מחלת האסטמה הינה מחלה הפוגעת בדרכי הנשימה. מקור המחלה הוא בעיקרו אלרגני. המחלה באה לידי ביטוי בדרגות חומרה שונות. ישנם חולים אשר המחלה פוגעת מאד באיכות חייהם וביכולת התפקוד שלהם, עד כדי כך שהם מתקשים לעבוד, לבצע פעולות הדורשות מאמץ גופני וכדומה.
במצבים אלה, כאשר המחלה פוגעת בצורה משמעותית באיכות החיים וביכולת התפקוד זכאים החולים לפנות לביטוח לאומי בבקשה למיצוי זכויות.
זכויות חולי אסטמה בביטוח לאומי
חולה אסטמה הסובל מהסימפטומים הבאים זכאי לפנות לביטוח לאומי ולהגיש בקשה לקצבת נכות.
- נשימה כבדה
- צפצופים בזמן נשימה
- התקפי קוצר נשימה תכופים
- תחושה של מחסור באוויר
- התעוררות באמצע הלילה לעתים תכופות עקב תחושה של מחסור באוויר
- חוסר יכולת לעבוד במקומות הכוללים: אבק, חומרים מסוימים, מאמץ גופני וכדומה, מכיוון שהחולה נתקף במקומות אלה בהתקפים של קוצר וחוסר נשימה.
המצבים המתוארים לעיל הם מצבים הפוגעים מאד בשגרת היום יום של החולה, ולכן עשויים לזכות בזכויות.
הכרה בחולה אסטמה כנכה
על מנת לזכות בזכויות מביטוח לאומי על החולה לעבור תהליך של הכרה בנכות מטעם ביטוח לאומי. התהליך כולל את השלבים הבאים:
הגשת טפסים ודו"חות רפואיים: על מגיש הבקשה למלא טופס בקשה של המוסד לביטוח לאומי (הנמצא באתר האינטרנט של המוסד, או בסניפי המוסד עצמם).
לטפסים אלה יש לצרף אישורים רפואיים מרופא מומחה המפרטים את חומרת המחלה ואת המגבלות שהיא מטילה על שגרת חייו של החולה. מומלץ לצרף כמה שיותר מסמכים: על בדיקות וטיפולים שהחולה ערך וכדומה.
הופעה בפני ועדה רפואית
לאחר הגשת הטפסים מקבל העותר הזמנה לוועדה רפואית. הועדה הרפואית היא הגוף בעל הסמכות לקביעת אחוזי נכות ודרגת אי כושר עבודה.
ועדות אלה כוללות בדרך כלל רופא המומחה בתחום מחלתו של העותר, במקרה זה רופא המתמחה במחלות בדרכי הנשימה, וכן מזכיר ועדה אשר מנהל את כל החלק האדמיניסטרטיבי של הוועדה ותפקידו לוודא שזכויות החולה נשמרות.
מומלץ לחולה אסטמה המגיע לוועדה הרפואית של ביטוח לאומי לפרט ככל האפשר את הסימפטומים מהם הוא סובל, תכיפות ההתקפים (אחת לכמה זמן הם מתרחשים, כמה זמן מתרחש כל התקף, באילו מצבים ונסיבות בעיקר זה קורה וכדומה), והמגבלות שמטילה המחלה על שגרת חייו: האם הוא יכול לעבוד בכל עבודה? באילו עבודות הוא אינו מסוגל לעבוד? אילו עוד מגבלות מטילה עליו המחלה? (קושי לעלות במדרגות, קושי לשאת משאות כבדים וכדומה).
לעתים לאחר שהחולה יתאר את מצבו והרופא יעיין בחומר הכתוב, יבקש הרופא גם לערוך לחולה בדיקה גופנית. יכולים להיות גם מצבים בהם הרופא יבקש מהחולה להביא חוות דעת רפואית נוספת או לערוך בדיקות נוספות.
בתום התהליך, קובעת הוועדה האם הפונה אכן זכאי להיות מוכר כנכה ומהם אחוזי הנכות שיקבל.
זכויות שמקנים אחוזי נכות
חולה אסטמה אשר נקבעו לו אחוזי נכות עקב מחלתו זכאי לזכויות הבאות:
- מ 20% נכות ומעלה זכאי החולה לשיקום מקצועי הכולל מימון לימודי מקצוע המתאים למחלתו, וסיוע במציאת עבודה.
- מ גובה אחוזי נכות מסוים (כ 50% ) זכאי התובע לקצבת נכות. קצבת נכות היא קצבה חודשית אשר גובהה נקבע בהתאם לגובה אחוזי הנכות של החולה.
זכויות לחולי אסטמה בעלי אחוזי נכות, מגורמים רשמיים נוספים:
נכים זכאים גם לזכויות הבאות:
- הנחה בארנונה.
- הנחה במס הכנסה במידה והנכה ממשיך לעבוד.
- הנחה בתחבורה ציבורית
מומלץ להתעדכן באתרים העוסקים בזכויות נכים בזכויות נוספות, מאחר והזכויות משתנות ומתרחבות עם הזמן.
אולי יעניין אותך גם: