רשלנות רפואית בבדיקות הדמיה

מהי בדיקת הדמיה?

רשלנות רפואית בבדיקות הדמיהההתפתחות הטכנולוגית בתחום הרפואה, הולידה מספר כלים המאפשרים לאבחן מחלות ובעיות רפואיות. אחד מהם הוא בדיקות הדמיה.

ישנם סוגים שונים של בדיקות הדמיה, כמו בדיקת CT ובדיקת MRI המאפשרות לאבחן באופן מדויק יותר מבעבר וכך מקבל המטופל, את הטיפול הרפואי המתאים ביותר.

בדיקת ה-MRI מבוצעת באמצעות מכשיר המבוסס על מגנט וגלי רדיו והיא מאפשרת איכות תמונה טובה יותר, כך שניתן לאבחן באמצעותה נגעים וגידולים שלא ניתן תמיד לראות בבדיקת CT. בדיקת ה-MRI טובה יותר ולכן היא יקרה יותר. המשמעות היא שיש להמתין בדרך כלל כחודש עד שניתן לקבל תור לבדיקה והיא אינה זמינה כמו בדיקת ה-CT.

שימוש נכון ומיומן במכשירי ההדמיה ופענוח נכון של רופא מומחה לתוצאות הבדיקה, יכולים להביא לאבחון מוקדם של המחלה ולמתן טיפול רפואי מיידי ומוצלח למטופל. עם זאת, למרבה הצער, ישנם מקרים של רשלנות רפואית בבדיקות הדמיה, אשר גורמים לנזקים למטופל, לעיתים בלתי הפיכים ומובילים להגשת תביעה לבית המשפט.

רשלנות בפענוח הבדיקה – העדר מיומנות

אחד המקרים הנפוצים של רשלנות בבדיקת הדמיה, הוא מצב של אבחון שגוי. תוצאות הבדיקה נקראו לא נכון עקב העדר מומחיות של הרופא, אשר לא היה לו את הידע והמיומנות הנדרשים לשם פענוח הבדיקה.

במצב כזה, היה על הרופא לפנות לרופא מומחה, אשר יקרא את תוצאות הבדיקה, אך הוא לא עשה כן. המשמעות: העדר אבחון או אבחון שגוי של המחלה.

פענוח שגוי עקב פזיזות

הסברה הרווחת היא, כי רשלנות רפואית מתרחשת בעיקר בשל העדר ידע או מיומנות, אך למרבה האכזבה, לעיתים רופא נוהג ברשלנות, מתוך פזיזות. הוא אינו מקדיש את הזמן ותשומת הלב הדרושים, לפענוח הבדיקה ולכן כותב מסקנות שגויות בתוצאות הבדיקה.

לעיתים הדבר נובע מעומס עבודה, מעייפות או מתוך סיבות אישיות של הרופא אשר בגינן חרג מסטנדרט הטיפול הסביר לו הוא מחויב וכך גרם למטופל לנזק, שלא פעם, הוא בלתי הפיך.

אי שליחת המטופל לבדיקות נוספות

בדיקות הדמיה יכולות לסייע מאוד באבחון ולעיתים, המטופל נשלח לבדיקת הדמיה לאחר שבוצעו בדיקות אחרות, כמו בדיקות דם ומטרתה של בדיקת ההדמיה, היא לאשש באופן סופי אבחנה רפואית.

אולם, במקרים אחרים, בדיקת ההדמיה היא רק עוד אינדיקציה ואינה כלי האבחון המרכזי או הקובע, במצבו של המטופל. לעיתים יש צורך בבדיקות נוספות, למשל, כאשר תוצאות ההדמיה אינן מתיישבות עם בדיקות אחרות ו/או עם תסמיניו של החולה.

במצב זה, יש צורך בבדיקות נוספות, על מנת להגיע לאבחנה רפואית נכונה. אי שליחת המטופל לבדיקות נוספות, יכול לגרום להעדר אבחון או אבחון מאוחר ולנזק משמעותי למטופל.

הנזק למטופל

רשלנות באבחון תוצאות בדיקת הדמיה, תהיה הסיבה אשר תהיה, אם בשל העדר ידע ומומחיות, העדר מיומנות או בשל פזיזות, עלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים למטופל, במיוחד כאשר מדובר על מחלות אשר בהן הגילוי המוקדם הוא קריטי כמו גידול סרטני.

העדר אבחון או אבחון מאוחר, מונעים מהמטופל לקבל טיפול רפואי, עלולים לגרום להידרדרות המחלה, לפגוע בסיכויי ההחלמה של המטופל ובמקרים מסוימים, אף למות המטופל.

דוגמא לרשלנות בבדיקת הדמיה – בדיקת מי שפיר

בדיקת מי שפיר היא בדיקה חשובה לנשים בהיריון וביצועה באופן רשלני, עלול לגרום לנזקים קשים.

ראשית, ביצוע הבדיקה עצמה בפזיזות ובחוסר מיומנות, עלול לגרום לנזק פיזי מיידי לאם ו/או לעובר. שנית, כאשר פענוח הבדיקה הוא לא נכון, ההשלכות יכולות להיות הרות גורל. הדבר עלול לגרום להעדר אבחון של בעיה או מצוקה של העובר, אשר מחריפה בשל העדר טיפול מיידי.

חמור מכך, רשלנות באבחון בדיקת מי שפיר יכולה למנוע אבחון של מומים אצל העובר וכאשר מדובר על מום הגורם לנכות קשה ולפגיעה משמעותית באיכות חייו של הילד, יכולה לעלות טענה של הולדה בעוולה.

מדוע? משום שלו היו ההורים יודעים על המום, ייתכן שהיו בוחרים להפסיק את ההיריון ולא להוליד ילד עם נכות קשה, אשר איכות חייו ירודה. העדר האבחון לוקח מההורים את החופש להחליט מה נכון להם, דבר הגורם לעוגמת נפש הן להורים והן לילד ובמצב כזה, לא פעם, בוחרים ההורים להגיש תביעה בגין הולדה בעוולה. במסגרתה, ההורים ידרשו בכתב התביעה פיצויים בגין ההוצאות הרפואיות הרבות ובין עוגמת הנפש שנגרמה להם ולילד.

דילוג לתוכן