שחזור שד היא פרוצדורה המיועדת לנשים אשר חלו בסרטן השד ועברו כריתת שד חלקית או מלאה. מטרתו של שחזור שד היא לשחזר את צורת השד לפני המחלה וליצור מצב של סימטריה בין השדיים של המטופלת. השחזור נעשה תחת אשפוז ולאחריו, תישאר המטופלת בבית החולים בין שלושה לשבעה ימים, תלוי בקצב ההחלמה.
הבחירה אם לשחזר את השד או לא, נתונה בידי באישה והיא מקבלת החלטה תוך התייעצות עם הרופא המטפל והרופא המנתח. יש נשים אשר רוצות לבצע את הניתוח ועבורן, זוהי הזדמנות להרגיש טוב יותר לגבי המראה שלהן. נשים אחרות מעדיפות את התותב החיצוני ואינן מעוניינות בניתוח.
מתי מבצעים את הניתוח?
ניתן לבצע את שחזור השד מיד לאחר הכריתה או בשלב מאוחר יותר, כאשר לכל אפשרות, היתרונות והחסרונות שלה. לשחזור המיידי שני יתרונות מרכזיים, האחד הוא כי המנתח הכורת את השד, ישמר חלק מעור השד והוא ישמש לשחזור. לרוב, משמעות הדבר כי תוצאת השחזור תהיה טובה יותר. היתרון השני הוא כי המטופלת לא תצטרך להיות ללא שד ועבור נשים רבות, יתרון זה הוא הגורם להחלטה לבצע את הניתוח מייד.
החסרונות העיקריים של השחזור המיידי: אם המטופלת תעבור הקרנות, הן יכולות להשפיע על צורת השד ואם יופיע סיבוך כתוצאה מהניתוח, ייתכן כי יהיה צורך לדחות את הטיפול הכימותרפי עד לסיום הטיפול באותו סיבוך.
לשחזור שד מאוחר, אשר אינו מבוצע מיד לאחר הכריתה, שני יתרונות מרכזיים: הראשון הוא הפחתת הסיכון לדחיית טיפולי ההקרנות והכימותרפיה והשני הוא כי המטופלת לא צריכה לקבל החלטה מיידית האם היא רוצה לעבור את הניתוח. עבור כל אישה המתלבטת האם לעבור את ניתוח השחזור, האפשרות לשחזור מאוחר חשובה מאוד, על מנת שלא תיאלץ לקבל החלטה בלחץ.
החסרונות בשחזור מאוחר הם הישארות ללא שד לזמן מה והצורך לבצע את שני הניתוחים לחוד (כריתה ושחזור) במקום ניתוח אחד ארוך יותר.
בכל מקרה, הבחירה אם לשחזר את השד ומתי היא בידי האישה. יש נשים אשר מעוניינות בניתוח שחזור שד, אם מיידית לאחר הכריתה או בשלב מאוחר יותר וישנן נשים שאינן מוטרדות ממראה החזה אחרי הכריתה ומסתפקות בתותב חיצוני המשתלב בחזייה.
הסכמה מדעת
החוק והאתיקה המקצועית, מחייבים את המנתח לפרוש בפני המטופלת, את כל המידע אודות הניתוח: שיטות השחזור השונות, זמן ההחלמה, לוודא כי ציפיותיה של המטופלת תואמות את המציאות, להסביר לה אודות הסיכונים שבפרוצדורה כמו זיהום, התקשחות של השתל- הגורמת לעיתים לעיוות של השד ומצריך הוצאת את השד וביצוע הפרוצדורה. שנית, הצטברות נוזלים– המטופל באמצעות הכנסת נקז להוצאת הנוזלים ועוד. יש לאפשר למטופלת לקבל את כל המידע המקיף, לחשוב עליו ולקבל החלטה, האם ברצונה לעבור שחזור שד ואם כן, מתי.
ללא שהוצגה בפני המטופלת כל האינפורמציה, לא תיחשב הסכמתה לניתוח כהסכמה מדעת, אף אם חתמה על טופס ההסכמה. אם נגרם למטופלת, נזק בעקבות הניתוח שלא הייתה מודעת לו ואם הייתה מודעת, היה הדבר משנה את החלטתה, תוכל היא להגיש תביעה נגד המנתח בגין רשלנות רפואית. בתביעתה, תדרוש פיצוי עבור כל הנזקים שנגרמו לה בשל הניתוח, לרבות פיצוי בגין פגיעה באוטונומיה.
רשלנות בניתוח שחזור שד
מלבד המחדל לקבל הסכמה מדעת לביצוע השחזור, טיפול רשלני של שחזור שד, יכול לבוא לידי ביטוי גם בבחירה שגויה של הטכניקה לביצוע הניתוח וגם במתן המלצה שגויה למטופלת על המועד המתאים לניתוח.
אלו יכולים לגרום לנזק רב, אשר לא היה מתרחש לולא רשלנות הרופא. לעיתים, הניתוח עצמו מבוצע ברשלנות, כאשר נוצר נזק המצריך את המטופלת לעבור ניתוח שחזור נוסף ולעיתים, הנזק הוא בלתי ניתן לתיקון.