נכות מעבודה – ועדה רפואית

נכות מעבודה מוגדרת כנכות פיזית או כנכות נפשית אשר נגרמה לאדם שנפגע במסגרת עבודתו, במהלך העבודה, בדרך מביתו לעבודה או בדרך חזרה מהעבודה הביתה, או שהוא חלה במחלת מקצוע. אדם שקרה לו אחד מהדברים המוזכרים מוכר על ידי ביטוח לאומי כנפגע עבודה (נכה מעבודה) והוא זכאי לקבל הטבות שונות אשר ניתנות לאנשים שנפגעו בתאונות עבודה.

ביטוח לאומי מגדיר נכות מעבודה כמצב שבעקבות הפגיעה אנשים איבדו את כושרם לעבוד ואת יכולת ההשתכרות שלהם, ואין ביכולתם לחזור ולעבוד בעבודתם הקודמת או בכל עבודה מתאימה אחרת (מבחינת גיל, מין, רקע מקצועי קודם והכשרה מקצועית).

ביטוח לאומי משלם קצבת נכות מעבודה לאותם אנשים שהגישו קודם לכן תביעה לקבלת דמי פגיעה וקיבלו את המגיע להם, כלומר הם מוכרים על ידיו כנפגעי עבודה.

אדם אשר נפגע כתוצאה מעבודה צריך לעמוד בפני ועדה רפואית של ביטוח לאומי שתקבע עבורו את דרגת הנכות מעבודה. על פי גובה הדרגה, משולמים לנפגע קצבת נכות מעבודה בכל חודש או מענק חד פעמי.

נכות או מחלה שבגינן ניגשים לוועדה

כל נכות רפואית או נכות נפשית שנגרמה לאדם כתוצאה מעבודה, במסגרת עבודה או במהלך עבודה, אשר פגעה ביכולתו להשתכר כמו בעבר, נחשבת לנכות מעבודה.

ישנו מושג שנקרא "מחלות מקצוע" שתוצאותיו יכולות להוביל את האדם החולה לקבל קצבת נכות מעבודה. המחלות הן שונות ויכולות להיות סרטן, מחלות עור, ירידה בשמיעה, צרידות וכדומה.

ביטוח לאומי מחזיק בידיו רשימה סגורה של מחלות מקצוע ואין להוסיף לתוכה מחלות נוספות. אותה רשימה נמצאת בתקנות המוסד.

כדי להכיר בעובדה שאדם חלה במחלת מקצוע, עליו להוכיח כי המחלה אכן נגרמה כתוצאה ישירה של מקום העבודה או של התפקיד. על התובע להוכיח כי הוא היה חשוף במשך זמן רב ובתדירות תכופה לגורמים מזיקים ומסוכנים ושלא חלה באותה מחלה קודם לתחילת עבודתו באותו מקום.

זכאות לבדיקות בוועדה

ביטוח לאומי הציג מספר קריטריונים לגבי הזכאות לבדיקות בוועדה רפואית בקשר לנכות מעבודה:

  • עובד שכיר שעבד, טרם הפגיעה מעבודה או מחלת המקצוע, בכל סוג של עבודה, להוציא את האנשים שעובדים בשירות הביטחון, את הסוהרים ואת השוטרים.
  • עובד עצמאי מכל תחום, אך ורק אם הוא דאג לבטח את עצמו בביטוח לאומי לפני הפגיעה.
  • אדם אשר לומד במסגרת הכשרה מקצועית או שיקום מקצועי, רק אם מסגרות אלו מאושרות ומוכרות במוסד לביטוח לאומי.
  • אדם שעבר מבחן בהתאם להוראות "חוק החניכות" או "חוק שירות התעסוקה", ורק אם הפגיעה קרתה בשעות של המבחן (לא לפני ולא אחרי).
  • אדם שמשתכר בסכומים שנקבעו ב"חוק הכנסת".
  • אדם שנפגע בשעת אימון בהתאם להנחיות "חוק שירות התעסוקה" בשעת חירום, עציר, אסיר או נער חוסה שגר במעון לפי "חוק הנוער", אם הוא עבד בעבודה שלא נכללת במתחם של מגוריו באותה עת.

מסמכים שיש להצטייד לקראת הועדה

אדם שנפגע מעבודה או שחלה במחלת מקצוע וניגש לעמוד בפני וועדה רפואית צריך להגיש מסמכים רפואיים המעידים על הפגיעה ועל הנזקים שנוצרו בעקבותיה, עם ציון המועד המדויק בו היא אירעה.

במקרה של מחלת מקצוע יגיש הנפגע חוות דעת רפואיות, בדיקות וכל טופס רלוונטי אחר, כולל התאריך בו החלה המחלה התגלתה. בנוסף על המסמכים הרפואיים יש להצטייד בטופס מהמעביד ובו כתובים כל פרטי המקרה, וכמובן טופס שממולא על ידי הנפגע עצמו.

הזמן מוגבל

חשוב לזכור כי במקרה של פגיעה בעבודה או מחלת מקצוע, צריך לפנות מיד לביטוח לאומי ולדווח על פרטי האירוע, מכיוון שאם לא מגישים את התביעה תוך זמן סביר ומקסימום 12 חודשים, ביטוח לאומי יכול לשלול מהנפגע חלק מההטבות המגיעות לו או לשלול בכלל את זכויותיו..

דילוג לתוכן