רשלנות רפואית בטיפולי כימותרפיה

רשלנות רפואית בכימותרפיהכימותרפיה היא אחת הדרכים המרכזיות לטיפול במחלת הסרטן. הטיפולים הורסים למעשה את התאים הסרטניים ובכך, מאפשרים למטופל להבריא מן המחלה. טיפולי כימותרפיה ניתנים במינונים שונים ללוקים בסרטן בהתאם לחומרת המחלה, גיל, משקל ונסיבות רלוונטיות אחרות.

למרבה הצער, כמו בכל טיפול רפואי אחר, גם בטיפולי כימותרפיה, ישנם מקרים של רשלנות רפואית. אלו באים לידי ביטוי בין היתר, על ידי מתן טיפולי כימותרפיה שאינם נחוצים בשל אבחון שגוי, בשל מינון לא נכון של התרופה, אי ביצוע בירור רפואי מקדים ובשל העדר מעקב רפואי ראוי במהלך הטיפול.

בכל מקרה של רשלנות רפואית, וודאי זו אשר גרמה לנזק למטופל, רשאי הוא להגיש תביעה כספית לפיצויים נגד הגורם המתרשל.

כימותרפיה – תופעות לוואי

טיפולי כימותרפיה פוגעים לא רק בתאים החולים, אלא גם ברקמות הבריאות, בעיקר באלו המצויות במערכת העיכול ובשיער. המשמעות היא כי קבלת טיפולי כימותרפיה, מלווה לעיתים, בתופעות לוואי באזורים אלו, כמו הקאות, ירידה דרסטית במשקל כתוצאה מחוסר תאבון ונשירת שיער.

שמירה על תזונה מאוזנת ואורח חיים רגוע ומתון, יכולים לסייע בהתמודדות עם הטיפולים ותופעות הלוואי. הטיפול עצמו ניתן לרוב בעירוי לווריד והוא אינו כואב. למעט תופעות הלוואי, יכול המטופל להמשיך בשגרת חייו, אך חשוב מאוד לציין כי כאשר מדובר על מטופלת אישה, יש להימנע מכניסה להיריון, כיוון שהכימותרפיה עלולה לפגוע בעובר.

טיפול כימותרפי בשל אבחון שגוי

זהו מצב שבו מאובחן המטופל באופן שגוי כחולה בסרטן (למשל, בשל פענוח לא נכון של אחת או יותר מן הבדיקות לגילוי סרטן) וכתוצאה מכך, ניתנים לו טיפולים כימותרפיים לא נחוצים.

מלבד עוגמת הנפש הרבה שנגרמת למטופל בשל האבחון השגוי, עליו לעבור את טיפולי הכימותרפיה הקשים ולסבול את תופעות הלוואי המוכרות.

יתרה מכך, טיפולי כימותרפיה מיותרים, עלולים לגרום לנזקים פיזיים אשר חומרתם תלויה במינון הכימותרפיה שניתן למטופל וכן, בפרק הזמן שניתנו הטיפולים, עד לגילוי המצמרר כי המטופל כלל אינו חולה בסרטן.

מינון לא נכון

חלק מן המקרים של רשלנות רפואית בטיפולי כימותרפיה, מקורם במינון לא נכון. הרופא המטפל הקובע את המינון של הטיפולים, טועה בהתאמת המינון למצבו של החולה. לעיתים, ניתנות למטופל מנות גדולות יותר מהנדרש ויכול לקרות גם מצב הפוך, אשר בו מקבל המטופל מינון נמוך מדי של כימותרפיה.

בשני המקרים, עלול להיגרם למטופל נזק חמור מאוד. כאשר מדובר על מינון גבוה מדי, הדבר עלול לגרום לתופעות לוואי קשות ולנזק לאיברים פנימיים כמו כליות. כאשר ניתן מינון נמוך מדי, הדבר יכול להוביל  להידרדרות המחלה ולפגיעה משמעותית בסיכויי ההחלמה של המטופל.

אי ביצוע בירור רפואי מקדים

בשל אופיים של הטיפולים הכימותרפיים, ישנה חשיבות רבה לביצוע בירור רפואי מקדים, לפני תחילת הטיפול. ראשית, על הרופא לברר האם המטופל עבר בעבר טיפולים כימותרפיים (שהרי לעיתים, המטופל עובר לרופא אחר, אשר לא טיפל בו מתחילת המחלה כאשר אובחנה לראשונה) ואם כן, כיצד הגיב להם. ניסיון קודם יכול ללמד רבות על המינון המתאים והמרחק בין סבבי הטיפול.

שנית, על הרופא לוודא כי המטופל אינו נוטל תרופות נוספות ובמידה וכן, הרי שעליו להיות סמוך ובטוח כי אין בתרופות בכדי לפגוע באפקטיביות של הטיפול הכימותרפי וכי הן יכולות להשתלב יחד, ללא גרימת נזק למטופל, למשל, תופעות לוואי מוגברות.

מחדל לבצע בירור רפואי כנדרש, על פי סטנדרט הטיפול הסביר, הוא בגדר רשלנות רפואית והוא עלול לגרום למטופל לנזקים פיזיים אשר היו נמנעים לו היה עורך הרופא את הבירור הרפואי כמקובל.

העדר מעקב רפואי ראוי

חלק חשוב בטיפול בחולי סרטן המקבלים טיפולי כימותרפיה, הוא המעקב הרפואי. על הרופא לבצע בדיקות חיוניות, כמו בדיקות דם ובדיקות הדמיה, על מנת לוודא כי הטיפול אפקטיבי וכי מצבו של המטופל משתפר.

כמו כן, במסגרת המעקב, על הרופא להיות ער וקשוב לתלונות המטופל ולבצע שינויים בטיפול, בהתאם. למשל, שינוי סבב הטיפולים. כימותרפיה ניתנת לרוב במחזורים, ביניהם עושים הפסקה בטיפול, על מנת לאפשר לגוף להתאושש, טרם יקבל מנה נוספת של התרופה.

כאשר החולה מתקשה להתמודד עם מסגרת הטיפול הנוכחית, על הרופא לבחון אפשרות של שינוי, אשר לא תזיק למהלך הטיפול מחד ומאידך, תקל על המטופל להתמודד.

דילוג לתוכן