רשלנות רפואית בגסטרוסקופיה

רשלנות רפואית בגסטרוסקופיהבדיקת גסטרוסקופיה היא בדיקה רפואית אשר נעשית לשם אבחון וטיפול במחלות של דרכי העיכול העליונות, בחלק הכולל את הוושט, הקיבה והתריסריון.

הבדיקה מבוצעת באמצעות החדרת צינור דקיק, אשר בקצהו ממוקמת מצלמת וידיאו זעירה, דרך פיו של המטופל. הבדיקה מאפשרת לרופא לראות "בשידור חי" את הנעשה באזור, וזאת בהגדלה ניכרת, אשר מסייעת באבחון בעיות ופתולוגיות באזור מערכת העיכול.

הגורמים העיקריים לביצוע הבדיקה הינם כל סימן אשר עלול לרמוז על בעיה קיימת במערכת העיכול של המטופל. בין אלו ניתן לכלול בחילות או הקאות, תחושת כאב בחלק העליון של הבטן, כאב או קושי בבליעה, וכן אבדן תיאבון וירידה במשקל מסיבות שאינן ברורות.

בכל אותם המצבים, קיימת אפשרות שהגורם הינו מחלה של דרכי העיכול העליונות, ואת זאת בדיקת הגסטרוסקופיה נועדה לבחון.

ההנחיות הרפואיות קובעות, כי טרם הבדיקה יש להימנע ממזון או משתייה במהלך 8 שעות לפחות. כמו כן, טרם הבדיקה ניתן למטופל חומר מטשטש, אשר השפעתו נמשכת למשך מספר שעות לאחר סיום הבדיקה. הבדיקה עצמה לוקחת בסביבות ה-15 דקות, כאשר במהלכה נעשה שימוש בחומר הרדמה מקומי, המוזרק לווריד ומרוסס לאזור הפה.

בדיקת הגסטרוסקופיה נחשבת כבדיקה בטוחה יחסית, עם מינימום תופעות לוואי. במקרים מסוימים צפוי המטופל להרגיש תחושת אי נוחות קלה בימים שלאחר הבדיקה, אשר חולפים במהרה במרבית המקרים.

רשלנות בהפניה לבדיקה ולפני הבדיקה

 אף שבדיקת הגסטרוסקופיה נחשבת כאמור לבדיקה בטוחה יחסית, הרי שבסופו של דבר מדובר בבדיקה פולשנית, אשר במידה ומבוצעת בצורה שאינה מקצועית עלולה להוביל לפגיעה במצבו הרפואי של המטופל. מסיבה זו, ובדומה לכל בדיקה רפואית פולשנית, עדיף להימנע מביצוע הבדיקה ככל הניתן.

עם זאת, קיימים מקרים בהם בדיקת הגסטרוסקופיה נעשית כלאחר יד, וללא צורך ממשי. מקרים שכאלו עלולים להוביל לשורה של בעיות רפואיות בקרב המטופל, ביניהם תגובות אלרגיות חריפות, החמרה במצבו הרפואי, ובמקרים החמורים אף פגיעה במערכות העיכול הפנימיות, לרבות ניקוב הוושט.

ומהצד השני, קיימים מקרים בהם, וחרף עדויות חד משמעיות בדבר קיומה של מחלה בדרכי העיכול העליונות, הרופא המטפל בחר שלא להפנות את המטופל לצורך ביצוע בדיקת גסטרוסקופיה, או לחילופין להפנותו באיחור ניכר.

חשוב לזכור כי במקרים רבים, מחלות בדרכי העיכול העליונות עלולות, במידה ולא זוכות לטיפול מהיר ויעיל, להחריף וליצור סכנת חיים ממשית עבור המטופל.

בין היתר, ניתן לציין מקרה אחד, בו איחור בהפניה לביצוע בדיקת הגסטרוסקופיה מנע את גילויה המוקדם של מחלת הסרטן במטופלת, וזאת חרף שורה ארוכה של תלונות שהועלו בפני רופאת המשפחה שלה.

במקרה זה בית המשפט קבע כי רופאת המשפחה אכן התרשלה במהלך הטיפול הרפואי במטופלת, ומשכך פסק לחובתה פיצויים בסכום של 615,000 ₪.

רשלנות בביצוע הבדיקה

גם במקרים בהם קיים צורך ממשי בביצוע בדיקת הגסטרוסקופיה, חשוב לזכור כי הבדיקה עצמה מהווה סיכון ממשי למצבו הרפואי של המטופל, ומשכך יש לבצעה בזהירות המרבית, ובאופן המקצועי ביותר.

במקרים בהם הבדיקה מבוצעת באופן שאינו מקצועי, הדבר עלול לגרום לנזק פנימי ניכר לאיברי מערכת העיכול, נזק אשר עלול להיות בלתי הפיך, ובעל השפעה מתמשכת וחריפה על המטופל לאורך שנים רבות.

כמו כן, ובשל תוצאות הלוואי האפשריות של הבדיקה, חובתו של הרופא המטפל היא להקפיד על מעקב אחר מצבו הרפואי של המטופל, לכל אורך הטיפול וכן במהלך תקופת ההתאוששות ממנו.

במקרים רבים, הופעתן של תופעות הלוואי לאחר הניתוח עלולות להצביע על פגיעה באיברים הפנימיים שנעשתה במהלכו, וחוסר מעקב רפואי צמוד עלול להביא להתדרדרות במצבו הרפואי של המטופל, ואף לסכנת חיים ממשית.

בסופו של דבר, בכל מקרה בו נגרם למטופל נזק בריאותי כתוצאה מטיפול הגסטרוסקופיה, ייתכן שהסיבה לכך היא רשלנות רפואית של הרופא המטפל, וזאת במהלך הטיפול עצמו או בעקבות חוסר מעקב רפואי צמוד אחר המטופל בהמשך.

חשוב לזכור, כי בתי המשפט בישראל ערים לסוגיה, ובמידה ומוכח כי הסיבה לנזק הרפואי הייתה אכן רשלנות רפואית, בין אם במסגרת האבחון או במהלך הטיפול, ניתן ומומלץ להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית, מה שמאפשר קבלת פיצויים כספיים בסכומים גבוהים במיוחד לזכותו של המטופל.

דילוג לתוכן