מערכת המשפט מכוונת לעזור לשמור על הזכויות והחובות האזרחיות. עם זאת לא פעם עמידה על זכויות של אנשים שנפגעו יכולה להיות מורכבת יותר מכפי שנדמה. לא פעם קבלת פיצויים בגין נזיקין יכולה להימשך זמן רב כשבדרך יכולים לעמוד אתגרים שונים ומכשולים וכדי להתגבר על כל אלו יש להכיר את הנושא ואת השיקולים שיכולים להנחות את המערכת המשפטית.
הפער בין הזכות המשפטית לפיצויים לבין היכולת המעשית לממש את הזכות יכול להיות גדול. לא פעם הנפגעים מוצאים את עצמם עומדים מול תהליך בירוקרטי ומתיש שמקשה עליהם להגיע לתוצאה הרצויה. במאמר זה נעסוק במכשולים המשפטיים העומדים בדרך לקבלת פיצויים. לשם כתיבת המאמר, ביקשנו להיפגש עם עו"ד דניאל שי, בעלים של משרד DDS, המתמחה בנזיקין ותאונות דרכים שהביא מניסיונו הרב והידע המעמיק שברשותו.
תהליך קבלת פיצוי נזיקין
רגע לפני שנוכל להבין את המכשולים בדרך לקבלת פיצוי ואיך להתגבר עליהם כדאי שנבין מהו תהליך פיצוי נזיקין ומתי יש לפנות אליו. כאשר אדם נפגע כתוצאה ממחדל של גורם אחר, הוא יכול להגיש בקשה לפיצוי בגין הנזקים שנגרמו לו. תאונות דרכים, תאונות עבודה, רשלנות רפואית ופגיעות אחרות שנגרמו בשל מעשה או חוסר זהירות של אדם או גוף אחר, יכול להוביל לבקשה לקבלת פיצויים.
במקרה של פגיעה הגיוני לחשוב שהאדם יקבל את הפיצוי על כך אף ישנן שאלות רבות שיעלו בדרך, פעולות שונות שיש לבצע ואלו יכולים לעכב ולהוות מכשול של ממש לקבלת הפיצוי. לרוב, הפניה הראשונית לקבלת הפיצוי תתבצע מול הגורם הפוגע באופן ישיר או מול חברת הביטוח, אך לעתים יש צורך בפתיחת הליך משפטי לצורך מימוש הזכויות. בשני המקרים ישנו ערך רב לייעוץ המשפטי כדי להצליח למצות את התהליך ולקבל את הפיצוי הראוי.
המכשולים המשפטיים העומדים בדרך לקבלת פיצויי נזיקין
על אף שנשמע כי אדם שנפגע יהיה זכאי לפיצוי, לא פעם אנשים שמבקשים את הפיצוי, נתקלים במכשולים משפטיים שונים. הראשון והמרכזי הוא הצורך להוכיח כי האדם או הגורם מולו מוגשת בקשת הפיצוי אכן אחראי באופן ישיר לגרימת הנזק. על הנפגע להציג ראיות חותכות המצביעות על קשר ישיר בין האדם/ הגורם, המעשה והתוצאה. פעמים רבות הוכחת הקשר אינה פשוטה ולעתים יהיה צורך בעדים מומחים, קבלת חוות דעת מקצועית ואיסוף ראיות כדי לצלוח שלב זה.
מכשול נוסף יכול להיות ההתמודדות מול חברת הביטוח אשר באופן טבעי מעוניינת שלא לשלם פיצויים או במקרה שהיא מבינה שישנו קשר בין המקרה לנזק, תנסה להציע פיצוי חלקי בלבד. חברות הביטוח מפעילות מערך משפטי רחב שמטרתו להקטין את הפיצויים. התוצאה היא התמודדות מול תהליך בירוקרטי ומשפטי מורכב שיכול לכלול משא ומתן ממושך ולעתים התנהלות המקרה בבית המשפט.
חשיבות ההוכחות והצגת הראיות
אחד מהמרכיבים החשובים בדרך לקבלת הפיצויים הוא ההוכחה כי ישנו קשר בין המקרה, האדם והנזק. היכולת להוכיח את הקשר תשפיע על הקביעה האם יינתנו פיצויים ואם כן באיזה גובה. על הנפגע להציג ראיות העונות על הנקודות הבאות:
- גרימת נזק. הנפגע צריך להוכיח כי נגרם לו נזק ממשי. לשם כך חשוב לאסוף כל מסמך רפואי שיכול להוות עדות לפגיעה כולל חוות דעת ממומחים, צילומים, תיעוד ימי אשפוז, אובדן ימי עבודה וכל נתון אחר שיכול להצביע על הנזק.
- גורם הנזק. יש צורך להוכיח כי הגורם שהוביל לנזק הוא אדם או גוף מסוים. לשם כך פעמים רבות יהיה צורך בעדויות נוספות. אם נפתח דו״ח משטרה (למשל בתאונת דרכים) יש לדאוג לקבלת העתק אך אם לא יש לבחון את הדרך הנכונה להוכיח כי הגורם אכן אחראי לנזק.
תהליך ההוכחה הוא אחד החשובים בדרך לקבלת הפיצויים וישנה חשיבות לחוות דעת מקצועית. כיוון שחברות הביטוח יהיו לרוב צעד מרכזי בדיון, הן יכולות להוות מכשול נוסף ולנסות לדחות את התביעה או להציע פיצויים נמוכים מאד. כדי לבחון מהו גובה הפיצויים הריאלי כדאי לכל מי שנפגע לפנות בהקדם לייעוץ משפטי.
ייעוץ משפטי מסייע לנפגעים להבין את הזכויות שלהם, מלווה אותם בביצוע פעולות שיגבירו את הסיכוי לקבל פיצוי עתידי, מקצר את תהליכי הבקשה ומעלה את הסיכוי לקבלת פיצוי ראוי.