רשלנות רפואית בבדיקת EEG

מהי בדיקת EEG?

רשלנות רפואית בבדיקת EEGבדיקת EEG היא בדיקה של הפעילות החשמלית במוח, המאבחנת בעיות שונות במוח כמו אירוע מוחי, דלקת במוח, גידול,  שבץ מוחי, מחלות כמו אפילפסיה ועוד. בבדיקה, מוצמדות אלקטרודות לקרקפת ומכשיר ה־EEG מוציא פלט של גלי המוח וכך ניתן לראות האם הפעילות תקינה או לא.

לצורך הבדיקה, המטופל יתבקש לשכב על המיטה כשעיניו עצומות. במהלך הבדיקה יבקש הטכנאי מן הנבדק לעשות פעולות שונות, כמו לפקוח עיניים, לבצע חישוב פשוט, לקרוא משפט או שניים, כאשר המטרה היא לבדוק את תפקודה של הפעילות החשמלית בזמן פעולות אלו.

אחד השימושים הנפוצים בבדיקת EEG היא לשם אבחון מחלת האפילפסיה. כאשר נבדק מתלונן על פרכוסים, נערכת הבדיקה, במטרה לגלות האם אכן מדובר בפרכוס ובאיזה סוג. היה ואכן מדובר בפרכוס, הדבר יראה בבדיקה משום שפרכוס משנה את גלי המוח.

היות שהבדיקה יעילה ביותר אם היא נערכת בזמן פרכוס, הבדיקה לרוב תתבצע במסגרת אשפוז. המטופל יחובר למכשיר ה-EEG ויצולם בווידאו. למעשה, הנבדק והבודק ממתינים להופעת הפרכוס כדי לצפות בנתוני ה-EEG בזמן אמת.

האם הבדיקה כואבת?

הבדיקה אינה פולשנית ואינה מכאיבה, אך ישנם נבדקים הנלחצים מן הבדיקה ובמקרה כזה, ניתן לתת תרופות הרגעה. אורך הבדיקה יהיה בדרך כלל שעה עד שעה וחצי והיא אינה דורשת הכנות מיוחדות, למעט להימנע משתייה ואכילה של מוצרים המכילים קפאין.

כאשר הבדיקה נערכת לשם אבחון הפרעות שינה, היא נעשית כמובן בשינה ואז, יידרש המטופל לא לישון בלילה שלפני הבדיקה, או לישון מעט.

תוצאות הבדיקה

נוירולוג המומחה למחלות המוח, הוא זה אשר מפענח את תוצאות הבדיקה והן מועברות אל הרופא המטפל, אשר ביקש את הבדיקה, לרוב, תוך מספר ימים ממועד ביצוע הבדיקה.

ישנם דפוסים של גלים המעידים על פעילות חשמלית תקינה, בהעדרם, יהיה צורך בהמשך בירור רפואי. המשמעות של תרשים לא תקין יכולה להיות הפרעה קלה שאיננה מסוכנת למטופל אך יכולה להעיד גם על קיומה של מחלה המחייבת טיפול.

בדיקה לא תקינה יכולה לנבוע מגורמים רבים ולכן, על הרופא המאבחן, להיות זהיר מאוד באבחון ולשלוח את המטופל לבדיקות נוספות בשעת הצורך. בדיקה לא תקינה יכולה להעיד על מצבים מסוכנים הדורשים טיפול כמו גידול במוח, אפילפסיה, שבץ מוחי וכיוצא בזה. מנגד, היא יכולה להעיד גם על בעיות אחרות, שהן פחות חמורות כמו הפרעות קשב וריכוז או הפרעת שינה.

רשלנות באבחון בדיקת EEG

מטבע הדברים, רשלנות באבחון בדיקת EEG, עלולה לגרום לנזק משמעותי לנבדק. כל מצב רפואי, דורש טיפול מתאים, על מנת שלא יסלים. קל וחומר, כאשר מדובר על מצב רפואי מסוכן, הדורש טיפול דחוף ומיידי.

למשל במקרה שבו, הנבדק חולה באפילפסיה. אם נכשל הרופא מלאבחן את תוצאות הבדיקה ולקבוע כי המטופל לוקה במחלה, הוא לא יקבל טיפול תרופתי למניעת ההתקפים. הרופא חושף למעשה את המטופל להתקפים נוספים בלתי מבוקרים, העלולים לגרום לו לנזק פיזי רב ואף למותו.

ישנם מקרים בהם הבדיקה יוצאת תקינה, אך המטופל ממשיך לדווח על  סימפטומים מדאיגים כמו כאבי ראש, סחרחורות, הפרעות בראייה וכיוצא בזה. במצב זה, אין להסתפק בעובדה כי בדיקת הEEG, יצאה תקינה, אלא יש לשלוח את המטופל לבדיקות נוספות כמו בדיקת CT או בדיקת MRI.

במקרה שתוצאות הבדיקה אינן ברורות על הרופא לבקש מן הטכנאי לבצע את הבדיקה שוב. כשהוא לא עשה כן, הוא עלול לגרום להעדר אבחון או אבחון מאוחר של בעיה או מחלה, לגרום להחמרה במצב ואף למותו של המטופל, אם מדובר בבעיה חמורה אשר דרשה טיפול רפואי מיידי.

מה בדבר הכנה לבדיקה? רשלנות רפואית בבדיקת EEG יכולה להתרחש גם בעת ההכנה לבדיקה, כאשר הרופא אינו מברר האם הנבדק נוטל תרופות באופן קבוע. סיטואציה אחרת מתרחשת כאשר המטופל לא מקבל הסבר והנחיות לקראת הבדיקה. למשל, אם לא נאמר לו כי עליו להימנע משתיית משקאות שיש בהם קפאין.

רשלנות בטיפול לאחר בדיקת EEG

כאשר אובחנה בעיה רפואית כלשהי על פי תוצאות הבדיקה והרופא המטפל, לא קבע למטופל תכנית טיפול מתאימה, הרי שמדובר ברשלנות בטיפול. אי מעקב רפואי סדיר וראוי, גם הוא יכול לגרום לנזק משמעותי למטופל וכך, הרופא עלול למצוא עצמו נתבע בגין רשלנות רפואית.

דילוג לתוכן