רשלנות רפואית בבדיקת זרע

רשלנות רפואית בבדיקת זרעבני זוג אשר מנסים להביא ילד לעולם, ללא הצלחה, מגיעים לשלב שבו הם מחליטים לערוך בירור רפואי, על מנת לבדוק אם ישנה בעיית פוריות אצל אחד מהם או אצל שניהם.

אין למהר לערוך בדיקות פוריות משהרופאים מגדירים אי פוריות, לאחר שחלפה שנה שלמה, בה קיימו בני הזוג יחסי מין ללא אמצעי מניעה והאישה לא נכנסה להיריון.

הצעד הראשון בבירור הרפואי, הוא בדיקת זרע לגבר. הסיבה שמתחילים את הבירור אצל הגבר לפני האישה, היא שבדיקת זרע איננה בדיקה פולשנית, כמו בדיקת הפוריות שצריכה האישה לעבור.

כאשר הבדיקה מתבצעת ברשלנות, עלול להיגרם לבני הזוג נזק רב, שכן הם אינם יודעים את המצב לאשורו, בשל הרשלנות של הרופא המטפל ולכן אינם מקבלים את הטיפול המתאים.

אם נגרם לבני הזוג נזק שלא היה נגרם לולא ההתנהגות הרשלנית, באפשרותם להגיש תביעת פיצויים לבית המשפט.

מהי בדיקת זרע?

בדיקת זרע משמשת זוגות המנסים להיכנס להיריון ללא הצלחה. באמצעות בדיקה זו, ניתן לבחון האם ישנה בעיית פוריות אצל הגבר וכך יכולים בני הזוג, לפעול בהתאם: לטפל בה  ולהתחיל בטיפול פוריות, או לבדוק אפשרויות נוספות כמו אימוץ.

הבדיקה בוחנת את פוריות הגבר על ידי בדיקה של תאי הזרע (איכות, ריכוז, נפח, יכולת תנועה ועוד) וביצוע הבדיקה הוא מאוד פשוט, על הגבר לפלוט זרע לתוך כלי שניתן לו לשם כך והדגימה נשלחת למעבדה.

חשוב לציין כי לשם עריכת הבדיקה, על הגבר להימנע משפיכה לפחות יומיים ולא ניתן להשתמש בחומרי סיכה בזמן הבדיקה, משום שהדבר יכול להשפיע על תוצאותיה. אם הבדיקה לא תקינה, יש לחזור עליה לאחר חודש, כדי לוודא שהתוצאה נכונה.

מה קורה כאשר בני הזוג דתיים?

גברים דתיים אינם יכולים לעשות את הבדיקה באופן הרגיל ועבורם יש שיטות נוספות. למשל, האישה מכניסה את נוזל הזרע לתוך כלי, לאחר קיום יחסי מין. שיטה נוספת, היא שימוש בקונדום מיוחד, אשר אינו מכיל קוטל זרע ויש בו חור מאוד קטן, בכדי שהגבר לא יעבור על האיסור של שפיכת זרע לשווא. מיד לאחר השפיכה, מכניסים את הקונדום לכלי.

ממה נובעת אי פוריות אצל הגבר?

בעיית פוריות אצל הגבר, יכולה לנבוע מסיבות שונות כמו ספיקת זרע נמוכה, שימוש בתרופות מסוימות, טיפול קרינה עלולים לגרום לאי פוריות וכיוצא בזה.

רשלנות רפואית בבדיקת זרע – פענוח לא נכון של הבדיקה

רשלנות רפואית בבדיקת זרע יכולה לבוא לידי ביטוי בפענוח לא נכון של הבדיקה. לעיתים, נאמר למטופל כי אין כל בעיה רפואית, כאשר למעשה ישנה בעיה בתאי הזרע הגורמת להפרעה בפוריות.

במקרים אחרים, ישנה בעיה אך היא מאובחנת באופן שגוי. מטבע הדברים, פענוח לא נכון של בדיקת זרע, יכול לגרום לנזק גדול מאוד. ראשית, לעיתים בדיקת זרע יכולה לחשוף בעיה אשר מהווה את המכשול בדרך להיריון, אך גם מהווה בעיה בריאותית שיש לטפל בה. אי אבחונה יכול לגרום אפוא לנזק כפול.

כאשר מאובחנת בעיה בפוריות, אך זו אינה הבעיה הנכונה, עוברים בני הזוג טיפולים שהם למעשה לשווא. הם לא יואילו בכניסה להיריון, כאשר לו הייתה מאובחנת נכון הבעיה, היו מקבלים את הטיפול המתאים ונכנסים להיריון.

אי שליחת המטופל לבדיקות נוספות

ראשית, חשוב לציין כי בכל מקרה שבו חזרה הבדיקה לא תקינה, יש לבצעה שוב במרחק של חודש לפחות. כך, יודעים בוודאות כי תוצאות הבדיקה נכונות ומשם מקבלים החלטות בהתאם.

אי שליחה לבדיקה נוספת, היא כשלעצמה רשלנות רפואית, אם נגרם נזק למטופל, בשל כך שלא נעשתה בדיקה חוזרת.

ישנם גם מקרים ספציפיים בהם נדרשת בדיקה חוזרת או שיש לבצע בדיקות נוספות, שונות והרופא אינו שולח את המטופל לבדיקות הללו. למשל, כאשר מגיעה תוצאה  שלילית של ספירת זרע נמוכה כאשר המקור אינו ידוע. אם המטופל סובל ממחלה או בעיה גופנית כלשהי, אשר יכולה להשפיע על ספירת הזרע, המקור ידוע. אולם, אם המטופל בריא ואינו סובל ממחלות המשפיעות על הפוריות, יש צורך בבירור מקיף יותר, כמו בדיקות גנטיות, אשר יכולות לתת עוד מידע חשוב על הסיבה לספירה הנמוכה ולעיתים, מאפשרות טיפול המשפר את פוריות הגבר.

מחדלו של הרופא לשלוח את המטופל לבדיקות נוספות בכל אחד מן המקרים שתוארו לעיל, עלול לגרום לנזקים רבים לבני הזוג ועל כן, יוכלו להגיש תביעת פיצויים כנגד הרופא ו/או בית החולים.

דילוג לתוכן