לפולסים החשמליים שניתנים על ידי הקוצב הטבעי בלב ומופיעים פולסים לא מאורגנים. כתוצאה מכך פעימות הלב אינן סדירות ובמקום להתכווץ בצורה סדירה, הלב למעשה מפרפר. הפעימות הלא סדירות של הלב יכולות במקרים מסוימים להימשך דקות ספורות, אך במקרים אחרים ההפרעה יכולה להפוך להיות כרונית ולהתקיים במשך שנים רבות.

באופן כללי ניתן בהחלט לכתוב כי הנטייה הטבעית של פרפור פרוזדורים היא להפוך להיות הפרעה כרונית. לרוב מדובר על הפרעה א-תסמינית שניתן לאבחן רק באמצעות בדיקות, אך ייתכנו בכל זאת תסמינים מסוימים שכוללים תעוקת לב, הלמות לב, קוצר נשימה, אי סבילות למאמץ ועוד.

כיצד ניתן לאבחן פרפור פרוזדורים?

את הפרעת הקצב הנ"ל מאבחנים על ידי בדיקה גופנית, ביצוע של בדיקת אק"ג (אלקטרוקרדיוגרפיה) ובדיקות דם שיכולות להעיד במקרים מסוימים גם על המקור לפרפור. מצב זה יכול להתרחש גם בלב בריא, אך לרוב נובע ממספר מחלות מרכזיות. בין היתר פרפור פרוזדורים קשור ליתר לחץ דם, יתר תריסיות, מחלות לב כליליות, מומי לב מולדים, צריכה מופרזת של אלכוהול ועוד.

כיצד מטפלים בפרפור פרוזדורים?

במידה ואותרו מוקדים בעייתיים שמהווים את המקור לפרפור, ניתן לצרוב אותם ולהשתיל קוצב לב מלאכותי. לרוב מוקד ההפרעה נמצא בכניסה של הוורידים לעליה השמאלית ואז ניתן לחסום את הפולסים החשמליים המגיעים מאזור זה על ידי צריבת אתר הכניסה.

כמו כן, ניתן לבצע תהליך של היפוך חשמלי להסדרת הפעימות על ידי מתן של שוק חשמלי או על ידי שימוש בתרופות שונות כמו למשל פרוקאינמיד, אמיאודראן ועוד. מאחר ובדרך כלל המטופלים שסובלים מפרפור פרוזדורים נמצאים בסיכון מוגבר ללקות בשבץ, הרי שבמקרים רבים יקבלו החולים תרפות נוגדות קרישה להפחתת סיכון זה.

רשלנות רפואית על רקע של אבחון לא נכון

במקרים מסוימים מבוצעת אבחנה לא נכונה של פרפור פרוזדורים על ידי הצוות המטפל ובעקבות כך מוגשת תרופה לא מתאימה שיכולה להיות אפילו מסוכנת.

כדי להסביר עד כמה אבחנה לקויה עלולה להיות מסוכנת נביא את סיפורה של אורנה (שם בדוי), פנסיונרית בת שישים ושלוש מעפולה שהגיעה לחדר מיון על רקע של פרפור פרוזדורים קל.

תוך זמן קצר מרגע ההגעה שלה ולאחר שאובחנה כסובלת מפרפור פרוזדורים, התייצב מצבה וקצב הלב שלה חזר לסדרו. למרות זאת, החליט הרופא התורן בחדר המיון לרשום לה תרופה שמיועדת לטיפול במקרים של פרפור פרוזדורים כרוני. תרופה זו הינה בעלת תופעות לוואי שונות שהחמורה שבהן היא פגיעה בכבד ומכיוון שכך, הנוטלים אותה צריכים להיות במעקב שוטף אחר תפקדי הכבד שלהם.

לרוע המזל, למרות שאורנה המשיכה ללכת לבדיקות שגרתיות בקופת החולים, מצבה לא הוערך מחדש ואיש לא גילה כי למעשה מדובר היה באירוע חד פעמי חולף. כתוצאה מכך, אורנה המשיכה ליטול את התרופה וכאילו כדי להוסיף חטא על פשע, תפקודי הכבד שלה לא נבדקו ולו פעם אחת. כל זה השתנה כאשר אורנה שבה לחדר המיון עם כאבי בטן חריפים מאוד. הפעם התגלה כי אכן התרופה פגעה בכבד של אורנה בצורה חמורה וכשבועיים לאחר האשפוז היא הלכה לעולמה.

כפי שאתם מבינים מדובר על מקרה מורכב של רשלנות רפואית שבו הרופא בחדר המיון התרשל בכך שאבחן את ההפרעה ככרונית, למרות שמדובר היה באירוע חד פעמי והתרשל במתן התרופה הלא נכונה.

אחריו התרשלו בעבודתם אנשי הצוות הרפואי בקופת החולים שלא וידאו כי אכן היא נוטלת תרופה שמתאימה לה ושלא טרחו לבצע מעקב אחר תפקודי הכבד שלה. בפסק הדין נפסקו לטובת בני המשפחה של אורנה פיצויים בגובה של שלוש מאות אלף שקלים.

האם כל מקרה של טעות באבחון מהווה עילה לתביעת פיצויים?

חשוב מאוד לציין כי לא כל מקרה של טעות באבחון אכן מהווה עילה להגשת תביעה לפיצויים. במקרים מסוימים חרף האבחון וחרף הגשת העזרה הרפואית הנכונה, עדיין סבלו החולים מהידרדרות במצבם ובמקרים מסוימים אף הלכו לעולמם. אי לכך, ישנה חשיבות לבחון כל מקרה ומקרה לגופו ותמיד להתייעץ עם עורך דין שמתמחה בתחום על מנת לראות את תמונת המצב השלמה והבהירה.

דילוג לתוכן