ההתאוששות לאחר פגיעות גופניות קשות אינה פשוטה כלל וכלל. במקרים רבים, יש צורך בתקופת שיקום ארוכה, שמצריכה, מטבע הדברים, הוצאות כספיות שאינן מבוטלות כלל. החדשות הטובות יותר הן שלא מעט גופים הפועלים בישראל מסייעים בקבלת הטיפולים לצרכי השיקום, כשאחד התחומים הנפוצים ביותר הנכנסים לתמונה הוא פיזיותרפיה. אנחנו נתייחס כאן לזכויות לטיפולי פיזיותרפיה אשר ניתנות מטעמו של המוסד לביטוח לאומי.
קצבת נכות
כשזה נוגע לזכויות מטעמו של הביטוח הלאומי, את עיקר תשומת הלב מקבלות הקצבאות למיניהן. בנקודה הזו, חשוב להדגיש כי טיפולי הפיזיותרפיה, בבסיס שלהם, אינם מקנים זכויות דוגמת קצבת נכות או קצבה כללית. תחת זאת, מה שחשוב יותר הוא הנסיבות הספציפיות שהביאו אותו צורך בשיקום, ולמעשה – להתחלת הטיפולים הפיזיותרפיים.
פעמים רבות, טיפולים פיזיותרפיים מוצעים כחלק מתוכנית השיקום לאחר פגיעות גופניות חמורות, דוגמת תאונת דרכים, תאונת עבודה וכן הלאה. במצבים אלה, ייתכן בהחלט כי יינתנו פיצויים בשיעור משמעותי, המרכזי שבהם הוא קצבת הנכות. אלא שגובה הפיצויים ועצם קבלתם תלויים, במידה ניכרת, באחוזי הנכות שהוגדרו עבור אדם מסוים על ידי הועדה מטעמו של הביטוח הלאומי. כאשר אחוזים אלה גבוהים במיוחד, הוא עשוי להיות זכאי לזכויות נוספות, דוגמת גמלת שירותים מיוחדים, גמלת ניידות או הבטחת הכנסה.
בהמשך לכך, המוגדרים כבעלי אחוזי נכות גבוהים על ידי הביטוח הלאומי זכאים לשורה של הטבות נוספות, דוגמת הנחה משמעותית או פטור מלא בתשלום מיסים, הנחות בארנונה על ידי הרשויות המקומיות, תשלום מוזל עבור שירותי טלפוניה של חברת בזק וכן הלאה.
תוכניות שיקום בקהילה
בהמשך לנקודה הקודמת, גופים שונים בישראל מציעים תוכניות שיקום מקיפות לאחר פגיעות גופניות חמורות, כפי שמפורט בחוק ביטוח הבריאות הממלכתי משנת 1994.
טיפולי הפיזיותרפיה ניתנים כיום כחלק ממסגרות מקיפות של שיקום בקהילה. חשוב להדגיש שבהתאם לתקנות, הטיפולים יינתנו לאחר שיקול דעת רפואי מקצועי, ותוך מכסה מסוימת של טיפולים בשנה.
אחת מתכניות השיקום המרכזיות אשר המוסד לביטוח לאומי מעורב בהן היא מעונות היום השיקומיים, המיועדים לילדים בגיל הרך שאופיינו כבעלי צרכים מיוחדים, מוגבלויות וכיוצא בזה. סדר היום במעונות אלה מגוון בכל קנה מידה, וכולל בתוכו טיפולים פרה רפואיים, לרבות פיזיותרפיה, שירותי תמיכה וייעוץ להורים ועוד.
ומה עם הציוד?
סיוע אחר של הביטוח הלאומי נוגע לציוד הפיזיותרפיה, אשר מהווה חלק בלתי נפרד בתוכנית של טיפולים רבים בתחום. בכל רחבי הארץ, ניתן למצוא חנויות או גופים שמוכרים ציוד ואביזרים לבעלי מוגבלויות, ובכלל זה כאלה הלוקחים חלק בטיפולים פיזיותרפיים.
עבור אוכלוסיית זכאות, כפי שנקבע בועדה הרופאית מטעם הביטוח הלאומי, ניתן סבסוד חלקי או מלא של הציוד באחד ממרכזי הפיזיותרפיה הפזורים בישראל.
במקרים אחרים, יכול הביטוח הלאומי להנפיק לאדם הנפגע כלי עזר, דוגמת כיסאות גלגלים, או לחילופין הלוואה לרכישת עזרים חשובים דוגמת אלה.