מה הסיכוי שלך לזכות בתביעה של רשלנות רפואית?

תביעת רשלנות היא תביעה לתשלום פיצויים לתובע בשל נזק גוף שנגרם לו לאחר טיפול רשלני. כדי להגדיל את הסיכוי לזכות בתביעה יש צורך בהתקיימותם של מספר תנאים: 

  • התקיימות רכיבי עוולת הרשלנות – צריכים להתקיים רכיבי עילת עוולת הרשלנות: בין היתר צריך להוכיח קיומה של חובת זהירות כללית וספציפית, שהחובה הזו הופרה על ידי הנתבעים, שהיה מעשה רשלנות כלומר אי עמידה בסטנדרט הטיפול הסביר, קיומו של נזק (הפסדי משכורת, הוצאות רפואיות, כאב וסבל וכולי), וכן קשר סיבתי בין הנזק לבין הרשלנות. 
  • ייצוג מקצועי וחוות דעת מומחה – עורך הדין המייצג בתביעה צריך להיות מקצוען בתחום הרשלנות הרפואית ומנוסה בהופעות בבית המשפט בתיקים מסוג זה. עליו לאסוף את המסמכים הרפואיים, לנסח היטב ובאופן ברור את כתב התביעה, למצוא מומחה רפואי שיסכים לכתוב חוות דעת ממצה ומקיפה, ולנהל את התביעה באופן יסודי ומקצועי  בבית המשפט. 

כיצד ניתן להעריך את סיכויי התביעה?

את סיכויי התביעה מעריכים על סמך הראיות, הנזק וקיומו של קשר סיבתי. אפשר להעריך את הסיכויים של התביעה עוד בשלבים שלפני הגשתה בפועל באמצעות עורך דין מקצוען בתחום. 

חשוב להשיג ולאסוף את כל החומר הרפואי ברור ומתוארך. עורך הדין יעבור על החומר ובעזרת התייעצות עם מומחה רפואי יוכל להעריך את סיכויי התביעה. המומחה הרפואי חשוב לצורך עריכת חוות הדעת הרפואית שנסמכת על החומר הרפואי בתיק. 

לפעמים לא כדאי להגיש תביעה וזאת מנימוקים כלכליים: 

  1. אם הנזק שנגרם אינו קבוע הפיצוי עשוי להיות נמוך בעוד ההוצאות הכרוכות בהגשת התביעה (שכר טרחת עו"ד ומומחה רפואי) הן גבוהות. 
  2. כמו כן כאשר אין ראיות תומכות המעידות על מקרה הרשלנות הספציפי, וקשה להוכיח את קיומו של הקשר הסיבתי בין הרשלנות הספציפית והנזק, מאחר והתובע סובל מבעיות רפואיות נוספות. 

מדוע תביעות רשלנות רפואית נדחות?

התביעות נדחות בדרך כלל מאחר ולא הוכח הקשר הסיבתי שבין מעשה הרשלנות והנזק, ולא ברור אם הנזק לתובע ארע בעקבות מעשה הרשלנות נשוא התביעה. 

מה ניתן לעשות להצלחת התביעה?

חוות הדעת הרפואית וחשיבותה לסיכויי התביעה

חוות הדעת הרפואית המצורפת לתביעה הינה תנאי בל יעבור לצורך ניהול תביעת רשלנות רפואית. לחוות הדעת יש משמעות וערך חשוב מאוד ולכן היא צריכה להיות מבוססת ומשכנעת. עם זאת ישנם מצבים שקשה למצוא רופאים שיסכימו לתת חוות דעת נגד עמיתים שלהם. 

חוות הדעת הרפואית של המומחה חשובה ביותר לצורך ניהול התביעה. המומחה ייחקר על חוות הדעת שלו במסגרת דיוני ההוכחות. בית המשפט יקבל חוות דעת מהתביעה ומההגנה, ויכול שימנה גם מומחה מטעמו. 

איסוף רשומות רפואיות

כדי להצליח ולזכות בתביעה חשוב מאוד לאסוף את כל הניירת הרפואית והתיעוד הרפואי הרלוונטי והסמוך למקרה. כמו כן כדי להגדיל את סיכויי הצלחת התביעה חשוב גם לעשות תרשומת אישית של המקרה הרפואי הרשלני ולשמור העתקים של בדיקות הדמיה.

אם המסמכים הרפואיים חסרים בתיק או נרשמו באופן לקוי, יתכן ותוטל אחריות על כל המשתמע מכך על בית החולים והמוסד הרפואי, והדבר יבוא לידי ביטוי בהעברת  נטל הראיה לבית החולים או למוסד הרפואי להוכיח שלא התרשל. 

בחירת עורך הדין המטפל

בחירת עורך הדין היא מהותית וחשובה. צריך לבחור עורך דין מקצוען בתחום המשפטי, ומיומן בהתנהלות גם מול בית החולים או כל מוסד רפואי אחר, ומול חברות הביטוח. ניסיון בתחום הינו חשוב להגדלת סיכויי התביעה. 

ללא ייצוג משפטי, הסיכויים להצלחת התביעה הם נמוכים. חברות הביטוח הינם גופי ענק עם מחלקות משפטיות מיומנות ונרחבות, ולכן חשוב שעורך הדין יהיה מומחה ומנוסה, בעל ידע בתחום הרפואי הרלוונטי, ובעל יכולת להפעיל שיקול דעת בבדיקת והערכת סיכויי התביעה בטרם הגשתה. מאחר וקיימת אי וודאות בכל הליך משפטי, כדאי לשקול ברוב המקרים את סיום התיק בהסדר פשרה מול חברות הביטוח של הנתבעים. 

 

מקורות: 

מוקד עורכי דין יעוץ והכוונה. הערכת סיכויי תביעת רשלנות רפואית. 

Ynet  – מדור בריאות ואיכות חיים המדריך המלא להגשת תביעה רפואית / שושנה חן. 

כמוני חברים לבריאות. 

משפטי zap  לפני הגשת תביעת רשלנות רפואית – טיפים מ- 7 עו"ד

 

אולי יעניין אותך גם:

רשלנות רפואית בישראל – נתונים שצריך לדעת

דילוג לתוכן