מהי בדלקת בתוספתן?
דלקת בתוספתן גורמת לכאבים חזקים בצדה הימני של הבטן התחתונה. לעיתים, היא גורמת גם לתסמינים נוספים כמו צריבה בשתן, בחילות, הקאות, שלשולים וחום. הדלקת יכולה להופיע בכל גיל אך היא נפוצה יותר אצל ילדים ובגיל ההתבגרות.
הגורם לדלקת הוא בדרך כלל חסימה של התוספתן על יד שאריות מזון וצואה המהווים קרקע פורייה להיווצרות חיידקים אשר גורמים להתפתחות של דלקת. במקרים פחות שכיחים, הדלקת נגרמת בשל זיהום בגוף המגיע גם לתוספתן ויוצר בו דלקת.
הטיפול בדלקת בתוספתן חייב להיות מיידי והוא לרוב ניתוח להסרתו. התמהמהות בביצוע הניתוח היא מסוכנת ויכולה לגרום לקרע בתוספתן או למוגלה סביבו. הניתוח הוא הליך פשוט למדי הנעשה בהרדמה מלאה כאשר לרוב אינו דורש המשך אשפוז בבית החולים והמטופל יכול להשתחרר לביתו לאחר מספר שעות.
אולם, כאשר הניתוח אינו מבוצע בהקדם, יכולים להיגרם סיבוכים והטיפול בסיבוכי הדלקת הוא מורכב יותר. לכן, יש להימנע מסיבוכים ולבצע את הניתוח בהקדם האפשרי.
אבחון דלקת בתוספתן נעשה ראשית כל על פי תלונות המטופל, שכן הכאב בדלקת זו הוא חד ולרוב ממוקד בצד ימין של הבטן התחתונה. עם זאת, יכולים להיות הסברים אחרים לכאב זה ולכן יש צורך בבדיקות נוספות לפני ביצוע ניתוח על מנת שלא לבצע ניתוח שלא צורך. ניתן למשל לעשות בדיקת CT בה ניתן לראות האם התוספתן נפוח.
רשלנות באבחון דלקת בתוספתן
הטיפול בדלקת בתוספתן הוא ניתוח. כאשר הדלקת אינה מאובחנת בהקדם, הניתוח הופך מניתוח פשוט, למורכב וארוך יותר. כמו כן, דלקת שאינה מטופלת בהקדם, עלולה לגרום לסיבוכים ולכן יש חשיבות גדולה לאבחון מוקדם של הדלקת.
בשל העובדה כי התסמינים של הדלקת אינם ייחודיים לה, ישנו לעיתים איחור באבחון אשר גורם למטופל לכאבים נוספים ואף לסיבוכים כפי שפורטו לעיל. יתרה מזאת, בשל כך כי הטיפול בדלקת הוא ניתוח, הרופאים חוששים למהר לשלוח לניתוח אשר עלול להתברר כמיותר אם המטופל אינו סובל מדלקת בתוספתן.
שמירה על חובת הזהירות וסטנדרט הטיפול הסביר, דורשים את ביצוע כל הבדיקות לגילוי דלקת תוספתן, ברגע שעולה חשד לקיומה. יש לבצע את הבדיקות באופן מיידי וכך להימנע מהתמהמהות מיותרת אשר עלולה לגרום למטופל לנזק היה ומדובר בדלקת בתוספתן.
בירור רפואי מתחיל בבדיקת מישוש הבטן וכאשר סוג הכאבים ומיקומם מעלה חשד לדלקת בתוספתן, יש לבצע בדיקת אולטרסאונד ו/או בדיקת CT. יש לציין כי תשובה וודאית לקיומה של דלקת תוספתן, ניתן לקבל רק בניתוח ולכן אחוז מסוים מן הניתוחים מתברר כמיותר. עם זאת, הבעיה הגדולה יותר היא במקרים בהם הדלקת לא מאובחנת בזמן ונגרם למטופל נזק בשל האיחור באבחון.
רשלנות בטיפול בדלקת בתוספתן
ניתוח להוצאת התוספתן הוא הטיפול בדלקת תוספתן וככל שמבצעים את הניתוח בשלב מוקדם יותר, כך הניתוח יהיה פשוט יותר והסיכוי לסיבוכים קטן.
כריתת התוספתן בשלב ראשוני של הדלקת, מונע את הסיבוך המרכזי אשר עלולה לגרום דלקת התוספתן והוא נקב בתוספתן אשר יוביל לפיזור החיידקים בחלל הבטן. פיזור החיידקים גורם לדלקת חריפה מאוד שהטיפול בה הוא קשה ומורכב.
טיפול רשלני בדלקת בתוספתן, יכול לבוא לידי ביטוי במחדל לבצע את הבדיקות הדרושות בכדי לאבחן את הדלקת, למרות כי נוהל העבודה המקובל דורש את ביצוען של אותן בדיקות. כמו כן, לעיתים, מבוצעת אחת או יותר מן הבדיקות באופן רשלני ובלתי זהיר.
רשלנות בטיפול יכולה להתרחש גם בביצוע הניתוח עצמו אשר מבוצע בחוסר זהירות או מיומנות מספקת ואף בשלב ההכנה לניתוח. למשל, כאשר הרופא אינו מוסר למטופל את מלוא המידע אודות הניתוח.
במצב זה, אין הסכמה מדעת של המטופל לניתוח ואם נגרם למטופל נזק כתוצאה מן הניתוח, יכול ותוטל אחריות בגין רשלנות רפואית. ביצוע טיפול רפואי כלשהו וקל וחומר ניתוח, ללא הסכמה מדעת של המטופל, הוא חריגה חמורה מסטנדרט הטיפול הסביר ובמצב זה, ייתכן כי תוטל אחריות בגין רשלנות רפואית על הרופא ועל בית החולים.
רשלנות בטיפול בדלקת תוספתן יכולה להתרחש גם במסגרת הטיפול בסיבוכי הדלקת. כמו כן, רשלנות באבחון, מגדילה את הסיכוי לרשלנות בטיפול. למשל, כאשר הדלקת אובחנה בשלב מאוחר, אזי הניתוח הופך להיות ארוך ומורכב יותר וכך, יש סיכוי גדול יותר לרשלנות בניתוח, מאשר לו היה מבוצע בשלב מוקדם יותר של הדלקת.