רשלנות רפואית במחלות ילדים

רשלנות רפואית במחלות ילדיםרשלנות רפואית בהקשר של מחלות ילדים עולה מדי פעם לכותרות בעיקר על רקע של מקרה בו רופא לא אבחן מחלה מסוימת בילד או בילדה ובעקבות כך מצבם החמיר ונגרם להם נזק.

לא לחינם רפואת ילדים היא ענף בפני עצמו בתחום הרפואה. מדובר על תחום שדורש התמחות מיוחדת כיוון שישנן מחלות רבות שאופייניות יותר לילדים או שמופיעות באופן כמעט בלעדי או בלעדי בילדים. כמו כן, ישנן מחלות שמופיעות גם בילדים וגם במבוגרים אך ההתייחסות הטיפולית אליהן שונה במקרים בהם מדובר על חולה מבוגר ובמקרים בהם מדובר על חולה צעיר.

ישנו סטנדרט התנהגותי מסוים שמצופה למשל מרופא המשפחה כשמדובר על מחלות ילדים, כיוון שבמקרים רבים מתעורר הצורך להפנות את הילד לבדיקה של רופא מומחה לרפואת ילדים.

לרוע המזל, במקרים רבים רופאי המשפחה מוותרים על המשך בירור של ממצאים שעולים מהבדיקות שנערכו לילד ובעקבות כך רופא מומחה לא פוגש אותם ולא מאבחן את מחלתם בזמן. כתוצאה מכך עלולים להיגרם לילדים נזקים כבדים.

האתגר של הטיפול בילדים

מעבר לעובדה שישנו מגוון רחב של מחלות שאופייניות יותר או לילדים או שמופיעות באופן בלעדי בילדים, הרי שהטיפול בילדים מהווה אתגר מיוחד במינו ופעמים רבות הילדים לא מסוגלים לבטא את התחושות שהם מרגישים, לא מסוגלים לתאר למשל את סוג הכאב, את מידת החומרה שלו ועוד.

מעבר לכך, לילדים לא תמיד קיים בסיס להשוואת התסמינים מהם הם סובלים. בנוסף לכל זה, ישנן מחלות רבות של גיל הילדות שההסתמנות הקלינית שלהן דומה מאוד ובכל זאת הן מצריכות טיפול שונה.

כפי שאתם ודאי יודעים, קושי נוסף בטיפול בילדים נובע מהעובדה שילדים נרתעים מאוד מבדיקות רפואיות מה שעלול לגרור עיכוב בביצוע הבדיקות והימנעות של הורים מלשלוח את ילדיהם לביצוע בדיקות כאלו ואחרות.

רשלנות רפואית מסוג אבחון לקוי של מחלות ילדים

תביעות רבות מוגשות מדי שנה בגין רשלנות רפואית שבאה לידי ביטוי באבחון לקוי או באי אבחון של מחלה זו או אחרת בילדים. אי אבחון או אבחון לקוי יכולים לגרום למצב שבו מצד אחד הילד לא יקבל את הטיפול לו הוא זקוק ומצד שני יקבל טיפול שאינו מתאים לו. מקרים כאלו של רשלנות מתרחשים לעתים קרובות ובמקרים מסוימים הם עלולים להיות הרי אסון וקטלניים ביותר.

כך למשל במקרה של דפנה (שם בדוי), שהגיעה לחדר המיון עם שיעולים קשים וחום גבוה. הרופא התורן בחדר המיון בדק את דפנה וקבע כי היא סובלת מדלקת ריאות. לאחר שנתן לה משכך כאבים ומצא כי חום הגוף שלה הגיע לגבול הנורמאלי, שלח אותה ואת הוריה חזרה לביתם.

לרוע המזל, כמה שעות מאוחר יותר חזרו ההורים עם בתם לחדר המיון ושם נאלצו הרופאים לקבוע את מותה כתוצאה מדלקת קרום המוח. לו הייתה מחלתה של דפנה מאובחנת כראוי, ייתכן ואת המוות שלה היה ניתן למנוע.

רשלנות רפואית בשל אי הגשת טיפול

מקרה מעניין שעלה לכותרות בהקשר זה לפני שנים ספורות הוא המקרה של עליזה (שם בדוי) שתבעה את המוסד הרפואי שבו נולדה בשל אי אבחון של מצב רפואי שנקרא Congenital Displacement of The Hip.

מדובר על מצב שבו התינוק בא לעולם עם ירכיים פרוקות. את המחלה ניתן לאבחן בקלות רבה מאוד כבר לאחר הלידה ולטפל בה ללא קושי. במידה ואכן כך הם פני הדברים, הרוב המוחלט של החולים מחלימים אך במקרה של עליזה, המחלה לא אובחנה וכתוצאה מכך היא סובלת מנכות ומצליעה שילוו אותה למשך כל ימי חייה.

רשלנות רפואית במחלת האדמת

אדמת היא מחלה נגיפית שבאה לידי ביטוי במגוון רחב מאוד של תסמינים שיכולים לכלול דלקת עיניים, חום גבוה, בלוטות נפוחות, כאבים במפרקים ובאשכים, פריחה ורודה אדמדמה שמתחילה באזור הפנים ומתפשטת לכל הגוף ועוד.

במקרים מסוימים, המחלה שנחשבת היום לנדירה יחסית בשל החיסונים הקיימים לה, יכולה להוביל לפגיעה משמעותית בבריאות החולים כתוצאה מסיבוכים אפשריים כמו למשל אירועים של דימומים בעקבות ירידה בכמות טסיות הדם וכן התפרצות של דלקת קרום המוח.

לפיכך, ישנו צורך לבצע מעקב צמוד אחר החולים במחלה. במקרה אחד שבו לא בוצע מעקב אחרי חולה צעיר כבן ארבע מירושלים, זה האחרון לקה בדלקת קרום המוח קשה במיוחד שהובילה למותו. לו היה הרופא המטפל מבצע מעקב צמוד ומתריע מראש בפני ההורים על סימני האזהרה שמחייבים בירור רפואי בהול, ייתכן וחייו היו ניצלים.

דילוג לתוכן