רבים לא יודעים זאת, אבל רשלנות רפואית יכולה לבוא לידי ביטוי לא רק במהלך ניתוח או בזמן האבחון של מטופל הסובל מבעיה פיזית, אלא גם במהלך אבחון של חולה פסיכיאטרי ובמהלך הטיפול בו והמעקב אחרי מצבו.
מעבר לכך, יש לציין כי לא אחת הרשלנות הרפואית שהתרחשה בבית החולים הפסיכיאטרי או במחלקה הפסיכיאטרית, הובילה לתוצאות הרסניות במיוחד. במאמר שלפניכם נפרט אודות מספר דוגמאות שבהן הרשלנות הרפואית יכולה לבוא לידי ביטוי בטיפול הפסיכיאטרי.
שחרור של מטופל בעל נטיות אובדניות
שחרור של מטופל מבית חולים פסיכיאטרי יכול להתבצע רק אם אין כל חשש לחייו של המטופל או לחיי הסובבים אותו. כל עוד ישנו חשש ולו הקל שבקלים שינסה לבצע מעשה אובדני או שמא יפגע באחרים, אין לשחררו מהאשפוז. לפני מספר שנים אושפז אדם בן 73 בבית חולים פסיכיאטרי בצפון הארץ לאחר שניסה להתאבד.
במהלך האשפוז הצליח המטופל לצאת מבית החולים באופן עצמאי ללא השגחה ומספר שעות לאחר שהצליח להימלט מבית החולים, נמצא ללא רוח חיים בביתו. אלמנתו ובתו הגישו תביעה משפטית נגד בית החולים הפסיכיאטרי שבו אושפז על סך שניים וחצי מיליון ₪. הרשלנות באה לידי ביטוי בכך שחרף הסיכון הגבוה וחרף העובדה שהיה ברור כי מדובר באדם בעל נטיות אובדניות שאין לשחררו מבית החולים, לא הקפידו לאבטח את החדר שבו לן המטופל ולא דאגו שלא יצליח להימלט מבית החולים.
לידה בבית חולים פסיכיאטרי
ישנם מקרים רבים של רשלנות רפואית בבית חולים פסיכיאטרי המתרחשים מדי שנה, הקשורים להשגחה על המטופלים. ההשגחה נחוצה לא רק למניעת הימלטות או בריחה מבית החולים, אלא גם לצורך טיפול במקרי חירום רפואיים. במקרה שהתרחש לאחרונה בבית חולים פסיכיאטרי בישראל, אחת המאושפזות ילדה תינוקת בזמן שנמצאה בחדרה ללא כל השגחה.
התינוקת נולדה במשקל 1.6 ק"ג בשבוע ה- 32 להיריון. מיד לאחר צאתה לאוויר העולם נפלה התינוקת על רצפת החדר, נחבלה בראשה וכתוצאה מכך נותרה עם פיגור קשה ונכות נוירולוגית בשיעור של 100 אחוז. את כל תהליך הלידה עברה המטופלת לבדה בחדרה ואילו הצוות הרפואי הגיע לעזרתה רק לאחר סיום הלידה ולאחר שנגרם הנזק לתינוקת.
שחרור של מטופל בעל נטייה לאלימות
במקרים מסוימים הרשלנות הרפואית באה לידי ביטוי באבחון לא מוצלח של המטופל. כך לדוגמה לפני כשלוש שנים אושפז בכפייה אדם בן עשרים בבית חולים פסיכיאטרי לאחר שאמו התקשרה למשטרה ודיווחה כי בנה מנסה לפגוע בה וכי הוא לא יציב בנפשו.
לאחר ההערכה הראשונית הוחלט לאשפז את המטופל בבית החולים, אך לאחר יומיים בלבד התקבלה ההחלטה לפיה מצבו הפסיכיאטרי יציב וכי למרות שהוא אכן סובל מהפרעה פסיכיאטרית, הוא לא מהווה סכנה לעצמו או לאחרים.
יומיים בלבד לאחר ששוחרר מבית החולים הרג שניים מחבריו. בכתב התביעה נטען כי הרשלנות באה לידי ביטוי בכך שאבחון נכון ומדויק יותר היה מונע את השחרור של המטופל וכך היה ניתן למנוע את מקרי הרצח.
אילו בתי חולים פסיכיאטריים פועלים כיום בישראל?
לצד מחלקות האשפוז הפסיכיאטרי הפועלות בבתי החולים הכלליים בישראל כמו לדוגמה המחלקות הפועלות בברזילי, הדסה, שיבא תל השומר, העמק ורמב"ם, ישנם גם בתי חולים פסיכיאטריים רבים.
בין היתר חשוב להזכיר את בתי החולים הפסיכיאטריים הבאים: המרכז הרפואי לבריאות הנפש לב השרון, המרכז לבריאות הנפש שער מנשה, המרכז לבריאות הנפש אברבנל, המרכז לבריאות הנפש גהה, המרכז לבריאות הנפש שלוותה ועוד.