רשלנות רפואית ברפואת עיניים

רשלנות רפואית ברפואת עינייםחוש הראייה, הוא החוש החשוב ביותר של האדם ולכן, כל פגיעה בעיניים, היא משמעותית ויכולה לפגוע באופן חמור באיכות החיים. העין מורכבת ממספר חלקים, ביניהם הקרנית והרשתית.

כל פגיעה בהם ולו הקטנה ביותר, עלולה להשפיע על יכולת הראייה ובמקרים חמורים ביותר, עלולה להוביל גם לעיוורון.

בשל כך כל בעיה בעין, עלולה לגרום לפגיעה בראייה, רופא העיניים מוכרח לשמור על חובת הזהירות כלפי המטופל ולהתייחס לכל תלונה. עליו לשמור על סטנדרט הטיפול הסביר ולפעול על פי הנהלים המקובלים בתחום.

כאשר הרופא לא עשה כן וגרם בכך לנזק למטופל, אשר היה נמנע לולא הטיפול הרשלני, רשאי המטופל להגיש תביעת נזיקין לפיצויים בגין הנזק שנגרם לו.

הסכמה מדעת

לפני כל טיפול ובוודאי אם מדובר על ניתוח עיניים, חייב הרופא לפרוש בפני המטופל את כל האינפורמציה לגבי הטיפול, לרבות טיפולים חלופיים והסיכונים שבטיפול המוצע. זאת על מנת שהמטופל יוכל לשקול את היתרונות והחסרונות ולקבל החלטה שקולה, המבוססת על המידע הרפואי הרלוונטי.

כאשר מדובר בניתוח אלקטיבי, כמו ניתוח להסרת משקפיים, מוטלת על הרופא חובה מוגברת לפרט בפני המטופל, כל סיכון אפשרי של הניתוח.

הטעם לחובה המוגברת הוא כי הרופא אינו נתון בלחץ של זמן לבצע את הניתוח, כפי שקורה לעיתים בניתוחי חירום כמו היפרדות רשתית. על כן, עומד לרשות הרופא, הזמן למלא את חובתו החוקית בצורה מלאה.

כאשר מדובר בניתוח דחוף, אשר פקטור הזמן בו הוא קריטי, הרופא לא יכול לסכן את ראייתו של המטופל והוא רשאי להסתכם בהסכמה משתמעת, ההנחה כי המטופל היה מסכים לניתוח.

ניהול רשומה רפואית

לצד חובתו של הרופא לקבל הסכמה מדעת, הוא מחויב גם לנהל רשומה רפואית מסודרת. כלומר, עליו לתעד בכתב את כל מהלך הטיפול, לרבות אלו בדיקות עשה המטופל, תוצאותיהן והאבחנות, תרופות אותן נוטל המטופל וכיוצא בזה.

לתיעוד הרפואי חשיבות רבה מאוד, באמצעותה יוכל הרופא המטפל לעקוב אחר שלבי הטיפול וכן, לאפשר לרופאים אחרים, לעיין בתיק המטופל ולראות איזה טיפול קיבל. לניהול רשומה רפואית, יש גם משמעות ראייתית. כאשר ישנו תיעוד רפואי חסר, הנובע ממחדלו של הרופא הנתבע לנהל רישום רפואי מסודר, והחסר הזה, פוגע ביכולת של המטופל להוכיח את תביעתו, רשאי בית המשפט להעביר את נטל ההוכחה אל כתפי הנתבע, אשר יידרש להוכיח כי לא התרשל בטיפול.

רשלנות באבחון ובטיפול בהיפרדות רשתית

היפרדות רשתית הוא מצב חירום רפואי, שבו הרשתית מתנתקת משכבת כלי הדם המספקת לה חמצן. אם המטופל אינו עובר ניתוח באופן מיידי, הוא עלול לאבד את ראייתו באותה העין. על כן, אבחון מיידי של הבעיה, הוא קריטי.

רשלנות רפואית באבחון היפרדות רשתית מתרחשת בדרך כלל, כאשר הרופא מתעלם מתלונות המטופל, המעידות על חשש להיפרדות רשתית. רשלנות בטיפול באה לידי ביטוי בבחירה שגויה של סוג הניתוח ובהעדר מעקב רפואי מתאים אחר המטופל, לאחר הניתוח.

רשלנות בביצוע ניתוח השתלת קרנית

הקרנית היא החלק השקוף בקדמת העין, המרכזת את קרני האור וממקדת אותן ברשתית. פגיעה בקרנית גורמת לטשטוש הראייה, כאשר לעיתים צריך להשתיל קרנית חדשה. ישנן כיום מספר שיטות לביצוע השתלת קרנית והרופא צריך להתאים את השיטה למטופל.

כמו בכל ניתוח, גם בניתוח להשתלת קרנית ישנם סיכונים כמו דלקות וזיהומים, כאשר במקרים נדירים, כמו השתלת קרנית מזוהמת, המנותח יכול לאבד את ראייתו.

רשלנות בניתוח לייזר

אחד המקרים הנפוצים של רשלנות רפואית בתחום העיניים, הוא רשלנות בניתוח לייזר. זהו ניתוח הנועד לשיפור הראייה, כך שהמנותח לא יזדקק עוד למשקפיים או עדשות. ניתוח לייזר אינו מתאים לכל מי שסובל מבעיות ראייה ולכן, על הרופא לעשות בדיקת התאמה מלאה, בכדי לוודא שהפונה אליו אכן מתאים לניתוח.

יש לשלול מחלות שונות, אשר מהוות מניעה לביצוע הניתוח או עלולות לפגוע בהצלחה בניתוח ו/או בהחלמה ממנו. אם נמצא הפונה מתאים לניתוח, יש לשקול מהי שיטת הניתוח המתאימה.

כאשר הרופא לא ביצע את בדיקת ההתאמה באופן מלא ויסודי, ביצע אך התעלם ממצאיה, בחר בשיטת ניתוח לא מתאימה וכיוצא בזה, עלול להיגרם למטופל לנזק חמור ולעיתים אף בלתי הפיך.

שאלון ההתאמה כולל בין היתר: בירור ההיסטוריה הרפואית של מחלות עיניים אצל המטופל ובמשפחה, מצב בריאותי כללי, באיזה גיל החל המטופל להרכיב משקפיים וכמה זמן מספרו יציב.

דילוג לתוכן