שפה שסועה הינה סיטואציה רפואית שבה התינוק שנולד סובל משסע אנכי באזור בין האף לבין השפה העליונה שיוצרת פגם אסתטי ניכר.
בדרך כלל השפה השסועה נוצרת מכשל של איחוי הרקמה אצל העובר עוד בשלב ההריון, ולעיתים השפה השסועה מופיעה יחד עם מומים נוספים אצל העובר. חשוב לציין כי מעבר לפגם האסתטי המלווה בשפה השסועה, יש לכך גם השלכות מן הבחינה התפקודית.
תינוקות בעלי שפה שסועה יכולים ללקות בקושי בלעיסה ובשתיית נוזלים, בבליעה, ובחלק מן המקרים אף לסבול מקשיי נשימה. במקרים חמורים יותר ייתכן אף הפרעות בשמיעה בדיבור, ובגילאים מאוחרים אף פגיעה חברתית ונפשית.
חשיבות האבחון המוקדם לשפה שסועה הינה קריטית וחשובה ויכולה להתבצע בבדיקות אינדיקציה שונות במהלך ההריון. על פי מחקרים עדכניים הסיכוי ללידת ילד בעל שפה שסועה הינו אחד ל700 ילדים.
כיום עדיין לא ברור מהו הגורם המרכזי להתרחשות השפה השסועה, אך גורמים גנטיים או עישון, אלכוהול וסמים עלול להגביר את ההתרחשות לקיומה. כמו כן, צריכת ויטמינים ללא ייעוץ או חוסר שימוש בחומצה פולית עלול לפתח סיכון גבוה לשפה השסועה.
הטיפול הרפואי לסובלים משפה שסועה
כיום ישנן שיטות רבות בניסיון למזער ולתקן את הפגם האסתטי שנגרם בעקבות השפה השסועה.
ענף הכירורגיה הפלסטית עוסק בתחום זה ומציע שורה של ניתוחים אסתטיים לטיפול בתינוק. ניתוח זה מבוצע בדרך כלל בחודשים הראשונים של הולדת התינוק, ומבוצע בהרדמה כללית במשך מספר שעות.
במסגרת הניתוח המנתח סוגר את השסע באמצעות רקמות מקומיות ללא צורך בהשתלה בדרך כלל של רקמות ממקומות אחרים. כמו כן המנתח יבצע שחזורים של טבעת השרירים מסביב לפה. לאחר הניתוח על התינוק לקבל תרופות נגד כאבים ואף יישאר מספר ימים בבית החולים ללא יכולת יניקה או שתייה.
רשלנות רפואית בהליכי האבחון לסובלים משפה שסועה
אישה הנמצאת בתהליכי הריון יכולה לאבחן את ההתרחשות של שפה שסועה אצל היילוד. כיום ניתן לאבחן היווצרות של שפה שסועה בבדיקות אולטרא סאונד במהלך ההריון תוך כדי חיפוש מומים נוספים. במקרה הצורך על הצוות המטפל להפנות את האם הנושאת את העובר לבדיקות מי שפיר ולבדיקות אקו לב של העובר.
האבחון לפני הלידה מבוצע למעשה בזמן סקירות ההריון, וניתן באמצעותן לזהות חלק לא מבוטל מן השפות השסועות. במקרה בו הצוות המטפל לא ערך את מכלול הבדיקות הרפואיות, ובעקבות כך לא אובחנה השפה השסועה, מהווה הדבר מחדל רפואי רשלני שבגינו ניתן לתבוע בעילת רשלנות רפואית.
כמו כן, גם אי התייחסות מספקת לגורמי סיכון כמו היסטוריה משפחתית או גורמים אחרים, יכולים להביא לידי דיאגנוזה שגויה שתתעלם מהנזק המתפתח. יש לציין כי גם במקרים בהם השפה השסועה אובחנה לאחר הלידה, יש להפנות באופן מיידי את היילוד לבדיקות במרפאה ייעודית לכך.
רשלנות רפואית בשפה שסועה
רשלנות רפואית בשפה שסועה אינה חייבת להתרחש דווקא בשלבי האבחון הטרום לידתי. גם אם אובחנה שפה שסועה אצל היילוד, ייתכנו סיכונים וסיבוכים רבים העלולים להתרחש כתוצאה מן הניתוח הפלסטי שייעשה לעובר.
במקרים לא מעטים, התיקון גורם לנזק אסתטי גדול יותר, עקב ביצוע לקוי או אי תשומת לב לתגובת החולה הספציפי לניתוח. גם בחירה בהליך ניתוחי כפופה לסטנדרטים ונורמות רפואיות מקובלות באותו תחום.
במידה וההליך הכירורגי נעשה שלא בהתאם לנהלים ולפרקטיקה הרפואית הנוהגת באותו זמן, ניתן יהיה לטעון למחדל רפואי במידה ונוכיח את הקשר הסיבתי בין הופעת המחדל לקרות הנזק. לשם כך יש להיעזר במומחים רפואיים המומחים בתחום הכירורגיה הפלסטית שיאבחנו את המקרה בדקדקנות.
כיצד ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית בגין שפה שסועה?
במידה ונראה להורים כי עקב סיבה כלשהיא אירע מחדל כלשהוא לילדם עקב השפה השסועה, הן בשלב האבחון הטרום לידתי או לאחריו, הן בשלב הניתוח הכירורגי עצמו והמעקב שלאחריו, ניתן יהיה לשקול הגשת תביעת רשלנות רפואית כנגד הצוות המטפל.
לשם כך מומלץ להיעזר בגורם מקצועי ומנוסה בתחום אשר ישקול את מכלול הנסיבות ויוכל להמליץ על דרך פעולה אפשרית לקבלת פיצוי גבוה עבור הלקוח, הן בעבור הנזקים שנגרמו לו, והן כפיצוי לא ממוני אשר בית המשפט מכיר במקרים מעין אלו.