הריון דורש מעקב רפואי אינטנסיבי בכל הקשור להתפתחות העובר באופן תקין ולבריאות האישה. בנוסף לבדיקות שגרתיות ומתקדמות, יש לשים לב באופן זהיר גם לחיסונים שנחוצים במהלך ההיריון והאופן ולסוג החיסונים. צריך להימנע מלתת לאישה חיסונים מוחלשים (חיידקים מוחלשים) נגד מחלות כמו אדמת אבעבועות רוח חזרת וכולי, מאחר וחיסון מוחלש עלול לגרום לנזק לעובר. לאישה בהריון מומלץ לקבל חיסונים מומתים חיידקים מומתים או רעלנים במקום חיסונים מוחלשים.
חיסונים בזמן היריון
מטרתם של חיסונים במהלך תקופת ההיריון היא לאפשר לאישה הגנה ממחלות, וכן הגנה כלפי העובר שסופג מגופה של אימו את הנוגדנים דרך השליה. בדרך כלל נותנים חיסונים מומתים ונמנעים מחיסונים מוחלשים שכן הנגיף המוחלש עלול לפגוע בעובר.
שעלת
מומלץ לאישה בהריון להתחסן נגד השעלת. חשוב לדעת שהשעלת היא מחלה שמסכנת תינוקות והיא עלולה להסתבך לדלקת ראות ולדלקת המח. החיסון מאפשר הגנה גם לעובר. חשוב להגן על היילוד בשבועות הראשונים לחייו כשיש לו מערכת חיסונית לא מפותחת דיה ומאחר והוא יכול לקבל חיסון רק לאחר מספר שבועות.
שפעת
כמו כן לנשים הרות מומלץ להתחסן נגד מחלת השפעת, מאחר ובזמן היריון האישה נמצאת בסיכון לסיבוכים בשל השפעת. סיבוכים ממחלת השפעת כמו דלקת ריאות עלולים לפגוע גם בעובר ובין היתר לגרום למומים מולדים, דימומים במח מומים, הפלות, או לידה מוקדמת. כאשר האישה מחוסנת נגד שפעת בזמן ההיריון גם העובר מקבל את רכיבי החיסון דרך השלייה, ואז הסיכון שלו לחלות בשפעת בשבועות הראשונים לחייו יורד.
טטנוס ודיפתריה
במקרים של פציעה צריך להתחסן נגד טטנוס ודיפתריה.
חיסון נגד דלקת כבד
אם יש צורך, בעיקר במקרה שאישה עובדת בבית חולים או במרפאות והיא בהריון, נותנים חיסון נגד דלקת באמצעות חיידק מומת.
חיסון אנטי D
יש נשים שיש להם סוג דם שמאופיין ב RH שלילי, כלומר אין להן אנטיגן RH בכדוריות דם אדומות (האנטיגן היא מולקולה שמעוררת את התגובה החיסונית בדם ליצירת נוגדנים שונים). כאשר קיים מצב שבו אין התאמה בין דמה של האם לדמו של העובר ולעובר יש RH חיובי, עלול להיות סיכון שהאם תפתח נוגדנים נגד הדם של העובר שיגרמו לו למחלת דם מסוכנת. התוצאה עלולה להיות קשה – נכות או חלילה מות העובר.
כדי שהנוגדנים של האם לא יתקפו את תאי העובר, האם צריכה לקבל חיסון שנקרא אנטי D בשבוע 28 להריון. החיסון נועד למנוע את יצירת הנוגדנים בדמה של האם, שעלולים להזיק לעובר ולגרום לו למחלת דם ולמומים קשים. חשוב לתת לאישה את כל המידע שנוגע לבריאותה ולבריאות העובר. הרופא המטפל נושא בחובת זהירות מוגברת כלפי אישה הרה. עליו לתת לה מידע אודות חיסונים חשובים בהריון ולבצע בדיקות דם בהתאם כדי לגלות אם יש לה RH שלילי בדם. רשלנות רפואית בהריון עלולה להיות כרוכה בכל מחדל בקשר לכך.
אי הפניה לחיסון אנטי D במועד
מועד מתן החיסון הוא קריטי. אם לא נותנים את החיסון בזמן בטרם נוצרו נוגדנים בדמה של האם, לא ניתן למנוע את קיומם של נוגדנים העלולים לפגוע בעובר, ובעוברים הבאים שעלולים להיוולד כשהם חולים מאוד וסובלים מפיגור, שיתוקים, וכולי. בית המשפט הכיר ברשלנות רפואית כאשר לא נתנו את החיסון או כאשר איחרו לתת אותו.
אי מסירת מידע אודות חיסונים
אי מסירת מידע רפואי וטיפולי במשך ההיריון הוא בגדר רשלנות רפואית. הצוות המטפל מחויב לבצע את כל הבדיקות ואת כל הטיפול הנדרש כדי למנוע מומים מולדים או בעיות רפואיות אחרות וכן לתעד את האינפורמציה הזו ברשומות רפואיות.
אי מסירה של אינפורמציה והסברים בקשר לחיסונים חשובים לאישה בהריון, מהווה מחדל ורשלנות רפואית במקרה שנגרם נזק לעובר או ליולדת.
חשוב לפנות לעורך דין מומחה בתחום זה ולאסוף מסמכים שנוגעים למעקב ההיריון כדי לבדוק אם יש מקום להגיש תביעת רשלנות. כמו כן יש צורך בחוות דעת מומחה בתחום הגניקולוגיה.