מהו סרטן הריאות ומהם תסמיניו?
סרטן הריאות הינו גידול ממאיר נפוץ ביותר המהווה כיום אחד מן הגידולים הסרטניים החמורים ביותר. עקב העובדה כי בדרך כלל גילוי המחלה נעשה בשלבים מאוחרים יותר של התפשטות המחלה, סיכויי ההחלמה הינם נמוכים.
בתוך משפחת מחלות סרטן הריאה קיימות תתי סוגים של מחלות ריאה המשתנות ברמת חומרתם ומיקומם בתאי הריאה. מחלת סרטן הריאה נחשבת למחלה חדשה יחסית בהיסטוריה הרפואית, ונפוצה באופן שווה בין גברים לנשים, בעיקר מעל גיל 40.
כיום מוערך כי אלפי אנשים מאובחנים מדי שנה כחולים בסרטן ריאות ומטופלים בדרכים שונות על מנת לרפא ולו באופן חלקי את הגידולים הממאירים בריאה.
כיום הגורמים הנפוצים ביותר המאובחנים להיווצרות סרטן הריאות הינם עישון סיגריות באופן ממושך או היחשפות לעשן הסיגריות באופן פסיבי. כמו כן חשיפה לחומרים מסוכנים יכולה ליצור גידולים ממאירים בריאה.
התסמינים המקובלים שצריכים לעורר חשד לקיומו של סרטן ריאות : שיעולים, כאבי חזה, דלקות, קשיים בבליעה וצרידות. חשוב מאוד לציין כי יש לתת תשומת לב מלאה לתסמינים אלו, ולהעלות אותם בהקדם האפשרי בפני הרופא המטפל, אשר מחויב להתייחס לתלונות אלו בהתאם לנסיבות.
דרכי טיפול בסרטן ריאות
כיום ישנו מגוון רחב של אפשרויות טיפול בסרטן ריאות, הנבדלות זו מזו בסוגם וברמתם הכירורגית. סוג ההליך משתנה בהתאם למצבו של המטופל ונסיבותיו הרפואיות, ובעיקר בהתאם לגודלו של הגידול הממאיר בריאה. ככל הגידול גדול יותר (עקב אבחון מאוחר בדרך כלל), כך טיפול תרופתי יהיה אפקטיבי פחות, ויידרש הליך כירורגי פולשני.
הליך הניתוח עצמו יכול לכלול כריתת אונה של הריאה, הסרה מלאה של הריאה, או כריתת יתד, המתבצעת בעיקר במקרים בהם מוסר חלק מסוים של הריאה.
רשלנות רפואית כתוצאה מאבחון מאוחר של סרטן ריאות
אבחון מוקדם של המחלה הוא חשוב היות והוא יכול לסייע לתהליך החלמתו של החולה. מעבר לכך, אבחון מאוחר של המחלה והתעלמות של הרופא המטפל מתסמינים ברורים המצביעים על אפשרות לקרות סרטן ריאות וגידול שפיר, מהווה מחדל חמור עקב אי טיפול ראוי של הרופא. לשם כך יש לבדוק האם נעשה אבחון מוקדם והאם המטופל נשלח לטיפולי אבחון מקדימים (כדוגמת ביצוע ביופסיות או צילומי רנטגן).
חשיבותו של האבחון המוקדם קריטי שבעתיים בכל הנוגע לאבחון מוקדם של סרטן הריאות אצל המטופל. למעשה, ככל שיתגלה אצל הגורם המטפל על קיומו של הגידול הממאיר בריאות, ניתן יהיה לעצור בשלב מוקדם יותר את ההתפשטות הסרטנית ולכרות את הגידול בצורה מיטבית יותר. עקב עובדה חשובה זו, כל איחור באבחון או קבלת דיאגנוזה שגויה מהווה מחדל רפואי חמור, אשר בגינו ניתן יהיה לקבל פיצויים על נזקי הגוף שנגרמו עקב המחדל.
חשוב לציין כי אין די בקרות נזק או סיבוך רפואי כתוצאה מסרטן הריאות לשם קיומה של עילת הרשלנות. יש להוכיח באופן משפטי ורפואי כי האבחון המאוחר הוא זה שגרם למצב החמור שאירע למטופל.
במקרה זה יש לציין כי גם אם ניתן להסביר כי לולא האבחון המאוחר, עדיין הנזק היה מתקיים, ניתן לטעון כי האבחון המאוחר גרם להחמרה מסיבית של הנזק, והיה יכול להיות קטן בצורה משמעותית לו אובחן כראוי.
רשלנות רפואית בטיפול לסרטן ריאות
רשלנות רפואית בטיפול במחלה יכולה להתקיים כאשר המטופל מקבל טיפול שאינו מתאים לו ואף יכול להזיק לו ולבריאותו וכן להוריד את סיכויי החלמתו מן המחלה.
נזק רפואי למטופל יכול להיגרם גם כתוצאה מהליך הניתוח לסרטן הריאה כיוון שהליך כירורגי זה, טומן מעצם טבעו סכנות לסיבוכים אפשריים. מחדל רפואי יכול להתרחש במקרים בהם הניתוח נעשה על ידי גורם לא מוסמך, במקרים בהם הניתוח בוצע בתנאים לא נאותים ולא על פי הנהלים ועוד. גם במקרים בהם הליך הניתוח נעשה על פי דיאגנוזה לא מקובלת ניתן לתבוע בהליך רשלנות רפואית.
לשם כך יש להוכיח באמצעות מאזן הסתברויות כי הפרקטיקה הרפואית שהשתמשו בה במהלך הניתוח, אינה עולה בקנה אחד עם הפרקטיקות המקובלות באותו תחום. בעבור זה מומלץ להיעזר יחד עם גורם מקצועי הבקיא בתחום, אשר ידע לבחון את נסיבות המקרה ולהמליץ על דרך פעולה לקבלת פיצוי הוגן וראוי.
אולי יעניין אותך גם:
רשלנות רפואית מזותליומה: מה עושים במקרה של רשלנות רפואית בסוג זה של סרטן?