זכויות חולי איידס בוועדה הרפואית

כעשרת אלפים חולי איידס ישנם בישראל וכשלוש מאות אנשים נוספים נדבקים בנגיף בארץ מדי שנה בשנה. בעבר, נחשבה המחלה לקטלנית ולחשוכת מרפא. כיום, היחס למחלה שונה לחלוטין בזכות קוקטייל של תרופות שאומנם לא מאפשר החלמה אבל הפך אותה לכרונית.

במדינות המערביות ניתן לחיות עם הנגיף לאורך שנים, עם תוחלת חיים המתקרבת לנורמה. עם זאת, יש לזכור שלא כל החולים נהנים מבריאות מושלמת.

כתוצאה מהיבטים שונים ישירים או עקיפים של מחלת האיידס או מחלות נלוות, החולים זכאים לקצבאות מביטוח לאומי. מימוש הזכאות אפשרי רק לאחר אבחון אותו מבצעת ועדה רפואית.

אין זכאות אוטומטית

בשל העובדה שחולי איידס רבים מנהלים כיום שגרת חיים רגילה לכל דבר, הם עובדים, מתפרנסים, מנהלים חיי משפחה, עצם הנשאות של הנגיף איננה גוררת קצבה מידית. מתי חולה איידס יהיה זכאי לקצבה? כשוועדה רפואית של הביטוח הלאומי מקבלת הוכחות לכך כי בשל המחלה סובל החולה מחולשה של מערכת החיסון המשפיעה על תפקודו ועל כושר השתכרותו.

אפשרות אחרת לקבלת קצבה תהיה כאשר לצד קיומה של מחלת האיידס יוכר החולה כמי שסובל גם מליקויים רפואיים נוספים. גם כאן נכנסת הוועדה הרפואית לתמונה כאשר תפקידה לקבוע אילו ליקויים רפואיים אכן משפיעים על תפקודו של החולה.

אם הטיפול לא הצליח – נקבעת נכות כללית

הטיפול הרפואי שנקבע למחלת האיידס נועד להקשות ואף למנוע מנגיף האיידס להשתכפל ולהתרבות בגופו של החולה. לאחר שמתחילים בטיפול ניתן להוריד את כמות הנגיפים לרמה נמוכה ביותר. תופעות הלוואי השונות עשויות לכלול ירידה בתפקודי כבד וכליות, שינויים ברמת השומן או הסוכר בדם ועוד. לעיתים חולה לא יגיב לתרופה באופן הרצוי ולכן – קיימת חשיבות למעקב רפואי צמוד.

כשהטיפול אינו מצליח להשיג את התוצאות המצופות, כאשר מערכת החיסון נחלשת באופן ניכר או כשמתרחשים ליקויים בריאותיים שונים (הקשורים או שאינם קשורים למחלת האיידס), וועדה רפואית תוכל לקבוע כי החולה זכאי לקצבת נכות כללית.

קביעת הנכות, עד לרמה של מאה אחוזים, מתבססת על כלל הליקויים או המחלות השונות עליהם מדווח החולה לוועדה. מתי ביטוח לאומי יכיר בזכות לקצבת נכות כללית? כאשר סך הליקויים הרפואיים מגיע לארבעים אחוזי נכות או כאשר קיים ליקוי רפואי מרכזי המוכר בשישים אחוזי נכות ויותר.

אם נקבע כי בשל הנכות הרפואית כושר ההשתכרות של חולה האיידס ירד ב-50 אחוזים או יותר ביחס לכושרו שלפני ההידבקות במחלה, תשולם קצבת נכות כללית.

זימון לוועדה רפואית – חשוב שתגיעו מוכנים

לאחר שחולה איידס יגיש תביעה לקצבה של ביטוח לאומי, הוא יקבל זימון להתייצבות בפני וועדה רפואית. בוועדה הרפואית נמצאים רופא מומחה וכן מזכיר אדמיניסטרטיבי שתפקידו לקיים פרוטוקול רשמי.

בוועדה הרפואית מתרגמים את הדיווח של החולה, בצירוף האסמכתאות הרפואיות, לדרגות נכות בהתאם לספר הליקויים. במהלך הוועדה יפרט החולה על ההשלכות של המחלה לגבי תפקודו היום יומי והמגבלות השונות הנובעות ממחלותיו.

מלבד קצבת נכות כללית, חולי איידס עשויים להימצא זכאים לקצבאות נוספות כגון קצבת ניידת או קצבה לשירותים מיוחדים או לשיקום מקצועי. בנוסף, חולה שנדבק במחלה עקב עירוי דם נגוע עשוי לקבל פיצוי חד פעמי או קצבה קבועה נוספת. כדי  לקצר את הטיפול חשוב להגיע אל הוועדה מוכנים.

כלומר, חשוב להגיע עם מסמכים מפורטים, חתומים על ידי רופאים. כדאי להתכונן מראש ולדעת מה מתכוונים למסור במהלך הוועדה וניתן להגיע עם סיכום כתוב. בנוסף, זכותו של החולה לעיין בפרוטוקול לפני צאתו ולוודא שמה שנרשם מקובל עליו.

דילוג לתוכן