כיום, יותר ויותר נשים בישראל מעוניינות בניתוח הרמת חזה בעקבות צניחה של שדיים או דילול בעקבות השנים. חשוב לדעת שמי שמתכנן עוד ילדים, עליו להתייעץ בטרם הניתוח עקב פגיעה אפשרית בבלוטות ההנקה.
למרות פשטותו היחסית לכאורה של הניתוח, גם הליך זה טומן בחובו סיכונים שונים כמו חוסר סימטריה, זיהומים ודימומים.
כיצד מתבצע ניתוח להרמת חזה?
ניתוח להרמת חזה נעשה בהרדמה כללית ונמשך שעות ספורות. ישנם מספר דרכים לביצוע ההליך, ועל הרופא המנתח להתאים את דרך הפעולה בהתאם לנסיבות השדיים ומצבם וכן בהתייעצות עם המטופלת ככל האפשר.
הדרך הקלאסית נעשית על ידי חיתוך של השד שלתוכו ניתן גם במקרים מסוימים להגדיל את החזה במידה ויש רצון לשלב בין הניתוחים.
חוסר פרופורציה בעקבות ניתוח הרמת חזה
אחת מן הסיבות בה נשים הולכות לבצע ניתוח הרמת חזה, הוא לשם איזון ופרופורציה בין השדיים. אך לעיתים הניתוח הכירורגי להרמת החזה, מותיר תוצאות אסתטיות לא נעימות.
במקרים קלים ניתן לתקן את חוסר האיזון באמצעות ניתוח חוזר, אך במקרים בהם הניתוח בוצע באופן רשלני או לא מקצועי, התוצאה יכולה להיות אותו דבר כמו לפני הניתוח, ולעיתים אף מכוערת יותר.
חוסר אבחון מתואם כעילת רשלנות
נשים רבות הינן בעלות רגישויות שונות לחומרי הרדמה ולשתלים שונים המוחדרים במהלך הניתוח הכירורגי להרמת החזה. על הצוות המטפל לערוך שורה של בדיקות מקדימות בכדי שלא תיווצר תאונה אסתטית לשדיה של המטופלת.
במידה ובדיקה מוקדמת להליך הכירורגי הייתה יכולה להצביע על תוצאה אסתטית לא טובה כמו חוסר פרופורציה בין השדיים או ביניהם לגוף, מהווה הדבר רשלנות רפואית. על הצוות מוטלת חובה לערוך שורה של בדיקות מקדימות בצורה טובה ויסודית בכדי למזער ולזהות נזקים עתידיים ככל האפשר.
חובת ההסכמה מדעת בניתוחים פלסטיים
אחת מן החובות המרכזיות המוטלות על הרופא המנתח בכלל ועל הצוות הרפואי בפרט בעת מתן טיפול רפואי, הינה הסבר ראוי של המידע הדרוש למטופל בטרם תחילת ההליך.
היקף גילוי המידע מתפרס מאוד ונקבע בפסיקה במהלך השנים שעליו לכלול הסברים מפורטים אשר המטופל הסביר מעוניין לשמוע אותם: סיכונים וסיבוכים אפשריים, תופעות לוואי, הסבר על ההליך ודרך הפעולה ועוד.
במידה והצוות המטפל לא הסביר והבהיר כראוי את התופעות האפשריות ואת הסיכונים, מהווה הדבר הפרה של הוראת חוק, שכן הסכמה מדעת מעוגנת בחקיקה החל משנת 1996 בחוק זכויות החולה.
במקרה שוהמטופלת חשה כי לא הוסבר לה כראוי, וכי ההסבר או אי ההסבר של הצוות המטפל לא עולה כראוי בדרישות החוק, הדבר יכול להוות פגיעה ברצונו החופשי של המטופלת, עילה היכולה לעלות לכדי רשלנות רפואית ולזכות בפיצויים בגין הנזק הממוני והלא ממוני שנגרם בעקבות כך למטופלת.
יתרה מכך, הפסיקה הישראלית בבתי המשפט לאורך השנים האחרונות, הדגישה את חובת היקף הגילוי בניתוחים אלקטיבים שאינם דחופים, ברמה גבוהה יותר מאשר ניתוחים קלאסיים. העובדה שניתוחים פלסטיים אינם בעלי דחיפות, מותירה את הזמן הראוי לבדיקות והסבר למטופל כראוי על מצבו ועל ההשלכות העתידיות.
תביעת רשלנות רפואית בניתוח להרמת חזה
במידה ונדמה למטופלת כי התוצאה האסתטית אינה משביעת רצון, אין הדבר אומר באופן אוטומטי כי אכן חל מחדל של רשלנות רפואית.
יש לבחון את הנתונים ונסיבות המקרה ביסודיות בידי גורם מקצועי ומנוסה בתחום עולם הרשלנות הרפואית. גורם זה יבחן האם ההתנהלות המנהלתית הייתה בהתאם לפרמטרים הרצויים, האם בוצעו אבחונים מקדימים והאם ההשלכות הוסברו כראוי למטופל.